Nedir
Rahim polipleri, rahmin iç duvarına yapışık olan ve rahim boşluğundan dışarı sarkan tümörlerdir. Rahmin iç kısmındaki (endometriyum) hücrelerin aşırı büyümesi rahim poliplerinin oluşmasına neden olabilir. Rahim poliplerinin büyüklükleri birkaç milimetre – bir susam tohumu kadar – ila birkaç santimetre – bir golf topu büyüklüğünde veya daha büyük – arasında değişebilir. Rahim duvarına büyük bir kısımlarıyla veya ince bir sapla bağlı olabilirler.
Bir tane veya çok miktarda rahim polipiniz olabilir. Genellikle rahminizin içinde kalırlar; ancak nadiren rahim ağzından aşağıya kayıp vajinanıza uzanabilirler. Rahim polipleri, genç yaşta olan kadınlarda da görülebilse de daha çok 40’larında ve 50’lerindeki kadınlarda yaygındır.
Belirtileri
Belirtiler
Rahim poliplerinin belirti göstermemesi mümkündür.
Rahim poliplerinin görülebilen belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Düzensiz adet kanaması -örneğin; çeşitli uzunluk ve ağırlıklarda, sıkça ve tahmin edilemeyen dönemlerde adet görmek.
- Adet dönemleri arasında kanamalar
- Aşırı derecede ağır adet görmek
- Menopozdan sonra vajinal kanama olması
- Kısırlık
Rahim polipleri, menopoza girmiş veya girmemiş kadınlarda gelişebilir. Menopoza girmiş kadınlarda hafif kanamalar veya lekelenmeler olabilir.
Doktora ne zaman gitmeli?
Aşağıdaki durumlarda tıbbi müdahaleye başvurun:
- Menopozdan sonra vajinal kanama
- Adet dönemleri arasında kanama
- Düzensiz adet kanaması
Sebepleri
Sebepler
Rahim poliplerinin oluşma nedeni tam olarak bilinmese de, hormonal faktörlerin bunda bir rol oynadığı sanılmaktadır. Rahim polipleri östrojene duyarlıdır; bu da östrojene, rahminizin iç kısmının verdiği tepkiyle aynı tepkiyi verdiği anlamına gelir; yani büyüme tepkisi.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Eğer aşağıdaki faktörler sizde varsa rahim polipleri geliştirme riskiniz daha yüksektir:
- Obezseniz
- Göğüs kanseri terapisinde kullanılan bir ilaç olan tamoksifeni kullanıyorsanız
- Yüksek tansiyonunuzvarsa (hipertansiyon)
Komplikasyonları
Komplikasyonları
Rahim poliplerinin kısırlığa neden olup olmadığı tartışma konusudur. Ancak rahim polipleriniz varsa ve kısırsanız, poliplerin alınması kısırlık sorununu giderebilir. Bir çalışmada, rahim içi inseminasyondan sonra polipleri ameliyatla alınan (histeroskopik polipektomi) kadınların, yüzde 63’e karşı yüzde 28 gibi bir oranla, sadece rahim içi inseminasyona giren rahim polipleri olan kadınlardan daha fazla hamile kalma oranına sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Rahim polipleri, in vitro (yapay koşullarda) döllenme (IVD) gören kadınlarda düşük yapma riskini yükseltebilir. Eğer IVD tedavisi görüyorsanız ve rahim polipleriniz varsa, doktorunuz büyük ihtimalle embriyo transferinden önce polipinizi almayı önerecektir.
Muayenesi
Randevuya Hazırlanırken
İlk randevunuz büyük ihtimalle pratisyen hekim veya bir jinekologla olacaktır.
Randevular kısa olabileceğinden ve görüşmek istediğiniz her şeyi hatırlayamama olasılığınız olduğundan, randevu öncesinde hazırlık yapmak iyi bir fikir olabilir.
Yapabilecekleriniz
- Yaşadığınız tüm semptomları not alın. Durumunuzla alakalı olmadığını düşündüğünüz semptomları da ekleyin.
- Aldığınız tüm ilaç ve vitamin takviyelerinin bir listesini hazırlayın. Kullanım dozunu ve ne sıklıkta kullandığınızı da not alın.
- Eğer mümkünse bir yakınınıza size eşlik etmesi için yanınızda götürün. Randevunuzda size çok fazla bilgi verilebilir ve hepsini akılda tutmak zor olabilir.
- Yanınızda defter veya bloknot götürün. Bunları randevunuz sırasında önemli bilgileri not almak için kullanın.
- Doktorunuza sormak istediğiniz soruların bir listesini hazırlayın. Zamanın yetmemesi olasılığına karşın soruları en önemli olanlardan başlayarak sıralayın.
Rahim polipleri için sorulabilecek temel sorular arasında şunlar yer almaktadır:
- Şikayetlerime neden olan şey ne olabilir?
- Hangi testlere ihtiyacım olabilir?
- Hastalığımın tedavisi için uygun ilaçlar var mıdır?
- İlaç kullanımı hangi yan etkilere neden olabilir?
- Hangi durumlarda ameliyatı tavsiye edersiniz?
- Rahim polipleri hamile kalma kabiliyetimi etkilemiş olabilir mi?
- Rahim poliplerinin tedavi edilmesinin, doğurganlığıma sağlayacağı bir katkı olacak mı?
- Deneyebileceğim alternatif tedaviler var mı?
Doktorunuzun söylediği her şeyi tam olarak anladığınızdan emin olun. Doktorunuzdan bilgiyi tekrar etmesini istemekte veya onu daha net anlayabilmek için başka sorular sormakta tereddüt etmeyin.
Doktorunuzdan neler beklemelisiniz?
Doktorunuzun sorabileceği bazı sorular arasında şunlar yer almaktadır:
- Bu şikayetleri ne zamandan beri yaşıyorsunuz?
- Bu şikayetleri ne sıklıkta yaşıyorsunuz?
- Şikayetleriniz ne kadar şiddetli?
- Şikayetlerinize iyi geldiğini düşündüğünüz herhangi bir şey var mı?
- Şikayetlerinizin daha kötüye gitmesine neden olduğunu düşündüğünüz herhangi bir şey var mı?
- Geçmişte rahim polipleri veya rahim ağzı polipleri tedavisi geçirdiniz mi?
- Doğurganlıkla ilgili herhangi bir durum tecrübe ettiniz mi?
Testleri
Teşhis
Eğer doktorunuz rahim poliplerinden şüphelenirse, aşağıdaki testler veya işlemlerden birini uygulayabilir:
- Transvajinal ultrason. Vajinanıza yerleştirilen ince, çubuğa benzer bir cihaz, ses dalgaları gönderir ve iç kısmı da dahil olmak üzere tüm rahminizin bir görüntüsünü oluşturur. Histesonografi olarak da bilinen benzer bir işlem de, vajinanızdan veya rahim boynunuzdan geçirilen küçük bir tüp yoluyla, rahminize tuzlu su (saline) enjekte edilmesini içerir. Tuzlu su, rahim ağzınızın genişleterek doktorunuzun rahminizin içini daha net görebilmesine olanak sağlar.
- Histeroskopi. Doktorlar rahim poliplerini teşhis ve tedavi etmek için histeroskopi adı verilen bir işlem de uygulayabilir. Histeroskopide doktorunuz vajina ve rahim ağzınızdan rahminizin içine, ince, esnek ve ışıklı bir teleskop (histeroskop) sokar. Histeroskopi, doktorunuzun rahminizin içini incelemesine ve bulunan polipleri temizlemesine olanak sağlar. Tedavi, tamamlayıcı işlem gereksinimini ortadan kaldırır.
- Kürtaj. Kürtaj sırasında doktorunuz, rahminizin iç duvarlarını kazımak için ucunda kıvrımı olan uzun, metal bir alet kullanır. İşlem, laboratuar testi için numune almak veya polipleri almak amacıyla uygulanabilir. Doktorunuz işlemden önce veya sonra rahminizin içini görebilmek için kürtaj sırasında histerposkop da kullanabilir. Histeroskop kullanılmadan uygulanan işleme kör kürtaj adı verilmektedir.
Çoğu rahim polipi kanser yapmayan (iyicil) türdendir. Ancak rahimdeki bazı kansere dönüşebilecek değişimler (endometriyum hiperplazisi) veya rahim kanserleri (endometriyal karsinom) de rahim polipleri şeklinde görülebilmektedir. Doktorunuz, rahim kanseri olmadığınızdan emin olabilmek için laboratuar testine bir doku örneği gönderebilir.
Tedavisi
Tedaviler ve ilaçlar
Rahim poliplerinin tedavisi için şunları göz önünde bulundurmanız gerekebilir:
- Gözlemleyerek bekleme. Küçük, belirti göstermeyen polipler kendi kendilerine yok olabilir. Rahim kanseri riski altında olmadığınız sürece tedavi gereksiz olabilir.
- İlaçlar. Gebelik hormonları ve gonadotropin salımı yaptıran hormon agonistlerini de içeren belirli hormon tedavileri, bir rahim polipini küçültebilir ve şikayetleri azaltabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı en iyi ihtimalle kısa süreli bir çözümdür; şikayetler genellikle ilaçları almayı bıraktığınızda tekrar ortaya çıkar.
- Kürtaj. Doktorunuz rahminizin iç duvarlarını kazımak için, ucunda kıvrımı olan uzun metal bir alet kullanır. İşlem, laboratuar testi için numune almak veya polipleri temizlemek amacıyla da uygulanabilir. Doktorunuz bu işlemi, kürtajdan önce ve sonra rahminizin içini görebilmesini sağlayacak olan bir histeroskop yardımıyla yapabilir. Bu işlem histeroskop yardımı olmadan uygulandığında buna kör kürtaj adı verilmektedir.
- Ameliyatla çıkarma. Eğer histeroskopiye girerseniz, histeroskop –doktorunuzun rahminizin içini görmek için kullandığı cihaz- yoluyla sokulan aletler, polipler teşhis edildiğinde onların alınmasını mümkün kılabilir. Alınan polip, mikroskopik inceleme için laboratuara gönderilebilir.
- Histerektomi. Eğer detaylı inceleme, rahim poliplerinizin kanserli hücreler içerdiğini ortaya çıkarırsa, rahminizin ameliyatla (histerektomi) alınması gerekebilir.
Rahim polipleri alındığında tekrar oluşabilir. Eğer rahim poliplerinizin nüksetme durumunu yaşarsanız, birden fazla tedavi altına girmeniz olasıdır.
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben size turkmenistandan yaziyorum benim rahim agzinda polip tespit etdiler . Ben size gelip muayne yaptirmak istiyorum eger polip varsa sizde opera... devamı
Soyadaki Östrojenin Rahim Kanserine Etkisi
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Kör Köstebek Faresi Kanserle Savaşta Yeni Umut
Şifa Kaynağı Olan Meyve Ve Sebzeler
Vajina Kanseri