Hamilelik öyle bir süreçtir ki kimisi doğru kimisi ise efsanelerle dolu bir bilgi bombardımanına tutulursunuz. Keza sabah hastalığı konusundaki bombardıman da bundan aşağı kalmaz. İşte size doğrusunu bilmeniz gereken en yaygın dört yanlış inanış.
1. Sabah bulantınız yoksa mutlu olun. Bu, sağlıklı bir hamilelik geçirdiğiniz anlamına gelir.
Bu doğru değil! Çok aciz durumda değilseniz ve hamilelikle ilgili bir şeylerin yolunda gitmediği sabah bulantılarından mustaripseniz, bu yanlış inanç kaybolur. Sabah bulantılarının sebebi halen tam olarak anlaşılabilmiş değildir ancak hormon seviyesiyle ilgili kimi değişikliklerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Sabah bulantılarınızın olmaması ise, hamileliğinizin iyi gittiğini göstermez.Bununla beraber, tıp uzmanları sabah bulantıları ile düşük yapma oranlarının azalması arasında bir ilişki olduğunu da tespit etmişlerdir.
2. Sabah bulantıları erkek çocuk [veya kız çocuk] sahibi olacağınızı gösterir.
Sabah bulantılarının veya belli hormonların varlığı, kız veya erkek çocuğu sahibi olacağınız yönünde bir belirti değildir. Çocuğunuzun cinsiyetini tam olarak öğrenmenizi sağlayan ulturason ve amniyosentez gibi sadece birkaç yol vardır.
3. Çok fazla kusarsam bebeğime zarar veririm.
Sabah bulantıları nedeniyle kusarsanız, bebeğe zarar vereceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak böyle bir şey yoktur. Sürekli kussanız da bebeğiniz güvendedir. Kusmadan kaynaklanan kasılma bebeğinize zarar veremez, çünkü o rahminizdeki amniyotik sıvı içinde gayet korunaklıdır.
4. Bütün bu çıkarmalar nedeniyle bebeğim ihtiyaç duyduğu besinleri alamayacak.
Çoğu şey gibi bu da genellikle yanlış bir inanıştır. Kendinize bakıyor, dengeli besleniyor ve doğum öncesi vitaminlerini alıyorsanız, endişe etmemelisiniz. Vücudunuzda kalan besin maddelerinden bebeğiniz gerekli olan besinleri alabilecek ve sağlığını muhafaza edecektir. Belli sıvıları vücudunuzda muhafaza edebildiğiniz sürece size ve bebeğinize bir şey olmaz. Yiyebildiğiniz zaman mutlaka bir şeyler yiyin.
Sadece, yiyecekleri ve sıvıları vücudunuzda muhafaza edemeyip kilo kaybederseniz, sabah bulantıları bebeğiniz için sorun oluşturmaya başlar. Sabah bulantıları şiddetlendiğinde hiperemesis gravidarum olarak adlandırılır. Bulantılarınız bu aşamaya geldiğinde doktorunuzla görüşmelisiniz.
Sabah bulantıları aslında hoş olmayan ve kadınların da hoşlanmadığı bir durumdur. Ama aynı zamanda hamileliğin yaygın bir gerçeğidir. İşin iyi tarafı ise, ikinci 3 aylık dönemde kendinizi daha iyi hissetmenizdir. Aslında sabah bulantısı olan hamile kadınların yüzde 90’ı, 16. haftaya ulaştıklarında kendilerini daha iyi hissederler. Bu sürede sağlıklı yiyecekler ve içecekler tüketmek, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sabah Bulantısıyla Düşük Arasında Bir İlişki Var Mı?
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Hocam ben 49 yasında bayanın dizilerinde kemik iliği odemi var mr çekildim şunlar yaziyor suprapetellar burada ve ekleme effüzyon. artmıştır femur med... devamı
Sabah Bulantısı İle Başa Çıkma
Bebeğin Kromozom Yapısı Anne Kanında Belirlenecek
İkiz Doğumlarda Artış
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
Tehlikeli Kürtajlarda Artış