Sabah bulantısıyla düşük arasındaki esas ilişki, hamileliği sırasında mide bulantısı ve kusma yaşayan bir kadının düşük yapma riskinin daha az olmasıdır. Ayrıca hamileliği sırasında hiçbir rahatsızlık yaşamayan kadınların, şiddetli ve orta seviyede mide bulantısı olan kadınlara oranla düşük yapma riskleri küçük bir fark gösterir. Tıpkı kimsenin sabah bulantısının sebebini tam olarak bilmemesi gibi, bu durumun nedeni de tam olarak anlaşılabilmiş değildir.
Sabah bulantısı ve düşük riskinin bir arada görülmesinin ender rastlanan bir durum olduğuna dair birkaç teori var. Bunlardan ilkine göre; hamilelik döneminde baş gösteren sabah bulantısı hormon artışının bir belirtisidir ve kadının vücudunun reaksiyon göstermesine neden olur. Mide bulantısı gibi normal hamilelik belirtilerinin görülmemesi, olması gereken hormon artışının gerçekleşmediğinin bir işareti olabilir. Temelde progesteron ve östrojen olan söz konusu hormonlar, adet görmenin önlenmesi ve sağlıklı bir hamileliğin desteklenmesi için gereklidir. Bu hormonların eksikliği, vücudun hamileliğin farkına varmamasına neden olabilir ve bu durum da hamileliği gelişi güzel sonlandırabilir.
Düşük yapma oranlarıyla sabah bulantısı arasındaki ilişki konusunda geliştirilen bir başka teori de şudur: Hamilelik döneminde mide bulantısı ve kusma olması, annenin zararlı şeyler yememesini sağlar. Kusma ayrıca midenin hastalığa neden olabilecek şeylerden temizlenmesine yardımcı olur. Bu teorinin, fazla destek gördüğü söylenemez çünkü çoğu kez kadınlar yararlı yiyecekleri tüketirken kustuğu düşüncesiyle, abur cuburu rahatlıkla yiyebilmektedirler.
Sabah bulantısının şiddetiyle düşük yapma oranı arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığı tam olarak bilinmiyor. “Sağlıklı” veya “sağlıksız” beslenmeyle ilişki kurulmayan herhangi bir hastalık yoktur. Buna rağmen kadınlar istedikleri gibi yiyip içebilirler. Bunların yanında kadınlar, hamilelikleri boyunca farklı düzeylerde ve sürelerde, hamilelikle görünür bir ilişkisi olmayan mide bulantıları yaşarlar.
Bütün bunlara rağmen, hiçbir biçimde sabah bulantısı yaşamayan ve midesi de bulanmayan birçok kadın, sağlıklı bebekler doğurmaya devam ediyorlar. Şayet hormon teorisi doğruysa, bu kadınların hormon artışına çoğundan daha iyi tepki vermeleri gerekir. Üstelik sabah bulantısı yaşamayan kadınların, sağlıklı şeylerle beslenip, sakıncalı besinlerden kaçınmaları diğer kadınlara göre çok daha kolaydır ve mide bulantısı veya kusmaya karşı korunmaya da daha az ihtiyaç duyarlar. Bir olasılık da bebek veya plasentanın kadınların hasta olmalarına yol açan hormonlar üretiyor olabileceğidir.
Egzersiz için en iyi zaman hangisi?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merhaba hocam, ekim ayında düzenli Regli gördüm, regli bitiminden 1 gün sonra eşimle ilişkiye girdim, kasım ayında Reglim düzenli olarak geldi, ancak... devamı
Yaz Aylarındaki Hamilelikte Sıvı Tüketimine Dikkat
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Kürtaj Çeşitleri: Tıbbi Kürtaj
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Hamile Kalmanıza Yardımcı Olacak Gerçekler