Başa Çıkma

Sabah Bulantısı İle Başa Çıkma

Birçok kadın için hamileliğin ilk döneminin en zor tarafı, sabah bulantısıdır. Mide bulantısı, kusma veya her ikisinden birden mustaripseniz sizi biraz rahatlatacak güvenli tedbirler uygulamalısınız. Sabah bulantısı ile başa çıkma konusunda size iyi bir şekilde yardımcı olacak şey, evde uygulayacağınız tedavidir. Faydası kanıtlanmış adımları takip ederek mide bulantısı ve kusmanızı yatıştırabilirsiniz. Sabah bulantısı konusunda alabileceğiniz tedbirler şunlardır:

  • Yediğiniz yiyecekleri, miktarını ve zamanını değiştirin.
  • Hamilelikte mide bulantısını ve kusmayı azaltan zencefil, B6 ve B12 vitamini alın.
  • Size kendinizi hasta hissettiren yiyeceklerden ve kokulardan uzak durun.
  • Bazı kadınlarda işe yarayan iğneyle basınç uygulamasını deneyebilirsiniz.
  • Reçetesiz olarak satın alabileceğiniz B6 vitaminiyle birlikte doksilamin alın. Bunu kullanmadan önce doktorunuzla görüşün.

Ağır ve sürekli mide bulantınız ve kusmanız varsa, derhal doktorunuzla veya ebe hemşirenizle görüşün. Hamilelikteki bu yaygın rahatsızlıklar, bazen vücutta susuzluğa ve kötü beslenmeye neden olurlar. Bu nedenle ilaç tedavisine ve hastanede yapılacak diğer tedavilere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Evde Tedavi

Sabah Bulantısı İçin Neden Evde Tedavi Uygulanır?

Sabah bulantısı, hamileliğin ilk üç aylık döneminde fetüs düşük riskiyle yüz yüze iken başlar. Bu yüzden mide bulantısı ve kusmayı, evde tedavi etmelisiniz. Aksi takdirde doktorunuz size, belirtilerinizin tedavisi için ilaç tavsiye etmek zorunda kalacaktır.

Su ve kilo kaybına yol açacak kadar sürekli ve şiddetli mide bulantısı veya kusmanız varsa doktorunuz fetüs için sakıncalı olup olmadığı bilinmeyen ilaçlarla belirtilerinizi tedavi etmek zorunda kalacaktır.

Nasıl Başa Çıkabilirim

Sabah Bulantısı İle Evde Nasıl Başa Çıkabilirim?

Aşağıdaki öneriler, sabah bulantısı için ispatlanmış güvenli tedavilerdir. Halen az sayıda kadın sabah bulantısı tedavisi sonrası tamamen rahatlıyor. Zencefil ve doksilamin almanın mide bulantısı ve kusmayı dizginlemenize yardımcı olacağı görülüyor.

  • Doksilamin veya deminhidranit gibi belli antihistaminleri doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde almanız, sabah bulantınızı yatıştırabilir. Antihistamininlerden biri tek başına alındığında hastalığınızı yatıştırmazsa, B6 vitaminiyle birlikte almayı deneyebilirsiniz.
  • Zencefil, kapsül içinde toz olarak, sıcak su içine rendelenerek çay şeklinde veya şurup olarak alınabilir. Düzenli olarak alındığında, tedaviden sonraki birkaç gün içinde sabah bulantısını önemli ölçüde yatıştırabilir.
  • B6 ve B12 vitaminleri de doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde alındığında mide bulantısı ve kusmayı azaltır.
  • Son olarak iğneyle P6 noktasına basınç uygulamak (kolun  iç tarafına, orta parmak çizgisi yönünde ve bileğinizin veya dirseğinizin arasının altıda biri kadar) bazı kadınlar için mide bulantısını yatıştırır.

Hamilelik döneminde mide bulantısı ve kusmayı azaltmak için aşağıdaki önerileri takip edin.

  • Fazla olmamak kaydıyla bir şeyler atıştırın, mideniz boş kalmasın. Midenin boş olması mide bulantısını daha da arttırabilir. Günde üç büyük öğün yemek yerine, sık sık ve küçük öğünler tüketin.  
  • Sabah bulantıları için yataktan kalkmadan önce kraker gibi hafif aperatifler alın. Aperatifin sindirilmesi için kendinize birkaç dakika ayırın ve daha sonra yataktan yavaşça kalkın.
  • Vücudun su miktarını muhafaza edin. Bol miktarda su için. Su, et suyu veya meyve suyu gibi spor içeceklerini deneyin.
  • Daha fazla protein alın ve yağlı yiyecekler almaya son verin.
  • Midenizi bulandıran kokulardan ve yiyeceklerden uzak durun. Turunçgillerden yapılan meyve suları, süt, kahve gibi kafeinli içecekler mide bulantısını daha da kötüleştirir.
  • Mide bulantısını kötüleştiren demir tamlayıcılarından uzak durun. Bunlar hamileliğin ilk üç ayında gerekli değildir.
  • Bolca istirahat edin. Stres ve yorgunluk sabah bulantısını kötüleştirir.

Günde üç defa veya daha fazla kusmanız olursa veya sıvı alamazsanız, özellikle de ağrınız, ateşiniz ve bunların her ikisi birden varsa derhal doktorunuzla görüşün.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

baş ağrısı baş dönmesi mide bulantısı aşırı sinir stres... devamı