Nedir

Saçkıran, bir deri, saç ya da tırnak enfeksiyonudur. Bir mantar sebebiyle meydana gelir. Saç derisinde saçkıran, yaygın olarak çocuklarda ve yetişkinlerde meydana gelir. Küçük yaşlardaki çocuklarda oldukça yaygındır. Sakalda saçkıransa yaygın bir tür değildir.

Sebepler

Saçkıranun sebebi, bir kurtçuk değildir. Saçkıran enfeksiyonları, bir mantar sebebiyle oluşur.  Saçkırana neden olan mantarın türleri (çok sayıda mantar bulunur),  derinin en üst tabakası ve saç üzerinde yaşar ve yayılır.

Saçkıran,  bulaşıcı bir hastalıktır. Saçkıran, saçkıran olan bir insan ya da hayvanla yakın temas içerisinde bulunduğunuz zaman yayılır. Saçkıran ayrıca, saçkırana yakalanmış kişilerin şapkalarını, taraklarını, fırçalarını, havlularını, kıyafetlerini ve diğer malzemelerini kullandığınız zamanda bulaşabilir. Çocukların, saçkırana yakalanma ihtimalleri yetişkinlere göre daha fazladır.

Eğer bir yetişkin saçkırana yakalanırsa, muhtemelen saçkıran mantarının taşıyıcısı olmuş demektir. Taşıyıcılar, saçkıran enfeksiyonunu diğerlerine geçirirler;  fakat bu hastalığın belirtilerini göstermezler.

Bu türde bir saçkıran oldukça nadir olmasına rağmen; enfeksiyonlu bir köpek ya da kediye dokunarak da saçkırana yakalanabilirsiniz.

Belirtiler

Saç derisi ya da sakalda saçkıran, genellikle yuvarlak, kel yamalar şeklinde görülür. Çoğu zaman,  saçkırana yakalanan dairenin içi dökülürken,  enfeksiyon dairenin dışına doğru yayılır. Bu enfeksiyonu, bir halka şekline sokar. "Saçkıran (ringworm)" ismi de,  bu desenden gelir.

Saç derisinin ya da sakalın saçkıran hastalığına yakalanması halinde, her zaman bu halka deseni oluşmayabilir. Bazen, sadece saç kepeği şekildedir. Bazı durumlarda saç boşlukları kirli sakal üzerindeki siyah noktalara benzer. Bazen kişiler saçkırana yakalanır; fakat bu kişilerde saçkıran belirtilerinden herhangi biri görülmez.

Birçok durumda; enfeksiyonlu alan kabarık, kırmızı, sert ve kabarcığa benzeyen küçük şişliklerle acı vericidir.
Saçkıran, bir kişiden diğerine kolaylıkla bulaşabilen anlamına gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer ailenizden herhangi biri, yukarıda bahsedilen belirtilerden bir ya da birkaçına sahipse, doktorunuza başvurun.

Teşhis

Eğer yuvarlak şekilde bir döküntünüz varsa, saçkıran olma ihtimaliniz yüksek demektir. Bu konudan emin olmak için;  durumu doktorunuza anlatmanız gerekmektedir. Doktorunuz, mantarlı hücreleri kontrol etmek için muhtemelen bir mikroskopla saçınıza ya da saç derinize bakacaktır. Ayrıca, diğer testleri de yaptırabilirsiniz. Fakat çoğu zaman, bunların hiçbirine gerek duyulmaz.

Tedavi

Saç derisi ya da sakalda saçkıran, tedavisi kolay bir hastalıktır. Doktorunuz, size var olan mantarları öldürecek ilaçlar yazacaktır. Saçkıranlu hücrelerin diğerlerine yayılmasını engellemek için, sizde özel bir şampuan kullanabilirsiniz.

Saçkıran geri dönebilir;  bu yüzden enfeksiyonun yeniden yayılmaması için,  kullandığınız tarakları ve fırçaları çöpe atın ve yenilerini alın. Saç derinizi temiz ve kuru tutmaya özen gösterin. Şapkanızı, tarağınız ya da fırçanızı başkaları ile paylaşmayın. Saçkıran eğer erken tedavi edilirse, kel noktalar üzerindeki saç muhtemelen yeniden çıkacaktır. Eğer tedavi edilmezse, kel noktalar kalıcı olacaktır.

Saçkıran rahatsızlığı olan bir çocuk, var olan mantarları öldürmek için doktorunun yazdığı ilaçlarını düzenli olarak kullandığı sürece okuluna gidebilir. Bu durumda, çocuğunuzun saçlarını kazıtmanız gerekemez.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Merhaba, Ben 19 yaşındayım. Benim 2 yıldır saçlarım sakalım affedersiniz kaltuk altı tüylerim dahi çok geç uzuyor ben bundan önceleri saçıma hergün fö... devamı