- İçindekiler
- Güvenli Mi
- Önlem
- Kurşun Asetat
- Hamileler
Güvenli Mi
Saç Boyaları Güvenli mi?
Saç renginizi değiştirme kararı çok zor olabilir. Bazı çalışmalar saç boyalarını bazı kanserlerin riskinin artışı ile bağlantılı bulurken, diğer çalışmalar böyle bir bağlantı bulamamıştır. Çoğu saç boyası için güvenlik testi yapmak zorunlu değilken, diğer kozmetik renk verici maddeler raflardaki yerini almadan önce bu testlerden geçmek zorunda. Yani kadınlar saç boyalarının güvenli olup olmadığını anlamaya çalışmakta kendi başlarına kalıyor.
Saç boyaları ilk çıktığında, ana bileşeni olan kömür katranı bazı insanlarda alerjik tepkilere neden oldu. Artık çoğu saç boyası petrol kaynaklarından yapılıyor. Ama FDA bunları hala kömür katranı boyalar olarak kabul etmektedir. Bunun sebebi, eski boyalarda bulunan bazı bileşikleri içermeleridir.
Kozmetik üreticileri hayvanlarda kansere neden olduğu bilinen şeyleri kullanmayı bıraktı. Örneğin, 4-metoksi-m-fenilendiamin (4MMPD) veya 4-metoksi-m-fenilendiamin sülfat (4MMPD sülfat) artık kullanılmamaktadır. Ama kansere neden olan bileşiklerin yerini hemen hemen aynı şekilde yapılan bazı kimyasallar almıştır. Bazı uzmanlar, bu yeni maddelerin öncekilerden çok farklı olmadığını düşünüyor.
Uzmanlar, zaman içinde daha az saç boyası kullanarak kanser riskini azaltabileceğinizi söylüyor. Ayrıca, saçlarınızı beyazlamaya başlamadan önce boyamayarak da riski azaltabilirsiniz.
Önlem
Saçımı Boyadığım Zaman Hangi Önlemleri Almalıyım?
Saçlarınızı boyarken şu güvenlik tavsiyelerini izlemelisiniz:
- Boyayı gerekenden daha uzun süre başınızda tutmayın.
- Kullandıktan sonra saç derinizi suyla iyice yıkayın.
- Saç boyasını uygularken eldiven giyin.
- Saç boyası paketindeki yönergeleri dikkatlice uygulayın.
- Farklı saç boyalarını asla karıştırmayın.
- Boyayı saçınıza uygulamadan önce, alerjik reaksiyon olup olmadığını görmek için yama testi yapın. Hemen hemen tüm saç boyaları bir yama testi yapmanız için talimatlar içerir. Saçınızı her boyadığınızda bunu yapmanız önemlidir. Kuaförünüz de saçınızı boyamadan önce yama testi yapmalıdır. Test etmek için, küçük bir miktar saç boyasını kulağınızın arkasına sürün ve iki gün boyunca yıkamayın. Test noktasında kaşıntı, yanma veya kızarıklık gibi herhangi bir alerjik reaksiyon işareti yoksa, boyayı saçınıza uyguladığınızda bir tepki olmayacağından biraz emin olabilirsiniz. Eğer yama testine tepki gösterirseniz, alerjik olmadığınız bir boya bulana kadar aynı testi farklı markalar ya da renklerle tekrarlayın.
- Kaş ya da kirpiklerinizi asla boyamayın. Boyaya karşı gösterilen bir alerjik reaksiyon göz çevresinde şişmeye yol açabilir ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir. Bu, göze zarar verebilir hatta körlüğe yol açabilir. Kaza ile göz içine boya sıçraması da kalıcı hasara neden olabilir. FDA güzellik salonlarında bile saç boyası kullanılarak kaş ve kirpiklere ton verme ya da boyamayı yasaklıyor.
Kurşun Asetat
Saç Boyalarında Kurşun Asetatlar Güvenli midir?
Kurşun asetat, saç boyalarında renk veren bir madde olarak kullanılır. Talimatları dikkatlice takip ederseniz, bu ürünleri güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Kurşun asetat saç boyalarında ürün etiketleri üzerinde aşağıdaki ifade yer almalıdır:
"Dikkat: Kurşun asetat içerir. Sadece harici kullanım içindir. Bu ürünü çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayınız. Yaralı veya tahriş olan saç derisi üzerinde kullanmayınız. Ciltte tahriş oluşursa, kullanmayı bırakınız. Bıyık, kirpik, kaş ya da kafa derisi dışında vücudun diğer kıl barındıran bölgelerinde kullanmayınız. Göz ile temasından kaçınınız. Talimatları dikkatlice uygulayın ve kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız."
Hamileler
Hamile Kadınların Saç Boyaması Güvenli mi?
Hamilelik sırasında saç boyalarının güvenliği hakkında çok şey bilmiyoruz. Saç boyası kullandığınızda, muhtemelen bunun sadece küçük bir miktarı sisteminiz tarafından emilir. Yani eğer varsa çok az miktarda kimyasalın bebeğinize ulaşması mümkündür. Yapılan az sayıdaki hayvan ve insan çalışmalarında bebeğin gelişiminde hiçbir değişim görülmemiştir. Endişeleriniz ve sorularınız varsa doktorunuzla konuşun.
Saçlarınıza zarar veren 8 alışkanlık
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba,dr.hanım ben 26 yaşındayım benim çok gür ve uzun sağlıklı saçlarım vardı,kesim yaptırdım kesimden sonra aşırı dökülmeye başladı ve gür olan sa... devamı
Lazer Epilasyon Sistemlerinde Takas Dönemi
Yaz Mevsimine Uygun Saç Renkleri
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Araştırmalar Güzellik Uykusuna İhtiyacımız Olduğunu Gösteriyor
Doğru Saç Rengini Bulmanın Püf Noktaları