- İçindekiler
- Nedir?
- Semptomlar
- Sebepler
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonlar
- Testler Ve Tanı
- Tedaviler ve İlaçlar
- Yaşam Tarzı Ve Evde Yapılan Tedaviler
- Alternatif Tıp
- Başa Çıkmak Ve Destek
- Önleme
Nedir?
Arada sırada sertleşme sorunları yaşamak her zaman endişelenmek için bir sebep oluşturmayabilir. Fakat sertleşme bozukluğu devam eden bir sorun ise strese neden olabilir, ilişkide sorunlara yol açabilir veya öz güveninizi etkileyebilir.Doktorunuzla sertleşme bozukluğu ile ilgili konuşmak garip gelse de değerlendirilmek üzere gidin. Sertleşme sorunları veya sertleşmeyi koruma sorunları tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorununun işareti olabilir, mesela kalp rahatsızlığı veya iyi bir şekilde kontrol edilmeyen diyabet. Altında yatan sorunu tedavi etmek, sertleşme sorununuzu tersine çevirmeye yetebilir.
Altında yatan bir rahatsızlığı sertleşme bozukluğunuzu düzeltmez ise ilaçlar veya diğer doğrudan tedaviler işe yarayabilir.
Semptomlar
Sertleşme bozukluğu semptomları aşağıdaki durumların devam etmesini içerebilir:· Sertleşmede zorluk
· Sertleşmeyi sürdürmekte zorluk
· Azalmış cinsel istek
Ne zaman doktorla görüşmelisiniz?
sertleşme sorunlarınız olduğunda, başlangıç için aile hekiminize gitmeniz iyi olacaktır. Aşağıdaki durumlar mevcut ise doktorunuzla görüşün:
· Sertleşme veya başka cinsel sorunlar sizin veya partneriniz için bir sorun oluşturuyorsa
· Sertleşme sorunuyla bağlantılı olabilecek diyabet, kalp rahatsızlığı veya diğer bilinen sağlık rahatsızlıklarınız var ise
· Sertleşme ile ilişkili gibi görünmeyen başka semptomlarınız var ise
Sebepler
Erkeklerin cinsel olarak uyarılması beyni, hormonları, duyguları, sinirleri, kasları ve damarları içeren karmaşık bir süreçtir. Sertleşme bozukluğu bunlarda meydana gelen herhangi bir sorundan dolayı ileri gelebilir. Benzer bir şekilde, stres ve zihin sağlığı sorunları sertleşme bozukluğuna neden olabilir veya bu durumu kötüleştirebilir. Sertleşme bozukluğuna neden olan bazen fiziksel ve psikolojik sorunların bir birleşimidir. Mesela, cinsel olarak uyarılmanızı yavaşlatan küçük bir fiziksel sorun, sertliğinizi korumakta endişeye yol açabilir. Meydana gelen endişe sertleşme bozukluğuna yol açabilir veya daha kötü hale getirebilir.Sertleşme bozukluğuna neden olan fiziksel sebepler
Sertleşme bozukluğu çoğu durumda fiziksel bir durumdan ileri gelmektedir. Sıkça rastlanılan sebepler aşağıdaki durumları içermektedir:
· Kalp hastalığı
· Damar tıkanması (arteroskleroz)
· Yüksek kolesterol
· Yüksek tansiyon
· Diyabet
· Obezite
· Metabolik bir sendrom, artmış tansiyon, yüksek ensülin seviyeleri, bel çevresinde vücut yapı ve yüksek kolesterol ile ilgili bir rahatsızlık
· Parkinson hastalığı
· Multipl skleroz
· Düşük testosteron
· Peyroni hastalığı, penis içerisinde yara dokusu oluşması
· Bazı reçete edilen ilaçlar
· Tütün kullanımı
· Alkol alışkanlığı ve diğer madde istismarı şekilleri
· Prostat kanseri veya büyümüş prostat tedavileri
· Pelvik bölgeyi veya omurilikte meydana gelen ameliyatlar veya yaralanmalar
Sertleşme bozukluğuna neden olan psikolojik sebepler
Cinsel heyecanlanma duygularıyla başlayarak, beyin ereksiyona neden olan bir seri fiziksel olayı tetiklemekte kilit bir rol oynamaktadır. Sertleşme bozukluğuna neden olabilecek veya bu durumu kötüleştirecek cinsel duygulara birçok şey müdahale edebilir. Bunlar aşağıdakileri içermektedir:
· Depresyon, endişe veya diğer zihin sağlığı rahatsızlıkları
· Stres
· Stres, iletişimsizlik veya diğer endişelerle ilgili ilişki sorunları
Risk Faktörleri
Yaşınız ilerledikçe sertleşmeniz daha uzun sürebilir ve eskisi kadar sert olmayabilir. Sertleşmek için ve sertliğinizi korumak için penisinize daha fazla doğrudan temasa ihtiyacınız olabilir. Bu doğrudan yaşlanmanın bir sonucu değildir. Genelde altta yatan sağlık sorunları veya ilaç almaktan dolayı ileri gelir ve bunlar da erkekler yaşlandıkça sık rastlanılan bir şeydir.Çok çeşitli risk faktörleri erkeklerin sertleşme bozukluğuna katkıda bulunabilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
· Sağlık sorunları, özellikle diyabet veya kalp sorunları.
· Tütün kullanımı, bu damarlara ve atardamarlara kan akmasını kısıtlar. Tütün kullanımı zamanla sertleşme sorunlarına neden olan kronik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
· Fazla kilolu olmak, özellikle çok kiloluysanız (obez).
· Belirli tıbbi tedaviler, mesela prostat ameliyatı veya kanser için radyasyon tedavisi gibi.
· Yaralanmalar, özellikle sertleşmeyi kontrol eden sinirlere zarar verir ise.
· İlaçlar, buna antidepresanlar, antihistaminler ve yüksek tansiyonu, ağrıyı veya prostat kanserini tedavi etmek amaçlı kullanılan ilaçlar dahildir
· Psikolojik durumlar, mesela stres, endişe veya depresyon.
· Uyuşturucu ve alkol kullanımı, özellikle uzun süreli uyuşturucu kullanıyorsanız veya alkolikseniz.
· Uzun süre bisiklet kullanımı, bu sinirleri sıkıştırıp penise giden kan akışını etkileyebilir ve geçici bir sertleşme sorununa yol açabilir.
Komplikasyonlar
Sertleşme bozukluğundan ileri gelen komplikasyonlar aşağıdakileri içerebilir:· Tatmin edici olmayan bir seks hayatı
· Utanç duygusu veya kendine güvende azalma
· Evlilik veya ilişki sorunları
· Eşinizi hamile bırakamama
Testler Ve Tanı
Birçok erkek için hekimlerinin bir tedavi önerisinde bulunması için fiziksel bir muayene ve sorulara cevap vermek (tıbbi geçmiş) tek gerekendir. Hekiminizin başka altta yatan sebeplerinin de ilgisi olduğunu veya kronik sağlık sorunlarınızın olduğunu düşünmesi halinde daha fazla teste ihtiyacınız olabilir veya bir uzmanla görüşmeniz gerekebilir.Altta yatan sorunlar için yapılan testler aşağıdakileri içermektedir:
· Fiziksel muayene. Bu penisinizin ve testislerinizin dikkatle incelenmesi ve sinirlerinizin hassasiyet için kontrol edilmesini içerebilir.
· Kan tahlilleri. Kanınızdan alınan bir örnek kalp hastalığı, diyabet, düşük testosteron düzeyleri ve diğer sağlık sorunlarına dair belirtileri kontrol etmek için bir laboratuara gönderilebilir.
· İdrar tahlilleri. Kan tahlillerine benzer olarak, idrar testleri diyabet ve diğer alta yatan sağlık sorunlarına dair belirtiler aramak için kullanılır.
· Ultrason. Bu test, penisinize giden kan akışını kontrol edebilir. Penise kan akışı sağlayan damarların üzerine tutulan çubuk benzeri (aktaraç) bir cihazın kullanılmasını içermektedir. Hekiminizin kan akış sorunlarınızın olup olmadığını görmesini sağlayan bir video görüntüsü oluşturmaktadır. Bu test bazen kan akışının normal bir şekilde arttığını belirlemek üzere penise bazı ilaçların enjekte edilmesi ile birlikte yapılmaktadır.
· Gece sertleşme testi. Çoğu erkek geceleri hatırlamadan sertleşebilir. Bu basit test yatmadan önce penisinize özel bir bant sarmayı içerir. Bant sabahleyin ayrılmış ise bu gece bir ara penisinizin sertleştiğini gösterir. Bu sertleşme bozukluğunuzun fiziksel değil de büyük ihtimalle psikolojik olduğunu gösterir.
· Psikolojik test. Hekiminiz sertleşme bozukluğuna neden olabilecek depresyon veya diğer muhtemel psikolojik nedenleri araştırmak için sorular sorabilir.
Tedaviler ve İlaçlar
Hekiminizin yapacağı ilk şey, sertleşme bozukluğunuza neden olan veya bu durumu kötüleştiren herhangi bir sağlık sorununuzun doğru bir şekilde tedavi edildiğinden emin olmaktır.Sertleşme bozukluğunu tedavi etmek için birçok seçenek bulunmaktadır. Durumunuzun sebebi ve ciddiyeti ve altında yatan sağlık sorunları, hekiminizin sizin için en iyi tedaviyi veya tedavileri tavsiye etmesinde önemli bir etmen oynar. Hekiminiz her bir tedavinin risklerini ve yararlarını anlatır ve tercihlerinizi göz önünde bulundurur. Eşinizin tercihleri de tedavi seçeneklerinde bir rol oynayabilir.
Ağız yoluyla alınan ilaçlar
Ağız yoluyla alınan ilaçlar birçok erkek için başarılı bir sertleşme bozukluğu tedavisidir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
· Sildenafil (Viagra)
· Tadalafil (Cialis)
· Vardenafil (Levitra, Staxyn)
Bu üç ilaç da benzer şekilde çalışmaktadır. Bu ilaçlar, penisteki kasları rahatlatan ve vücudunuzun ürettiği doğal bir kimyasal olan nitrik oksitin etkilerini arttırır. Bu kan akışını arttırır ve cinsel uyarılmaya karşı sertleşmenize yardımcı olur. Bu ilaçlar doz, ne kadar süre dayadığı ve yan etkileri açısından değişiklik göstermektedir. Doktorunuz hangi ilacın en çok işe yarayacağını belirlemek için sizin özel durumunuzu göz önünde bulunduracaktır.
Muhtemel yan etkileri cilt kızarması, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, görsel değişikler ve mide bozukluğu.
Bu ilaçlar sertleşme bozukluğunu hemen düzeltmeyebilir. Kendinize uygun ilacı ve dozu bulabilmek için doktorunuzla birlikte çalışmanız gerekebilir.
Reçeteyle verilen herhangi bir sertleşme bozukluğu ilacı (reçetesiz takviyeler veya doğal tedaviler dahil olmak üzere) almadan önce doktorunuzdan onay alın. Bu ilaçlar insanlara yardımcı olabilse de her erkek sertleşme bozukluklarını tedavi etmek için bunları kullanmamalıdır. Bu ilaçlar aşağıdakileri yapmanız halinde işe yaramayabilir veya sizin için tehlikeli olabilir:
· Nitrat ilacı almak — genellikle göğüs ağrısı için verilir (anjina) — mesela nitrogliserin (Nitro-Bid, Nitro-Dur, Nitrostat, diğerşeri), izosorbit mononitrat (Imdur, Monoket) ve isosorbit dinitrat (Dilatrate, Isordil)
· Büyümüş prostat (iyi huylu prostat hiperplazisi) için kan inceltici (antikoagulan) ilaçlar, alfa blokerler veya yüksek tansiyon ilacı almak
· Kalp hastalığı veya kalp hastalığınız olması
· İnme geçirmek
· Düşük tansiyon (hipotansiyon) veya kontrolsüz yüksek tansiyon (hipertansiyon) olması
· Kontrolsüz diyabetiniz olması
Diğer ilaçlar
Sertleşme bozukluğu için mevcut olan diğer ilaçlar aşağıdakileri içermektedir:
· Kendi kendine enjekte edilen alprostadil. Bu yöntem için alprostadili (Caverject Impulse, Edex) penisinizin dibine veya yanına enjekte etmek için ince bir iğne kullanırsınız. Bazı durumlarda, genellikle başka rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar tek başlarına veya birleştirilmiş şekilde penis enjeksiyonları için kullanılmaktadır. Örnek olarak papaverin, alprostadil ve fentolamin verilebilir. Her enjeksiyon genel olarak bir saat süren bir sertleşmeye yol açmaktadır. Kullanılan iğne çok ince olduğundan, enjekte edilen bölgedeki acı genellikle çok hafiftir. Yan etkiler enjeksiyondan meydana gelen kanama, uzun süreli ereksiyon ve enjeksiyon bölgesinde lifli dokunun oluşmasını içerebilmektedir.
· Alprostadil penis fitili. Alprostadil intra-üretral (Muse) tedavisi, penil üretranın içinden penisinizin içine minik bir alprostadil fitili sokmayı içerir. Penil üretranıza fitili sokmak için özel bir aplikatör kullanılır. Sertleşme genellikle 10 dakika içinde başlar ve 30 ila 60 dakika sürer. Yan etkileri acı, üretrada biraz kanama ve penisinizin içinde lifli dokunun oluşmasını içerebilmektedir.
· Testosteron değişimi. Bazı erkeklerde düşük seviyelerde hormon testosteron nedeniyle sertleşme bozukluğu meydana gelebilir; bu durumda testosteron değişim tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
Penis pompaları, ameliyatı ve implantları
ilaçlar işe yaramayabilir veya sizin için iyi bir seçenek olmayabilir. Bu durumda doktorunuz başka bir tedavi tavsiye edebilir. Diğer tedaviler aşağıdakileri içermektedir:
· Penis pompaları. Penis pombaları (vakum erekisyon cihazı) elle veya pille çalıştırılan içi boş bir borudur. Bu boru penisinizin üzerine yerleştirilir ve daha sonra pompa da borunun içindeki havayı emmek için kullanılır. Bu penisinize kan çeken bir vakum oluşturur. Sertleştiğiniz zaman, kanı içeride tutmak ve sertliğinizi korumak için penisinizin dibine bir germe halkası geçirirsiniz. Daha sonra vakum cihazını çıkarırsınız. Ereksiyon genel olarak bir çiftin seks yapmasına yetecek kadar sürmektedir. Germe halkası cinsel birleşmeden sonra çıkarılır. Penisinizin morarması muhtemel bir yan etkidir ve boşalma da çok kuvvetli olmayabilir. Penis pompasının sizin için iyi bir tedavi seçeneği olması halinde doktorunuz sizin için belirli bir model tavsiye edebilir veya reçete edebilir. Böylece ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan ve iyi bir üretici tarafından imal edildiğinden emin olabilirsiniz. Dergilerde ve seks reklamlarında gösterilen pompalar güvenli veya etkili olmayabilir.
· Penil implantlar. Bu tedavi penisin her iki yanına cerrahi yolla ili cihaz yerleştirmeyi içermektedir. Bu implantlar ya şişirebilir ya da yarı sert çubuklardan oluşmaktadır. Şişirilebilir cihazlar sertliğinizin ne zaman meydana geleceğini ve ne kadar süreceğini kontrol etmenize izin verir. Yarı sert çubuklar penisi sert fakat bükülebilir halde tutar. Bu tedavi yollu genellikle diğer tedavi yolları denenmeden tavsiye edilmemektedir. Her cerrahi prosedürde olduğu gibi enfeksiyon gibi komplikasyonlar riski bulunmaktadır.
· Kan damarı cerrahisi. Nadir durumlarda sızdıran veya engellenmiş kan damarları sertleşme bozukluğuna yol açabilir ve tedavi etmek için ameliyat gerekir.
Psikolojik danışmanlık
Sertleşme bozukluğunuz stres, endişe veya depresyon kaynaklı ise doktorunuz sizin veya sizinle eşinizin bir psikolog veya danışmanla görüşmenizi önerebilir. Fiziksel bir nedenle meydana geliyorsa dahi, sertleşme bozukluğu strese ve ilişkide gerginliğe neden olabilmektedir.
Yaşam Tarzı Ve Evde Yapılan Tedaviler
Birçok erkek için sertleşme bozukluğu yaşam tarzı seçenekleri nedeniyle ileri gelmektedir veya bu seçimler bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Size yardımcı olabilecek birkaç ipucu:· Sigara kullanıyorsanız bırakın. Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız yardım alın. Reçetesiz satılan nikotin replasmanlarını (örneğin sakız veya pastiller) deneyin veya hekiminize bırakmanıza yardımcı olabilecek reçeteyle verilen ilaçları sorun.
· Kilo verin. Fazla kilolu olmak sertleşme bozukluğuna neden olabilir veya bu durumu daha kötü hale getirebilir.
· Düzenli olarak egzersiz yapın. Bu stresinizi azaltmayı, kilo vermenize yardımcı olmayı ve kan akışını hızlandırmayı içeren birçok şekilde sertleşme bozukluğunuzda bir rol oynayan birçok altta yatan sebep konusunda yardımcı olabilir.
· Alkol veya uyuşturucu sorunlarınız için tedavi olun. Çok fazla içki içmek veya bazı yasal olmayan uyuşturucuları kullanmak doğrudan veya uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açarak sertleşme bozukluğunu kötüleştirebilir.
· İlişki sorunlarınızı çözmeye çalışın. Eşinizle olan iletişiminizi iyileştirin ve tek başınıza sorunları çözmekte zorlanıyorsanız çift veya evlilik danışmanlığına gidin.
Alternatif Tıp
Sertleşme bozukluğunu tedavi etmek için birçok alternatif tedaviler kullanılmaktadır fakat bunların güvenli veya etkili olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmanın yapılması gerekmektedir. Sertleşme bozukluğu için kullanılan alternatif tedavileri aşağıdakileri içermektedir:· Kore kırmızı ginseng (Panax ginseng)
· Dehidroepiandrosteron (DHEA), testosteron için bir yapı taşı olan hormon
· L-arginine
· Akupunktur
Bu tedarikler nispeten güvenli görünse de diğerleri daha fazla risk taşımaktadır ve ilaçlarınızla etkileşime girebilir veya diğer sorunlara yol açabilir. Herhangi bir tedarik kullanmadan önce sizin için güvenli olduğunu kontrol etmek amacıyla doktorunuzdan onay alın – özellikle kronik sağlık sorunlarınız var ise.
Bitkisel viagra
Sertleşme bozukluğu üzerinde işe yaradığı iddia edilen bazı alternatif ürünler tehlikeli olabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), etiketi üzerinde belirtilmeyen ve potansiyel olarak zararlı olabilen ilaçları içerdiğinden birçok çeşit “bitkisel viagra” ile ilgili olarak uyarılarda bulunmuştur. Bu ilaçların bazıları reçete ile verilen ilaçlarınız ile etkileşime geçebilir ve tehlikeli olacak derecede düşük tansiyona yol açabilir. Bu ürünler özellikle nitratlar kullanan erkekler için tehlikelidir.
Başa Çıkmak Ve Destek
Sebep fiziksel, psikolojik ya da her ikisinin bir karışımı olsa da sertleşme bozukluğu sizin ve eşiniz için zihinsel ve duygusal stresin bir kaynağı haline gelebilir. Yapabileceğiniz şeylerin bazıları şöyledir:· Uzun vadeli bir sorununuz olduğunu düşünmeyin. Arada sırada meydana gelen sertleşme sorunlarını sağlığınızın veya erkekliğinizin bir yansıması olarak görmeyin ve bir sonraki cinsel ilişkinizde tekrar ereksiyon sorununuz olmasını doğrudan beklemeyin. Bu endişeye yol açabilir bu da sertleşme sorununu daha kötü hale getirebilir.
· Partnerinizi bilgilendirin. Partneriniz, sertleşme sorununuzu cinsel arzunuzun azalması olarak görebilir. Durumun böyle olmadığı güvencesini vermeniz yardımcı olabilir. Durumunuzu açık ve dürüst bir şekilde anlatın. Tedavi, erkek parteriyle durumu paylaştığında genellikle daha başarılıdır.
· Stresi, endişeyi veya zihinsel sağlık sorunlarını göz ardı etmeyin. Doktorunuzla konuşun veya bu sorunlarla ilgilenmek için zihin sağlığı doktorlarla görüşün.
Önleme
Sertleşme bozukluğunu önlemenin en iyi yolu sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve sahip olduğunuz sağlık sorunlarıyla iyi bir şekilde ilgilenmektedir. Yapabileceğiniz bazı şeyler şöyledir:· Diyabeti, kalp hastalığını veya diğer kronik sağlık problemlerini yönetmek için doktorunuzla birlikte çalışın.
· Düzenli kontroller ve tıbbi tarama testleri için doktorunuzla görüşün.
· Sigarayı bırakın, alkolü sınırlandırın veya alkolden kaçının ve sokak uyuşturucularını kullanmayın.
· Düzenli olarak egzersiz yapın.
· Stresinizi azaltmak için adımlar atın.
· Endişe veya depresyon için yardım alın.
Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
Sertleşme Sorununda Penise Enjeksiyon Yöntemi Uygulanır Mı?
Sertleşme Sorunlarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?