Nedir
Sezaryen Ameliyatı Nedir?
Sezaryen ameliyatı, bebeğin annenin karnında ve rahmindeki bir kesikten (kesi) çıkarılmasıdır. Bir kadın çoğu durum için geçerli olmak üzere doğum sırasında uyanık olabilir ve çok geçmeden bebeğine kavuşabilir.
Eğer hamileyseniz, doğum kanalından (vajinal – normal doğum) doğum yapma olasılığınız vardır. Ancak anne ve bebeğin güvenliği için sezaryen doğumun gerekli olduğu durumlar da vardır. Bu durumda eğer vajinal doğum yapmayı düşünüyorsanız, beklenmedik olaylar olabileceğinden, sezaryen doğum konusunda bilgi sahibi olmanız iyi olacaktır.
Ne Zaman İhtiyaç Duyulur
Sezaryene Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Bir sezaryen planlı ya da plansız olabilir. Çoğu durumda doktorlar doğum sancısı sırasında oluşan sorunlar nedeniyle sezaryen yaparlar. Beklenmedik sezaryene ihtiyaç duymanızın sebepleri arasında şunlar olabilir:
- Doğum sancısının gecikmiş ve zorlu olması ya da tamamen durması.
- Bebeğin, çok düşük ya da çok hızlı kalp hızı gibi distres (sıkıntılı hal) belirtileri göstermesi.
- Bebeği risk altına sokabilecek plasenta veya göbek bağı sorunu
- Bebeğin vajinal yoldan doğamayacak kadar büyük olması.
Doktorlar sorunu erken tespit ederlerse sezaryeni önceden planlayabilirler. Planlı sezaryene gerek duyma nedenleri arasında şunlar olabilir:
- Bebeğin doğuma yakın zamanda baş aşağı konumda olmaması
- Doğum sancısının kötüleştirebileceği bir kalp hastalığı gibi bir sağlık sorununuzun olması
- Vajinal doğum sırasında bebeğinize bulaştırabileceğiniz bir enfeksiyonunuzun olması
- Birden çok bebek taşıyor olmanız (çoğul – çoklu gebelik)
- Daha önce sezaryen doğum yapmış olmanız ve sorunlarınızın bu gebeliğinizde de olması ya da doktorunuzun doğumda önceki yara izinin yırtılabileceğini düşünmesi (uterus raptürü).
Bazı durumlarda, geçmişte sezaryen yapmış kadınlar, bir sonraki bebeklerini normal doğumla doğurabilirler. Buna sezaryen sonrası vajinal doğum denir. Eğer daha önce sezaryen geçirdiyseniz; sezaryen sonrası vajinal doğumun size uygun bir seçenek olup olmadığını doktorunuza sorun.
Son 40 yılda sezaryen doğum oranı, her 20 doğumda 1’den her 4 doğumda 1’e yükselmiştir. Bu durum, uzmanları sezaryenin gerekenden daha sık yapıldığı konusunda kaygılandırmaktadır. Riskleri nedeniyle uzmanlar, sezaryenin sadece tıbbi nedenlerle yapılması gerektiğini düşünmektedir.
Riskleri
Sezaryenin Riskleri Nelerdir?
Sezaryenden sonra çoğu anne ve bebeğin sağlığı iyidir. Ancak sezaryen bir majör ameliyattır, yani normal vajinal doğumdan daha fazla risk taşır. Sezaryenin bazı olası riskleri şunlardır:
- Kesi ya da rahimde enfeksiyon riski.
- Ağır kan kaybı.
- Annenin bacaklarında ya akciğerlerinde kan pıhtısı.
- Anne ya da bebeğin yaralanması.
- Anesteziden kaynaklanan bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısı gibi problemler.
- Vaktinden önce doğması durumunda bebekte solunum problemleri.
Eğer sezaryen geçirmiş bir kadın yeniden gebe kalırsa, normal doğumda sezaryen yara izinin yeniden açılması riski olabilir (uterus raptürü). Ayrıca plasenta ile ilgili plasenta previa gibi daha yüksek riskler de vardır.
Nasıl Yapılır
Sezaryen Nasıl Yapılır?
Sezaryenden önce annenin damarına (gerekli olursa) sıvı ve ilaç vermek için intravenöz ya da damar içi denilen bir iğne yerleştirilir. Daha sonra karnını ya da bacaklarını uyuşturmak için ilaç verilir (epidural ya da spinal anestezi). Anneyi ameliyat sırasında uyutan ve hızlı etki eden genel anestezi sadece acil durumlarda kullanılır.
Anestezi etki ettikten sonra doktor kesiyi açar. Genellikle kesi alt karın boyunca, pubik kıl hattının hemen üzerinde açılır. Buna “bikini kesiği” de denilebilir. Bazen kesi göbekten pubik alana doğru açılabilir. Bebeği dışarı çıkardıktan sonra doktor plasentayı da çıkarır ve kesiyi dikişlerle kapatır.
İyileşme Süresi
Sezaryen Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Çoğu kadın sezaryenden 3 ila 5 gün sonra eve döner ancak tam iyileşme 4 hafta ya da daha uzun sürebilir. Bunun aksine, vajinal doğum yapan kadın bir ya da gün içinde evine gider ve 1 ila 2 hafta sonra normal faaliyetlerine döner.
Eve gitmeden önce bir hemşire, size, kesi yerine nasıl bakacağınızı ve iyileşme döneminde ne bekleyebileceğinizi ve ne zaman doktoru aramanız gerektiğini anlatır. Sezaryen geçirdiyseniz:
- Kesi iyileşirken dinlenmeniz gerekir. Ağır kaldırmaktan, yoğun egzersizden ve dik oturmaktan kaçının. Ev işleri, yemek ve alışveriş konusunda bir yakınınızdan ya da arkadaşınızdan yardım isteyin.
- Alt karnınızda ağrı olacaktır ve 1 ila 2 hafta boyunca ağrı kesici almanız gerekebilir.
- Birkaç hafta süreyle biraz vajinal kanamanız olabilir. (tampon değil hijyenik ped kullanın.)
Ateş, kırmızı çizgiler veya kesi yerinden irin akması gibi enfeksiyon bulguları veya herhangi bir sorun yaşarsanız doktorunuzu arayın.
Mecbur Kalmadıkça Sezaryeni Tercih Etmeyin
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Ali bey benim sezaryen dikişler çok ağrıyor kasıgimda sanki yumruk gibi bir şişkinlik var acaba kansermiyim bilgilendirirseniz çok sdvinovem... devamı
Doğum, 50 Yıl Öncesinden Daha Uzun Sürüyor
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Sezaryen Ameliyatı
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Döllenme Ve Hamilelik Hakkında Yanlış İnanışlar