Sıcak çarpması Tedavisi
Sıcak çarpması vücut kendi sıcaklığını düzenleyemediğinde, vücut sıcaklığı sık sık 40°C veya daha fazlasına yükselmeye devam ettiğinde gerçekleşir. Hızla ilerleyen sıcak çarpmasının belirtileri arasında aşağıdakiler vardır:
- Birkaç saniyeden daha uzun süre bilinçsizlik
- Havale
- Orta veya şiddetli derecede solunum güçlüğü belirtileri
- Sıcak bir ortama maruz kaldıktan sonra 40°C nin üzerinde rektal sıcaklık
- Sersemlik, şiddetli huzursuzluk veya anksiyete
- Hızlı kalp atımı
- Şiddetli veya durmuş terleme
- Kırmızı, sıcak, hatta kol altlarında kuru cilt
- Şiddetli kusma ve ishal
Sıcak çarpması tıbbi bir acil durumdur. Erken müdahaleyle bile yaşamı tehdit edici olabilir veya ciddi, uzun süreli komplikasyonlarla sonuçlanabilir. 112 yi veya diğer acil servisleri aradıktan sonra aşağıdaki ilk yardım adımlarını uygulayabilirsiniz.
- Kişiyi doğrudan güneş ışığının dışına, serin bir yere alın.
- Kişinin gereksiz kıyafetlerini çıkarın ve mümkün olduğunca daha fazla cilt yüzeyinin havaya maruz kalması için onu yan yatırın.
- Kişinin tüm vücudunu soğuk suyla süngerle veya spreyle serinletin ve vücut sıcaklığını düşürmek için yelpazeleyin. Hızla ilerleyen sıcak çarpması belirtilerine dikkat edin (yukarıda).
- Büyük damarların cilt yüzeyine yakın olduğu kasık, boyun ve koltuk altlarına buz torbası koyun. Hastayı buz banyosuna sokmayın.
- Rektal sıcaklığını sık sık kontrol edin ve mümkün olduğunca çabuk, 38,8°C veya daha altına düşürmeye çalışın. Vücut ne kadar uzun süre yüksek sıcaklıkta kalırsa hastalık da o kadar ciddidir ve komplikasyon meydana gelme olasılığı o kadar yüksek olur. Ağızdan veya kulaktan ölçülen sıcaklıklar bu acil durumda doğru olmaz.
- Bir çocuğun nefes alıp vermesi durmuşsa suni solunuma başlayın.
- Sıcak çarpmasıyla gerçekleşebilen yüksek vücut sıcaklığını düşürmek için aspirin veya asetaminofen vermeyin. Bu ilaçlar, vücudun sıcak çarpmasına karşılığı nedeniyle sorunlara neden olabilir.
- Kişi yutkunabilecek kadar uyanık ve ayıksa ona sıvı alması için sıvı [1 ile 2 saat içinde 1 litreyle 2 litre] verin. Sıcak çarpması geçiren çoğu insanın bilinç seviyesi değişir ve sıvıları güvenli bir şekilde içemeyebilir. Yardım etmeniz gerekebilir. Sıvı verirken tıkanmaması için dik oturduğundan emin olun.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
sol baldırım dizim ve yukarısı yanmalı,elektrik çarpması ve kesilme hissi ağrı, bu bölge kısmen uyuşuk ve çok hassas dr.verdiği ilaç: neurontin... devamı
Sıcak Çarpmasından Kaçınma Yolları
Sıcaklar Şuur Kaybına Yol Açabilir
Sıcak Çarpmasının Önlenmesi
Güneş Çarpması
İlaç Etkileşimi: İlaçlar, Güneş Ve Sıcaklık Kötü Bir Kombinasyon Olabilir