Tehlikeli sıcak çarpmasının ilk işareti terlemekle kalmayabilir. Sıcaklık arttığında vücudun soğutma sistemi çalışır, ter buharlaşır ve vücudun serinlemesine yardımcı olur. Ama aşırı sıcak ve nem oranının çok yüksek olduğu günlerde buharlaşma çok yavaş olur ve vücut kendini serinletemeyebilir.
Uzmanlar, “Sıcakla ilgili bir hastalığa karşı en etkili savunma o hastalığın engellenmesidir. Hissedilen sıcaklık 32 dereceyi aştığında daha fazla dikkatli olun. Hissedilen sıcaklık arttığında daima ama daima bol su için ve kafein ve alkolden uzak durun. Dışarıda kalmak zorunda olduğunuzda kapalı yerlere veya gölgeye giderek yaptığınız işe ara verin,” diye tavsiyelerde bulunuyorlar.
Tedbir alır ve uyarıcı işaretleri öğrenirseniz genelde sıcak çarpmasını önleyebilirsiniz. Özellikle belli ilaç tedavileri alan kişileri, yaşlıları ve çocukları, sporcuları ve dışarıda çalışmak zorunda olan kişileri yakından takip edin.
Şu işaretleri bilin:
- Solgun deri
- Yorgunluk, zayıflık
- Baş dönmesi ve mide bulantısı
- Aşırı terleme
- Hızlı nabız atışı
- Hızlı ve sık nefes alma
- Kas zayıflığı ve kramp
Bu belirtilerden herhangi biri varsa, hemen sıcak ortamdan uzaklaşın ve serin, gölge bir yerde dinlenin. Bol bol su, tuz ve şeker içeren meşrubatlar için. Kesinlikle alkol almayın, durumu kötüleştirir. 30 dakika içinde kendinizi iyi hissetmezseniz, tıbbi yardım isteyin. Sıcak yorgunluğu tedavi edilmezse ilerleyip sıcak çarpmasına dönüşebilir.
Aşağıdaki işaretlerden herhangi biri varsa derhal tedavi imkanı arayın.
- Deride terleme olmaksızın kuruluk ve sıcak hissi
- Zihin karışıklığı ve bilinç kaybı
- Baş ağrısı ve zonklama
- Sık kusma
- Nefes darlığı ve nefes almada zorlanma
Sıcak çarpması sıcak yorgunluğuna göre öylesine ciddi bir durumdur ki ölümünüze bile yol açabilir. Sıcak çarpması yaşayan kişiler kriz geçirebilir veya komaya girebilir çoğunun da ateşi vardır.
Sıcak çarpmasından şüphelendiğinizde hemen acil servisi arayın. Hastayı hemen serin bir yere alın, üzerindeki ağır kıyafetleri çıkarın, serinlemesi için yelpaze yapın ve ıslak bir bez veya süngerle vücudunu serinletin.
Sıcakla mücadeledeki temel husus elbette ki engellemektir. Uzmanlar bunaltıcı güneş ve neme rağmen sağlıklı ve serin kalmak için aşağıdaki yolları tavsiye ediyorlar:
- Kendinizi fazla yormayın.
- Saatte yaklaşık bir çeyrek bardak sıvı alın.
- Hafif açık renkli kıyafetler giyip şapka takın, mümkün olduğunca gölgede veya kapalı yerlerde durun.
- Pencereleri açık tutun, pervane kullanın veya klimanızı açık tutun. Eğer klimanız yoksa tiyatro ve kütüphane gibi klimalı yerlere gidin.
- Kafein ve alkolden uzak durun çünkü bunlar su kaybını hızlandırır.
- Son olarak: İyi bir komşu olun, yaşlıları ve kronik hastalıklı kişileri düzenli olarak kontrol edip sıcağa dayanıp dayanamadıklarına bakın.
Sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması sizi bir hafta boyunca sıcağa karşı aşırı hassas hale getirir. Zor egzersizler yapmamaya özellikle dikkat edin ve sıcak havadan uzak durun. Doktorunuza, normal aktivitelerinize dönmenin ne zaman güvenli olduğunu sorun.
Uzmanlara göre iki çeşit sıcak çarpması vardır ve herkes, atletler de, tembel tembel oturanlar da buna yakalanabilir. Klasik veya aktiviteden kaynaklanmayan sıcak çarpması bilhassa dayanılmayacak kadar aşırı sıcak havaya maruz kalan kişileri etkiler.
Sıcak Basmaları ve Düşük Kemik Yoğunluğu
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Oglumun şiddetlı carpmadan dolayı kaburga ağrılari var,hangi branş doktoruna gitmesi gerekir... devamı
Sıcak Çarpması Ölümleri
Sıcak Çarpması Tedavisi
Sıcak Çarpmasından Kaçınma Yolları
Sıcaklar Şuur Kaybına Yol Açabilir
İlaç Etkileşimi: İlaçlar, Güneş Ve Sıcaklık Kötü Bir Kombinasyon Olabilir