- İçindekiler
- Lif Kabızlığa İyi Gelir
- Mide Ekşimesine Karşı Sakız Çiğneyin
- Gazı ve Mide Ekşimesini Azaltmak İçin Kilo Verin
- Küçük Öğünlerle Şişkinliği ve Mide Ekşimesini Durdurun
- Kabızlığı Önlemek İçin
- Şişkinliğe Karşı Harekete Geçin
- İshale Karşı Probiyotikler
- Stres, Ülser ve Kabızlık
- Sağlıklı Bağırsaklar İçin Beslenmenize Dikkat Edin
- Mide Ekşimesini Önlemek İçin Sigarayı Bırakın
- Mide Sorunlarınızı Azaltmak İçin Daha Az Alkol Tüketin
- Geğirme ve Gazı Önlemek İçin Hava Yutmayın
- Şişkinliği Durdurmak İçin Tuzdan Uzak Durun
- Mutfak Temizliğiyle İshalden Uzak Durun
- Belki De Problem Süt Ürünleridir
- Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Lif Kabızlığa İyi Gelir
Tabağınızı çilekler, fasulyeler, tam tahıllar ve fındık fıstıkla doldurun. Lif açısından zengin bu yiyecekler bağırsaklarınızı düzenler. Vücudunuzun günde yaklaşık 20 ila 35 gram life ihtiyacı vardır. Lif ayrıca kilo almayı, kalp hastalığını, kan şekeri dalgalanmalarını ve hemoroiti uzak tutar.
Mide Ekşimesine Karşı Sakız Çiğneyin
Sakız çiğnemek asitleri nötrleştiren salya üretimini uyararak reflü ve mide ekşimesini dindirir. (Nane mide ekşimesini azdırdığı için başka tatları deneyin) Eğer sakız hava yutmanıza neden oluyorsa çiğnemeyin çünkü geğirmeye ve şişkinliğe sebep olur.
Gazı ve Mide Ekşimesini Azaltmak İçin Kilo Verin
Sadece 1 kilo kaybetseniz bile mide bağırsak şikayetleriniz azalır. Verilen daha fazla kilo ise, özelikle karın çevresinden verilmişse mide ekşimesi, gaz ve geğirme gibi sorunlarınızın iyiye gitmesini sağlar. Bir kilo verme programına başlamadan önce doktorunuzla görüşün.
Küçük Öğünlerle Şişkinliği ve Mide Ekşimesini Durdurun
Hazımsızlık, şişkinlik, mide ekşimesi ve diğer sindirim sağlığı sorunlarına ciddi bir biçimde yardımcı olmak için daha küçük, daha sık öğünler yiyin. Ve bu öğünleri yavaş yavaş yiyin. Bu tutum sindirim sisteminize yüklenmenizi önler, mide kapasitenizi küçülterek sizin aşırı yeme ihtimalinizi azaltır.
Kabızlığı Önlemek İçin
Sıvı tüketmek vücudunuza artıklardan kurtulmaya ve kabızlığı önlemeye yardım eder. Sıvılar su, meyve suları gibi içecekler de bulunduğu gibi, yiyeceklerde de bulunur. Günde sekiz bardak önerilse de artık bu bir hedef olarak görülmemektedir. Ne kadar suyun sizin için doğru olduğunu bulmak için doktorunuzla konuşunuz.
Şişkinliğe Karşı Harekete Geçin
Uzmanlara göre egzersiz, şişkinlikten kabızlığa birçok sindirim sorununa yardımcı oluyor. Fiziksel aktivite, sindirim sisteminin artıkları bağırsakta hareket ettirmesine ve onlardan kurtulmasına yardım eder. Ayrıca stresi azaltır ki stres sindirim problemlerinin baş suçlusudur.
İshale Karşı Probiyotikler
Probiyotikler yoğurtlara, meyve sularına ve takviyelere eklenen yaşayan organizmalardır. Araştırmalar bunların işe yaradığını ve ishale, rahatsız bağırsak sendromuna ve iltihabi bağırsak hastalığına yardım ettiğini bulgulamıştır. Fakat uzmanlar hangi probiyotiğin hangi hastalığa iyi geldiğini ve ne kadar gerekli olduğunu bulmaya çalışmaktadır. Daha fazla bilgi için doktorunuzla görüşünüz.
Stres, Ülser ve Kabızlık
Gerginlikten dolayı midenizin bozulduğu oldu mu? Bunun nedeni beyin ve sindirim sisteminizin bağlantılı olmasıdır. Stres iltihabi bağırsak hastalığı ve ülserler gibi sindirim sorunlarını azdırır. Stresi kontrol ederek sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olun. Fiziksel aktivitede bulunun, yeterli uyuyun, meditasyon ve gevşeme egzersizleri yapın.
Sağlıklı Bağırsaklar İçin Beslenmenize Dikkat Edin
Sindirim sorunlarını azdıran yiyecekleri azaltın veya onlardan uzak durun. Bazı insanlar, fasulyeler, soda gibi gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler veya peynir gibi yağlı ürünlerde problemler yaşamaktadır. Başka insanlarda ise narenciye, kahve, çay ve domates gibi asitli yiyecekler sorun yaratır.
Mide Ekşimesini Önlemek İçin Sigarayı Bırakın
Sigara içerken sindirim sisteminizi birçok yönden felakete sürüklersiniz. Sigara içmek yemek borusunun sonundaki kapakçığı zayıflatır, bu durum da asit reflüye ve mide ekşimesine neden olur. Sigara içenlerin peptik ülserler ve Crohn hastalığı geliştirme riski içmeyenlere göre çok daha fazladır.
Mide Sorunlarınızı Azaltmak İçin Daha Az Alkol Tüketin
Çok alkol tüketmeden önce iki kez düşünün, özellikle sindirim sorunlarınız varsa. Alkol, asit salgılama işlemine, mide kaslarına ve besinlerin emilmesine müdahale eder. Çok fazla içmek mide ekşimesine, ishale, karaciğer problemlerine ve hatta yemek borusu kanserinin oluşmasına katkıda bulunabilir.
Geğirme ve Gazı Önlemek İçin Hava Yutmayın
Havayı midenizden uzak tutmak için ilk olarak onu yutmamanız gerekir. Yemek yemeye vakit ayırın ve yavaş yavaş yiyin, yeme ve içme sırasında hava yutmamaya dikkat edin. Her lokmayı iyice çiğneyin. Hava yutmanıza neden oluyorsa şekerlerden ve sakızlardan uzak durun.
Şişkinliği Durdurmak İçin Tuzdan Uzak Durun
Beslenmenize eklenen az miktarda fazladan sodyum bile şişkinliğe neden olabilir. Bu sodyum evinizdeki tuzluktan da gelebilir, paketlenmiş öğünler veya tahıllar gibi işlenmiş yiyeceklerden de. Tuz alımınızı azaltın ve mümkünse işlenmiş yiyeceklerden uzak durun.
Mutfak Temizliğiyle İshalden Uzak Durun
Yiyeceklerden kaynaklanan hastalıklar ishal, mide bulantısı ve kusma anlamına gelir. Bunları önlemek için soğuk yiyecekleri soğuk ve sıcak yiyecekleri sıcak tutun. Meyve, sebze, çiğ et, tavuk eti veya deniz ürünleri için farklı kesme bıçakları ve tahtalar kullanın. Kullandığınız süt ürünleri mutlaka pastörize olsun.
Belki De Problem Süt Ürünleridir
Bazı insanların vücutları sütte bulunan doğal bir şeker olan laktozu sindiremez. Bunun sonucunda süt ürünleri yedikten sonra ciddi gaz sorunları yaşanır. Eğer süt ürünlerine bağlı gaz problemleriniz varsa süt, peynir, dondurma ve diğer süt ürünlerinden uzak durun. Laktoz sindiremeyen insanlar için piyasada soya sütü gibi süt ürünlerinin yerine geçen ürünler bulunmaktadır.
Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Sindirim sorunlarınız gündelik hayatınızı kesintiye uğratıyorsa doktora görünün. Yutma zorluğu, sık sık boğazda kalma, kanlı veya siyah kusmuk veya dışkı, karın ağrısı varsa veya çok kilo kaybetmişseniz hemen tıbbi yardım alın. Sindirim sıkıntıları gıda zehirlenmesi, Crohn hastalığı, ülserler, iltihabi bağırsak hastalığı, divertikülit veya safra kesesi taşlarına işaret edebilir.
Dyt. Gizem Şeber
kilo veremiyorum . öncelikle sindirimim çok yavaş. bu konudaki önerileriniz nelerdir... devamı
Kolonoskopi
Anal Fisür (Çatlak) Tedavisi
Çölyak Hastalığı Doğduğunuz Mevsimle Alakalı Mı?
Kan Kusmak
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme