Nedir

Yiyeceklerin toplandığı ve asitle karışarak sindirilmeye başladığı bir kese olan midede su tutulumu olmaz. Su tutulumu ancak daha aşağıda, karın bölgesinde olur ve bazen şişkinlik olarak adlandırılır. Hafif şişkinlik çok yaygındır ve genellikle sindirim sorunları ya da adet öncesi sendromdan kaynaklanır.

Öte yandan, karın bölgesinde aşırı su tutulumu aşağıdaki hastalıklardan kaynaklanabilir.

Karaciğer

1. Karaciğer sorunları

Alkol bağımlılığı gibi nedenlerden kaynaklanan karaciğer hasarı, karın bölgesinde kan basıncı sorunlarına yol açarak, suyu kan damarlarından dışarıya ve karın boşluğuna (karnınızdaki organların etrafındaki boşluk) çıkmaya zorlar.

Kalp

2. Kalp sorunları

Kalp yetmezliği de (kalbin pompalama gücünü yavaş yavaş kaybettiği kronik bir durum) karında su tutulumuna neden olabilir. Böbrekler düzgün çalışmaları için uyarılmadığından, kalp yetmezliği olan insanlar vücudun tümünde, özellikle bacaklar ve ayak bileklerinde ciddi su tutulumu oluşmasına eğilimlidir.

Protein

3. Ciddi protein eksikliği

Gelişmekte olan ülkelerdeki yeterince beslenemeyen çocuklar sık sık karın bölgesinde şiddetli su tutulumu yaşar. Bu, yeterince protein alamamaktan kaynaklanır ve büyük bir şişkinlik olarak görülebilir. Uzun süreler çok düşük kalorili diyetler yapan ve yeterince protein almaya özen göstermeyen Batılı insanlar da bu sorunun hafif bir versiyonunu yaşayabilir.

Sonuç

Bu üç durum karnınızda büyük miktarda su tutulmasına neden olabilir ve ciddi vakalarda hareket ettiğini gerçekten hissedebilirsiniz. Eğer sorununuz buysa hemen tıbbi tedavi almalısınız. Alkol bağımlılığı nedeniyle karaciğer hasarı oluşmuşsa, hemen içkiyi bırakmanız şarttır.

Bir doktora başvurduğunuz zaman karnınızda su tutulumu olduğunu söylemeniz kafa karıştırıcı olabilir. Doktora her zaman su tutulumunun nerede olduğunu göstermelisiniz.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam merhaba.subat21 de çift tarafli varikosel ameliyati oldum 3.5 milyon spermle. 3 ay sonra 6 milyon oldu. 7 ay sonraki test sonucu çok düsük çikti... devamı