- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Önleme
- Önleme devamı
Nedir
Sıvı kaybı vücudunuzun aldığınız miktardan daha fazla sıvı kaybetmesi durumunda oluşur. Bu durumda vücudunuz normal işlevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu yeterli su ve diğer sıvılara sahip değildir. Kaybedilen suyu geri koymadığınız takdirde su kaybı yaşarsınız.
Sıvı kaybının başlıca nedenleri arasında ishal, kusma, yüksek ateş ya da aşırı terleme yer alır. Sıcak havalarda ya da spor yaparken sıvı tüketmemek de sıvı kaybına neden olabilir. Herkes su kaybı yaşayabilir yalnız riskin en yüksek olduğu grup okul çağındaki çocuklar, ilerlemiş yaşlardaki yetişkinler ve kronik bir rahatsızlığı olanlardır.
Daha fazla sıvı tüketme koşuluyla hafif veya orta dereceli su kaybını her zaman normal su seviyesine geri çevirebilirsiniz ancak ağır su kaybı acil tıbbi tedavi gerektirir. En güvenli yaklaşım su kaybına karşı önlem almaktır. Sıcak havalarda, hastalık veya spor yapma durumunda ne kadar su kaybettiğinizi gözlemleyin ve kaybettiğiniz miktarı geri kazanmak için yeterince sıvı tüketin.
Belirtileri
Belirtiler
Hafif ve orta dereceli su kaybı belirtileri,
- Kuru ve yapışkan dudaklar
- Uyuma isteği ya da yorgunluk (Çocukların normalden daha az hareketli olduğu gözlemlenir)
- Susuzluk
- İdrar miktarında azalma (bebek bezinde ıslaklık olmaması , çocuk ve ergenlerin sekiz ve daha fazla saat boyunca tuvalet ihtiyacı hissetmemesi)
- Ağlarken bir iki damla veya hiç yaş akmaması
- Ciltte kuruluk
- Baş ağrısı
- Kabızlık
- Baş dönmesi ya da bayılma hissi
Ağır su kaybı ve acil durum belirtileri
- Aşırı susuzluk
- Bebek ve çocuklarda aşırı huysuzluk ve uykulu olma hali; yetişkinlerde ise asabiyet ve kafa karışıklığı gözlemlenir.
- Ağız, cilt ve muköz membranlarda kuruluk
- Yetersiz terleme
- İdrarın az olması veya hiç olmaması, idrar renginin koyu sarı veya turuncu olması
- Gözlerde çöküklük
- Esnekliğini kaybetmiş buruşmuş ve kuru bir cilt; çimdiklendiğinde cilt eski şeklini almaz ciltte iz kalır.
- Bebeklerde çökmüş bıngıldak (baş kısmının tepesindeki yumuşak noktalar)
- Düşükkanbasıncı
- Hızlı kalp atışları
- Hızlı soluk alıp verme
- Ağlarken yaş akmaması
- Ateş
- En ciddi durumlarda hezeyan ve bilinç kaybı
Maalesef, susuzluk özellikle çocuklarda ve yaşı ilerlemiş yetişkinlerde vücudun sıvı ihtiyacını ölçümlemek için her zaman güvenilir değildir. Bunun yerine idrar rengi daha güvenli bir göstergedir. Açık renkli idrar, sıvı ihtiyacınızı iyi karşıladığınıza işaret ederken rengin koyu sarı veya turuncu olması sıvı kaybı yaşadığınızı gösterir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Sağlıklı bir yetişkinseniz hafif ve orta dereceli sıvı kaybını her zaman biraz daha fazla su veya enerji içecekleri tüketerek geri çevirebilirsiniz.
Aşırı susuzluk, idrar miktarında önemli azalma, buruşmuş bir cilt, baş dönmesi ve kafa karışıklığı gibi şikayetleriniz varsa acilen tıbbi yardıma başvurun.
Çocuk ve yaşı ilerlemiş yetişkinlerde daha dikkatli davranılmalıdır. Aşağıdaki belirtiler söz konusu ise hemen aile doktorunuzu arayın.
- Kusmanın eşlik ettiği veya etmediği ağır ishal
- Kanlı dışkılama
- Üç gün ve üzeri zamandır orta dereceli sıvı kaybı şikayeti
- Sıvı tüketememek
- Asabiyet ya da kafa karışıklığı ile uykulu hissetme ya da daha az hareketli olma
- Hafif veya orta dereceli sıvı kaybına ait herhangi bir şikayet
Bir çocuğun ya da ileri yaşlarda bir yetişkinin ağır derecede sıvı kaybettiğini düşünüyorsanız en yakın acil servise gidin ya da 112 numaralı hızır acili veya kendi acil durum numaranızı arayın. İshal, kusma ve ateş görülmeye başlandığında sıvı kaybının şiddetli bir seviyeye ulaşmasını engellemek için hastayı iyi gözlemlemeli ve sıvı takviyesi yaparak, ağız yoluyla sıvı kaybını gidermeyi sağlamalısınız. Ayrıca, çocukları spordan önce ve sonra yeterince su içmeye teşvik etmek de durumun ciddileşmesini engelleme yöntemlerinden biridir.
Sebepleri
Sebepleri
Sıvı kaybı gün içinde kaybedilen sıvı miktarının tekrar geri kazanılmaması sonucu oluşur. Kelimenin tam anlamıyla vücut sisteminiz kurur. Bazen sıvı kaybı basit nedenlerle oluşur: Hasta veya meşgul olduğunuzdan yeterince sıvı tüketmemişsinizdir ya da seyahat, yürüyüş veya kamp faaliyetleri ile uğraşırken sağlıklı içme suyuna erişimde sıkıntı yaşamışsınızdır.
Diğer sıvı kaybı nedenleri arasında şunlar yer alır:
- İshal ve kusma. Ani ve şiddetli bir şekilde başlayan ishal kısa zamanda büyük su ve elektrolit kaybına neden olabilir. İshalin eşliğinde kusma şikayetiniz de varsa sıvı ve mineral kaybı boyutları daha da artar. Çocuklar ve bebekler riskin en yüksek olduğu gruptur.
- Ateş. Genellemek gerekirse, ateşiniz arttıkça sıvı kaybınız da artar. İshal ve kusmanın yanında ateşiniz de yüksekse sıvı kaybı daha da çoğalır.
- Aşırı terleme. Terlediğinizde sıvı kaybedersiniz. Gayretle yoğun bir şekilde spor yapıyor ama kaybettiğiniz sıvı miktarını geri almıyorsanız sıvı kaybı şikayeti yaşayabilirsiniz. Sıcak ve nemli havalar terlemeyi ve sıvı kaybını arttırır. Ama kış aylarında da kaybedilen sıvıyı geri almazsanız sıvı kaybı yaşayabilirsiniz. Spor faaliyetleri ile uğraşan okul çağındaki çocuklar ve ergenler özellikle tehlike altındadır. Bunun nedeni hem genelde yetişkinlerin altında olan vücut ağırlıkları hem de sıvı kaybı yaşadıklarını bellieden işaretleri bilmemeleri olasılığıdır.
- Artan idrara çıkma ihtiyacı. Vücudunuzun kan şekerini kullanma şeklini etkileyen bir hastalık olan şekerli diyabetin (diyabetes melllitus) sıklıkla teşhis edilmemiş veya kontrol altına alınmamış olmasından dolayı ortaya çıkar. Diyabet hastalığının bu türü genellikle su ya da tuvalete gitme ihtiyacında artışa neden olur. Diyabet hastalığının bir diğer türü diabetes insipidus da aynı şekilde aşırı susuzluk ve tuvalet ihtiyacı hissettirir ancak diğerinden farklı olarak bunun nedeni hormon bozukluğudur. Böbrekler suyu tutma yetisini yitirir. İdrar söktürücüler, antihistaminler vekan basıncını ayarlamaya yönelik bazı ilaçların yanı sıra alkol de sıvı kaybına yol açabilir. Çünkü bunların geneli normalden daha fazla tuvalete çıkmanıza ve terlemenize sebep olur.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Çok fazla sıvı kaybetmiş her insan sıvı kaybı yaşayabilir. Ama bazıları daha fazla risk altındadır:
- Bebekler ve çocuklar. Yetişkinlere oranla kilo ve yükseklik açısından daha küçük boyutlarda olmaları ve sıvı ve elektrolit tüketimlerinin daha fazla olması nedeniyle bebekler ve çocuklar özellikle hassas konumdadır. Sıvı kaybının en çok yaşandığı gruplar arasındadırlar.
- Yaşı ilerlemiş yetişkinler. Yaşınız ilerledikçe bazı belli başlı nedenlerle sıvı kaybına daha duyarlı hale gelirsiniz. Çünkü vücudunuzun sıvıyı tutma kabiliyeti, susama duyunuz ve ısı değişikliklerine karşı tepkimeleriniz zayıflar. Dahası, yaşlılar özellikle huzur evinde veya tek başına yaşayanlar gençlere göre daha az yemek yerler ve bazen yemeyi veya bir şeyler içmeyi unutabilirler. İş göremezlik hali ve ihmal de yetersiz beslenmelerine sebep olabilir. Tüm bu sorunlara bir de diyabet gibi bir kronik hastalık, menapoza bağlı hormonal değişiklikler ve takip edilen ilaç tedavileri eşlik eder.
- Kronik bir hastalığı olan kişiler. Kontrol altına alınmamış veya tedavi edilmeyen bir diyabet hastası olmanız sizi riskli bir duruma düşürür. Ancak başka bir kronik rahatsızlığınızın olması da sıvı kaybı yaşama ihtimalinizi artırır. Böbrek hastalıkları, alkol bağımlılığı ve böbreküstü bezi hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Sadece soğuk algınlığınızın olması veya boğaz ağrısı çekmeniz bile sizi daha hassas bir hale dönüştürebilir çünkü büyük ihtimalle hastayken yeme içme isteğinizde bir düşüş yaşayacaksınızdır. Yüksek ateş sıvı kaybını daha da ileri boyutlara taşır.
- Dayanıklılık sporları ile uğraşanlar. Spor yapan her insan özellikle sıcak ve nemli bir hava veya yükseklik söz konusuysa sıvı kaybeder. Fakat uzun maraton koşuları, triatlon, tırmanma gibi sporları yapanlar veya bunlar için idman sürecinde olanlar yüksek risk grupları arasındadır. Çünkü egzersiz süresi arttıkça vücutta suyu tutma yetisi azalır. Hareket halindeyken vücudunuz sahip olduğu miktardan daha fazla sıvı kaybedebilir. Her bir saatlik dilimde sıvı kaybınız büyür. Sıvı kaybı gün bazında katlanarak artar ve bu demektir ki orta dereceli egzersizler yaptığınızda dahi yeterli miktarda sıvı tüketmezseniz sıvı kaybı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Yüksek yerlerde yaşayanlar. Yüksek yerlerde (2.500 metre ve üzeri) yaşamak, çalışmak ve egzersiz yapmak beraberinde pek çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan birini sıvı kaybı oluşturur. Sıvı kaybı, genellikle yükseldikçe vücudun devamlı olarak yüksekliğe alışmaya çalışması ve hızlı nefes alıp verme sırasında meydana gelir. Gerekli oksijen miktarını koruma amacıyla nefes alıp verme hızınız artar ve daha fazla su buharı açığa solursunuz.
- Dış mekanda, sıcak ve nemli havada çalışanlar veya spor yapanlar. Sıcak ve nemli havalarda sıvı kaybı riski ve diğer sıcaklıkla ilgili hastalıklarla karşı karşıya gelme riskiniz artar. Bunun nedeni nem nedeniyle terinizin kuruyamaması ve sizi normalde olduğu gibi serinletememesidir. Böyle bir durumda vücut ısınız ve kaybettiğiniz sıvı oranı artar.
Komplikasyonları
Neden Olduğu Sağlık Sorunları
Sıvı kaybı ciddi ve istenmeyen karışık durumlara neden olabilir.
- Isı yaralanması. Egzersiz yaparken ya da çok terlediğinizde yeterince sıvı tüketmezseniz ısı yaralanması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Şiddeti ağırdan hafife derecelenen ısı krampları veya ısı yorgunluğundan hayatı tehdit edecek boyutta ısı çarpması yaşanabilir.
- Beyinde şişlik (beyin ödemi). Bazen kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmak amacıyla sıvı tükettiğinizde, vücudunuz gereğinden fazla suyu hücrelere hapsetmeye çalışabilir. Bu hücrelerin şişmesine ve parçalanmasına yol açar. Bu beyin hücrelerinde meydana geldiyse ciddi bir durum söz konusudur.
- Kasılma nöbetleri. Potasyum ve sodyum gibi elektrolitler vücut elektriğinin hücreden hücreye taşınmasını sağlar. Elektrolitler dengesiz bir şekilde çalışıyorsa normal elektrik mesajlarında karışıklık yaşanabilir bu da istemsiz kas kasılmalarına ve bazen bilinç kaybına neden olur.
- Düşük volemi şoku (hipovolemik şok). Bu, sıvı kaybı sonucunda oluşabilecek en ciddi vakalardan biridir ve bazen hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir. Düşük kan miktarının kan basıncını zayıflatmasına ve vücuttaki oksijen seviyesinin düşmesine sebep olur.
- Böbrek yetmezliği. Hayatı tehdit edecek boyutta olabilecek bu rahatsızlık böbreklerinizin aşırı sıvı ve atığı kanınızdan temizleyememesi sonucu oluşur.
- Koma ve ölüm. Ciddi boyutlardaki sıvı kaybı zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.
Muayenesi
Doktorla Görüşmenize Hazırlık
Kendi doktorunuzu veya çocuğunuzun doktorunu görmeye başlamanız muhtemeldir. Ancak bazı durumlarda randevu almak amacıyla yaptığınız telefon görüşmesi acil bakım tavsiyesi ile sonuçlanabilir. Bakımından sorumlu olduğunuz çocuk veya kişi uyuşukluk veya cevap verme yeteneğinde yavaşlama gibi ciddi sıvı kaybı işaretlerine sahipse hemen acil yardıma başvurun.
Doktor randevunuza yeterli zamanınız varsa işte size yardımı dokunacağını düşündüğümüz bazı bilgiler ve doktorunuzdan neler bekleyebileceğinize dair ipuçları.
Yapabilecekleriniz
- Belirtilerinizi (veya sorumluğunu taşıdığınız kişinin belirtilerini) not alın. Randevuyu alma sebebiyle alakasız olanları bile yazın. Kendiniz veya sorumlu olduğunuz kişinin ishal ve kusma şikayeti varsa, doktorunuz ne zaman başladığını ve ne sıklıkta gerçekleştiğini öğrenmek isteyecektir.
- Önemli kişisel bilgilerinizi yazın. En son çıktığınız seyahatleri ve hayatınızda yaptığınız değişiklikleri dahil edin. Ayrıca sıradan bir güne ait günlük beslenmenizi ve son zamanlarda hastalığa neden olabileceğini düşündüğünüz yiyecekleri de listeye ekleyin. Bunların yanında, doktorunuz kendinizin veya sorumlu olduğunuz kişinin ishal şikayeti olan biri ile görüşüp görüşmediğini bilmek isteyecektir.
- Aldığınız ilaçların bir listesini oluşturun. Listeye kendiniz ve sorumluluğunu aldığınız kişinin diğer tedavilerini ve aldıkları ilaçların isimlerini de dahil edin. Reçeteli reçetesiz ilaçların yanı sıra vitamin veya takviye ilaçları da ekleyin.
- Doktorunuza soracağınız soruları not edin.
Sıvı kaybı hakkında doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular.
· Bu belirtilerin nedeni nedir?
· Ne tür testler gerekli olabilir?
· Nasıl bir tedavi veya tedaviler önerirsiniz?
· Tedaviden ne kadar sonra iyileşme gözlemlenir?
· Hareket veya beslenme ile ilgili kısıtlamalar söz konusu mu?
· Sıvı kaybının tekrar oluşmasını engellemek amacıyla yapabileceğim bir şey var mı?
· Başka rahatsızlıklarım da var. Takip ettiğim tedavileri değiştirmem gerekecek mi?
· Alıp inceleyebileceğim herhangi bir broşür veya yayın var mı? Hangi internet sitelerini tavsiye edersiniz?
Doktorunuzdan Bekleyebilecekleriniz
Doktorunuzun da size bir takım soruları olacaktır.
- Belirtiler ilk ne zaman başladı?
- Ne kadar sıklıkta ishal şeklinde büyük abdest ihtiyacı ve kusma yaşıyorsunuz?
- En son ne zaman tuvalete gitme ihtiyacı hissettiniz?
- Gıda ve sıvı tüketiminiz yeterli seviyede mi?
- Ayrıca ateş, karın, baş ağrısı veya kas ağrısı gibi başka belirtileriniz var mı? Varsa bu belirtilerin şiddeti nedir?
- Dışkınız kanlı mı?
- Son zamanlarda bozulmuş olabileceğini düşündüğünüz bir yiyecek tükettiniz mi?
- Bu yiyecek dolayısıyla daha sonra rahatsızlanmış birisi var mı?
- İshal şikayeti olan biriyle son zamanlarda yakın temasta bulundunuz mu?
- Şu an kullandığınız ilaçlar nelerdir?
- Son ziyaret ettiğiniz ülke neresidir?
- Hastalanmadan önceki kilonuzu biliyor musunuz?
Bu Sırada Neler Yapabilirsiniz
Randevunuz için beklerken hasta olan kişi çocuğunuz ise ağız yoluyla elektrolit içeren sıvılar vermeye devam edin. Ne kadar sıklık ve miktarda vermeniz gerektiğini doktorunuza danışın. Sıvı takviyesini elektrolit açısından yetersiz olan sadece su verme yoluyla ile yapmayın. Yalnızca su ile gerçekleştirilen tedavi çabası elektrolit dengesizliğini tedavi etmeyeceği gibi durumu daha da kötüleştirebilir. Hasta olan kişi çocuk değil de bir yetişkinse su, ağız yoluyla yapılan başka bir sıvı takviyesi veya bir enerji içeceği verin.
Testleri
Testler ve Teşhis
Doktorunuz sıvı kaybı teşhisini çoğunlukla az ya da hiç idrar, çökmüş gözler ve çimdiklendiğinde iz kalan ve esnekliğini kaybetmiş cilt gibi fiziksel işaret ve belirtilere göre koyabilir. Sıvı kaybı yaşıyorsanızkanbasıncı değerlerinizde özellikle yatar pozisyondan duruş pozisyonuna geçerken bir düşüş gözlemlenmesi, kalp atış hızının normalden daha hızlı olması ve yavaşlamışkanakışı muhtemeldir.
Teşhisi onaylamak ve derecesini belirlemek adına sizden istenebilecek diğer testler:
- Kan testleri. Kan testleri özellikle sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerin kandaki varlık oranını tespit etmek ve böbreklerinizin çalışma yeterliliğini belirlemek için yapılır.
- İdrar analizi. İdrar örneğiniz ile yapılan bu test sıvı kaybı yaşayıp yaşamadığınızı ve derecesini belirlemeye yarar.
Neden sıvı kaybına uğradığınız tam olarak belli değilse doktorunuz ilave testler yaptırmanızı isteyerek diyabet ve karaciğer ya da böbrek problemleri olup olmadığına bakacaktır.
Tedavisi
Tedavi ve İlaçlar
Sıvı kaybına karşı en etkili tedavi kaybedilen sıvı miktarının ve elektrolitlerin tekrar kazanılmasıdır. Tedavide en iyi yaklaşım, hastanın yaşı göz önüne alınarak sıvı kaybı derecesi ve nedeninin incelenmesini içerir.
Hasta çocuklarda sıvı kaybı tedavisi
Doktorunuz çocuğunuz için belli başlı bazı tedaviler önerecektir ancak tedavi bazı ana başlıklarla şöyle sıralanabilir.
- Ağız yoluyla sıvı takviyesi. Doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece bebek ve çocuklarda sıvı takviyesi çözümleri kullanın. Bu takviyeleri, su ve belirli miktarlarda tuzdan oluşan sıvı ve elektrolitler oluşturur. Bunların ayrıca kolay sindirilebilir özelliği vardır. Ağızdan alınan sıvı takviyesi ürünleri eczanelerden kolayca temin edilebilir. Bu ürünlere kendi isimlerini vermiş eczaneler de bulunmaktadır. Sıvı takviyesine şikayetin daha ciddi boyutlara ulaşmasını beklemeden henüz başlangıç seviyesindeyken başlayın.
- Önceden planlanmış bir çözümün olmadığı acil vakalarda, yarım tatlı kaşığı tuz ve 6 tatlı kaşığı şeker ile 1 litre içme suyunu karıştırarak kendi sıvı takviyenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Doğru bir şekilde ölçtüğünüzden emin olun çünkü hatalı miktarlar çözümün etkisini azaltacak veya durumu daha kötü hale getirecektir. Mümkünse yaparken yanınızda ölçümlerinizi kontrol edecek birisi olsun.
- Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, yeterli miktarda verdiğinizden emin olun. Doktorunuz çocuğunuzun yaş ve sıvı kaybı derecesine dayanarak belli bir miktar önerebilir. Ancak akılda tutulması gereken en önemli dikkat edilecek husus çocuğunuzun idrarı temiz bir görüntü alana kadar yavaş yavaş sıvı takviyesi yapmaktır. Çocuğunuzun kusması durumunda düzenli aralıklarla ama az miktarlarda sıvı tükettirin. Örneğin, birkaç dakikada bir sadece birer kaşık. Çocuğunuzun bunu yutamaması halinde 30 ila 60 dakika arası bekleyin. Ve unutmayın, en ideali oda sıcaklığındaki sıvılardır.
- Emzirmeye devam edin. Bebeğiniz rahatsızlandığında anne sütünden kesmeyin ancak biberonla beslemeyi de deneyin. Bebek maması kullanıyorsanız ishal geçene kadar laktozsuz olanlarından tercih edin çünkü laktozun sindirimi zor olduğundan ishal sırasında kullanmak durumu kötüleştirebilir. Mamasını mama yapılış önerisinden daha fazla miktarda sulandırmayın. Doktorunuz 12 ila 24 saatliğine bebek maması yerine başka bir sıvı takviyesi çözümü önerebilir.
- Belli başlı bazı gıda ve içecek ürünlerinden sakının. Hasta çocuklar için en iyisi, bir ağızdan tedavi ürünüdür. Su gerekli elektroliti sağlamaz, enerji içeceklerinin sağladığı elektrolitler ise terleme yoluyla kaybedilenlerdir, ishal ve kusmadan dolayı olanlar değil. Süt, soda, kafeinli içecekler, meyve suları ya da jelatin gibi ürünleri çocuğunuza vermekten sakının. Bunlar sıvı kaybına iyi gelmeyeceği gibi belirtileri daha da kötüleştirebilirler.
Hasta yetişkinlerde sıvı kaybı tedavisi
İshal, kusma ya da yüksek ateş nedeniyle oluşmuş hafif ve orta dereceli sıvı kaybı yetişkinlerde su tüketerek çözülebilir. Su en iyi seçenektir çünkü meyve suyu, diğer gazlı içecekler ya da kahve ve diğer seçenekler ishali tetikleyebilir.
Her yaştan sporcuda sıvı kaybı tedavisi
Spora bağlı sıvı kaybında su tüketmek en iyisidir ve ilk sırada gelen çözümdür. Elektrolit içeren enerji içecekleri ve karbonhidratlı seçenekler de yardımcı olabilir. Tuz tabletlerine ihtiyaç yoktur çünkü gereğinden fazla tuz hipernatremik sıvı kaybına neden olabilir. Bu tip bir sıvı kaybında vücudunuz susuz kalmanın yanında çok fazla sodyum taşımış olur.
Ciddi boyutlardaki sıvı kaybının tedavisi
Ağır bir şekilde sıvı kaybı yaşayan çocuk ve yetişkinler hastaneye getirilip acil servis yetkilileri tarafından tedavi edilmelidir. Burada gerekli tuz ve sıvıları ağız yoluyla değil damardan (intravenöz) almaları sağlanacaktır. Damardan sıvı takviyesi, vücudun su ve gerekli besini ağız yoluyla olduğundan daha hızlı bir şekildekabuletmesini sağlar. Bu, hayati tehlikesi olan vakalarda önemli bir noktadır.
Önleme
Önleme
Sıvı kaybını engellemek için yeterince sıvı ve su miktarı yüksek meyve-sebze gibi gıdalar tüketin. Susama hissini takip etmek pek çok sağlıklı birey için doğru bir günlük rehberdir. Sıvıları temin etme yolu sadece su değildir diğer içecek ve yiyecekler de sıvı barındırır. Ama spor yapıyorsanız, tek başına su içmek sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yeterli olmayabilir.
Bazı özel durumlarda, normalden daha fazla sıvı tüketmeniz gerekebilir.
- Hastalık. Sıvı kaybının ilk fark edildiği andan itibaren fazladan su ya da ağızdan tedavi sıvısı tüketmeye başlayın. Sıvı kaybı oluşmasını beklemeyin. Ve kulağa hoş gelmelerine rağmen, geleneksel içeceklerden gazoz ve diğer gazlı içecekler yani berrak sıvılar çok fazla şeker ve çok az sodyum içerirler. Bu nedenle elektrolitleri geri kazandırmada yetersizdirler.
- Egzersiz. Genellikle, yapılacak en iyi şeylerden biri yorucu hareketlere başlamadan önce sıvı tüketmeye başlamaktır. Berrak ve temiz idrar üretmek yeterli seviyede sıvı tükettiğinizin iyi bir göstergesidir. Spor yapmaya başlamadan önce, 1 ila 3 bardak (0,24 ile 0,70 litre) su için. Spor sırasında düzenli aralıklarla sıvı tüketmeye devam edin ve sıvı ihtiyacınızı karşılamayı su ve diğer sıvılarla spor sonrası da sürdürün. Çok fazla sıvı tüketmenin şişkinlik ve rahatsızlık hissi vermenin yanında kandaki sodyum oranının düşmesine neden olarak ölümcül bir duruma sebebiyet verebileceğini de unutmayın. Böyle bir durum terleme yoluyla kaybettiğiniz sıvı miktarından daha fazla miktarda sıvı tükettiğinizde meydana gelir.
- Çevre. Vücut ısınızı düşürmek ve terleme yoluyla kaybettiğinizi geri kazanmak amacıyla sıcak ve nemli havalarda fazladan sıvı tüketmelisiniz. Kalın giyinmekten ötürü terlemişseniz soğuk havalarda da ilave su içmeniz gerekebilir. Isıtmalı iç mekanlar cildinizde nem kaybına neden olarak günlük ihtiyacınızın üstünde sıvı tüketmenizi gerektirebilir. Ve 2.500 metreden daha yüksekte bulunmak vücudunuzun sıvı ihtiyacında değişikliklere sebep olabilir. Sıvı kaybı siz spor yaparken meydana geldiyse, gölgeli bir yere geçin, yaslanıp su veya enerji içeceğinizi tüketmeye başlayın. Genç sporcular sıvı kaybı yaşadıklarını çalıştırıcılarına bildirme konusunda teşvik edilmelidir.
Önleme devamı
Maraton Koşucuları Çok Fazla Su İçiyor
Op. Dr. Deniz ALGÜN
uzun zamandır dizlerimde agrı cekmekteyım , cektırmıs oldugum mr sonucunda SOL DİZ ; suprapateller bursada sıvı artışı mevcuttur. Gastromenisküs kasın... devamı
Bacak Krampları
Sıcak Kramplarının Tedavisi
Egzersiz Veya Fiziksel Aktivite
Huzursuz Bacak Sendromu
Sıcak Yorgunluğu