Nedir

Sıcak Yorgunluğu

Sıcak yorgunluğu vücudun aşırı ısınmasının bir sonucu olarak aşırı terleme, hızlı nabız belirtileriyle kendini gösteren tıbbi bir durumdur.  Sıcak yorgunluğu sıcaklıkla ilgili üç sendromdan biridir; sıcak krampları en hafifi ve sıcak çarpması en şiddetlisidir.

Sıcak yorgunluğunun sebebi yüksek sıcaklığa, özellikle zorlayıcı fiziksel aktivite veya yüksek nemle birlikte maruz kalmadır. Hemen tedavi edilmezse, sıcak yorgunluğu hayatı tehdit eden tıbbi bir durum olan sıcak çarpmasına dönüşebilir. Neyse ki sıcak yorgunluğu önlenebilir bir şeydir.

Belirtileri

Belirtiler

Sıcak yorgunluğunun belirtileri aniden ortaya çıkabildiği gibi sıcağa maruz kalmanın üstünden günler geçtikten sonra da ortaya çıkabilir. Olası sıcak yorgunluğu belirti ve işaretleri şunlardır: 

  • Sıcaktan kabarcıklar oluşturan serin ve nemli cilt
  • Aşırı terleme
  • Bayılacak gibi olma
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Zayıf, hızlı nabız
  • Ayağa kalkmalarda tansiyon düşmesi
  • Kas krampları
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı

Doktora Görünme Vakti
Sıcak yorgunluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız: 

  • Hareket etmeyin ve dinlenin
  • Daha serin bir yere geçin
  • Soğuk su veya spor içecekleri için

Belirti ve işaretler kötüleşirse veya 60 dakika içinde iyileşme göstermezse doktoru arayın. Vücut ısınız40 Cveya üstündeyse hemen acil servisi arayın.

Sebepleri

Sebepler

Vücut ısınız çevresel sıcaklıkla birleşerek çekirdek sıcaklık -vücudunuzun iç ısısı - denilen şeyi oluşturur.  Vücudunuz normal çekirdek sıcaklığı (yaklaşık37 C) korumak için alınan ısıyı (soğuk havalarda kaybedilen ısıyı) düzenlemelidir. 

Serinleme mekanizmasında arıza
Sıcak havalarda vücut kendini daha ziyade terlemeyle serinletir. Terinizin buharlaşması vücut ısınızı düzenler. Bununla birlikte egzersiz zorlayıcıysa veya sıcak veya nemli havada yapılmışsa vücudunuz kendini etkili bir şekilde soğutamaz.

Bunun bir sonucu olarak vücudunuzda sıcakla ilişkili hastalıkların en hafifi olan sıcak krampları meydana gelir. Sıcak kramplarının belirtileri genellikle aşırı terleme, yorgunluk, susama ve kas kramplarıdır. Hemen tedavi sıcak kramplarının sıcak yorgunluğuna dönüşmesini önler.

Diğer Sebepler,
Sıcak hava ve zorlayıcı aktivite haricindeki diğer sıcak yorgunluğu nedenleri şunlardır: 

  • Dehidrasyon, su kaybı vücudunuzun terleyerek normal ısıyı korumasını önler.
  • Alkol kullanımı vücudun ısıyı ayarlama becerisini kötürüm edebilir.
  • Aşırı giyinme, özellikle terleme ve buharlaşmaya izin vermeyen kıyafetler.

Risk Faktörleri

Risk Faktörleri

Herkes sıcak yorgunluğu yaşayabilir, ancak bazı faktörler sizin sıcağa karşı ne kadar hassas olduğunuzu belirler. Bu faktörler şunları kapsayabilir:

  • Genç veya yaşlı olmak. Bebekler, 4 yaşından küçük çocuklar veya 65 yaşından büyük yetişkinlerin sıcak yorgunluğu riski yüksektir. Vücudun ısıyı ayarlama yeteneği küçüklerde tam olarak gelişmemiştir ve yetişkinlerde hastalıklar, ilaçlar veya diğer faktörler bunu engelleyebilir.
  • Belli ilaçlar. Vücudunuzun suyu tutma ve ısıya uygun bir şekilde tepki verme yeteneğini etkileyen ilaçlar yüksek tansiyon ve kalp problemleri için kullanılan ilaçlar (beta blokerler, müshiller), alerji belirtilerini hafifleten ilaçlar (antihistaminler), sizi sakinleştiren ilaçlar (sakinleştiriciler) veya kuruntu gibi psikiyatrik belirtileri azaltan ilaçlardır (antipsikotikler). Ayrıca kokain, amfetamin ve ekstazi gibi bazı yasa dışı uyuşturucular da çekirdek ısınızı yükseltebilir.
  • Obezite Aşırı kilo taşımak vücudunuzun ısısını düzenleme yeteneğini etkileyerek daha fazla ısı tutmasına neden olabilir.
  • Ani ısı değişiklikleri Sıcağa alışkın değilseniz, sıcakla ilişkili hastalıklara, örneğin sıcak yorgunluğuna daha yatkınsınızdır. Soğuk bir iklimden sıcak bir iklime seyahat etmek, beklenmedik bir sıcak hava dalgasına maruz kalma sizi sıcaklıkla ilgili hastalıklara yakalanma riskine sokar, çünkü vücudunuza daha yüksek ısıya alışmak için gerekli vakit tanınmamıştır.

Komplikasyonları

Komplikasyonlar

Sıcak yorgunluğu tedavi edilmezse, vücut ısınız40 Cveya daha yüksek olduğunda meydana gelen ölümcül bir tıbbi durum olan sıcak çarpmasına dönüşebilir. Sıcak çarpması, ölümle sonuçlanabilecek beyin ve diğer organ hasarlarını önlemek için acil olarak tedavi edilmelidir.

Tedavisi

Tedaviler ve İlaçlar

Birçok vakada aşağıdakileri yerine getirerek sıcak yorgunluğunu kendi kendinize tedavi edebilirsiniz. 

  • Serin bir yerde dinlenin. En iyisi klimalı bir binaya girmektir, bunu yapamıyorsanız, kendinize gölgelik bir yer bulun. Bacaklarınızı kalp seviyesinden yukarı kaldırarak sırt üstü dinlenin.
  • Serin içecekler için. Soğuk su veya spor içecekleri için. İçinde alkol ve kafein olan içecekler içmeyin, ikisi de sıvı kaybetmenize neden olur.
  • Teninize serin su uygulayın. Mümkünse hemen soğuk duş alın veya soğuk suyun içine dalın. Teninizde alkol kullanmayın.
  • Bol kıyafetler. Gereksiz elbiseleri çıkarın, kıyafetlerinizin hafif ve sıkı olmadığından emin olun.

60 dakika içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz, hemen acil servisi arayın. Kaybettiğiniz sıvıyı almanız için size serum takılabilir. Soğuk suya girmek, teninizi ıslatmak, vantilatörün önünde durmak, soğuk veya buz paketleri kullanmak, vücut ısınızı aşağı düşürmek için uygulayabileceğiniz tekniklerdir.

Önleme

Önlem

Sıcak yorgunluğunu ve sıcakla ilgili diğer rahatsızlıkları önlemek için bir dizi önlem alabilirsiniz. Sıcaklık arttığında unutmayın: 

  • Bol, hafif, açık renkli kıyafetler giyin. Çok giyinmek, koyu renkli ve dar kıyafetler sıcağı içeride tutar ve terlemeyi önlediği için vücudunuzun düzgün bir biçimde serinlemesini önler.
  • Güneş yanıklarından kaçının. Dışarı çıkıyorsanız hafif, geniş kenarlı bir şapka takın veya kendinizi güneşten korumak için şemsiye kullanın ve açıkta kalan yerlerinize güneş kremi uygulayın. Güneş yanıkları vücudunuzun sıcaktan kurtulma yeteneğini azaltır.
  • Daha serin yerler arayın.  Birkaç saat için bile olsa klimalı bir binada durmak sıcak yorgunluğunu önlemenin en iyi yollarından biridir. Evinizde klima yoksa, bir alışveriş mağazasında, bir bankada veya kütüphanede biraz zaman geçirmeyi düşünün.  En kötüsünden, gölge bir yer bulun. Vantilatörler tek başlarına yüksek ısı ve neme karşı etkili değildir.
  • Bol sıvı tüketin. Vücudunuzdaki yeterli miktarda su bulunması onun terleyerek normal vücut ısısını korumasına yardım eder. Bir sağlık sorunundan dolayı doktorunuz size sıvı almayı azaltmanızı söylemişse, sıcaklık artığı zaman ne kadar fazladan sıvı tüketmeniz gerektiğini ondan öğrenin.
  • Belli ilaçlarda ilave önlemler alın. Doktorunuza veya eczacınıza aldığınız ilacın sizi sıcak yorgunluğuna karşı daha korunmasız hale getirip getirmediğini, getiriyorsa da, vücudunuzun aşırı ısınmasını önlemek için neler yapabileceğinizi sorun.
  • Sıcak yerlerden kaçının. Sıcak bir günde park edilmiş arabanızdaki ısı 10 dakika içinde11 C kadar yükselebilir. Arabayı sürmeden önce soğumasını bekleyin. Çok sıcak bir havada çocuğunuzu veya başka birini park edilmiş bir arabanın içinde bırakmayın.
  • Vücudunuzun sıcağa alışmasına izin verin. Sıcak bir yere seyahat ediyorsanız veya bulunduğunuz bölgedeki sıcaklık birdenbire yükselirse vücudunuzun sıcaklığa alışması günler sürebilir. Bu durumda sıcakta çalışmanın ve egzersiz yapmanın daha katlanılır olması için önlemler almalısınız. Tatildeyken muhtemelen haftalarca bekleyecek vaktiniz yoktur, fakat sıcakta canlı bir aktivitede bulunmadan önce birkaç gün beklemek mantıklı olabilir.

En iyisi sıcak havada egzersiz yapmamak veya zorlayıcı bir aktivitede bulunmamaktadır, fakat illa da yapmak zorundaysanız, bazı önlemler alın ve sık sık serin bir yerde dinlenin. Bu süre içinde arada bir dinlenmek ve kaybettiğiniz sıvıyı tekrar yerine koymak vücudunuzun ısıyı düzenlemesine yardım eder. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

benim göz derecelerim sağ :+7/ -3 sol; +6/-2 (sağ gözüm cok az kayıyor yorgunlukta )bunun bir tedavisi mümkünmü [ almanya]... devamı