Havaların soğuduğu kış mevsiminde soğuk, algınlığının sıkça görülen belirtileri olan öksürmek, hapşırmak, ateşin yükselmesi ve gözlerin sulanması oldukça rahatsız edici olabilir. Bu belirtilerin ve soğuk algınlığının uzun sürmesi hem işteki performansı hem de sosyal hayatı kötü etkileyebilir. Soğuk algınlığı sıkça görülen bir solunum yolları enfeksiyonudur ve birçok virüs bu rahatsızlığa sebep olabilir. Hastalığın kendisi için bir tedavi yoksa da belirtilerini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için birçok yol vardır. Soğuk algınlığına karşı takviyeler, doktor tavsiyesi ile alındığında, belirtilerin görülme süresini kısaltabilirler.
C vitamini kış aylarında en çok başvurulan takviyelerden biridir. Esansiyel ve suda çözünen vitaminlerden olan C vitamini, vücut tarafından üretilmediği için besinler veya takviyeler yoluyla dışarıdan alınmalıdır. Protein metabolizması, kolajen ve bazı nörotransmiterlerin sentezi için önemli olan C vitamini soğuk algınlığını önlemez ancak belirtiler görülmeden önce alınıyorsa, belirtilerin yaşanma süresini azaltacaktır. C vitamininin belli bir seviyenin üzerindeki dozlarının anti-histamin benzeri etkisi bu etkiyi göstermesini sağlamaktadır.
Ekinezya papatyaya benzeyen ama mor renkli yaprakları olan çok yıllık bir bitkidir. İçindeki aktif maddeler bağışıklık sistemini uyarıcı etkiye sahip olduklarından soğuk algınlığına karşı takviye olarak kullanılabilir. Ekinezya makrofaj denilen bağışıklık sistemi hücrelerini canlandırır ve bu hücreler de bakteri ve virüs gibi mikropları yok ederler. Ekinezyanın soğuk algınlığı üzerindeki etkisi konusunda çeşitli fikirler olsa da belirtilerin ilk görülmesi aşamasında alınırsa sürelerini kısaltmak konusunda etkili olduğu görülmüştür.
Çinko da beslenme veya takviye yoluyla alınması gerek esansiyel bir besin maddesidir. Çinkonun kuvvetli antioksidan etkisi hücreleri serbest radikal hasarından korur. Özellikle rinovirüslerin sebep olduğu soğuk algınlıklarında çinkonun kullanımı belirtilerin yok olma sürecini hızlandırabilir. Belirtilerin görüldüğü ilk 24 saatte alınmasının faydalı etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Soğuk algınlığına karşı takviyelerden bir diğeri, birçok diğer faydasının da sayılabileceği sarımsaktır. Sarımsağın hem meşhur kokusunu, hem de medikal faydalarını sağlayan maddesi, içinde sülfür bulunan alisin bileşiğidir. Ayrıca sarımsakta çok miktarda antioksidan bulunur ve bunlar da bağışıklık sistemini güçlendirirler. Sarımsak içerek takviyeler de soğuk algınlığı belirtilerinin şiddetini ve görülme süresini azaltabilirler.
iyi günler hocam ateşli silah yaralanmasından dolayı bağırsak ameliyatı oldum bu ameliyattan penisten sperm gelmemeye başladı daha önceden herşey norm... devamı
Grip Ve Alerji Belirtileri İçin Doğal Bir Tedavi
Bm: Sağlık İçin Suya Sabuna Dokunun
Ani Sıcaklık Değişimi Hasta Etmesin
Grip Ve Soğuk Algınlığında Antibiyotiğe Sarılmayın
Spor Nezleye De İyi Geliyor