İzmit'te havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, doğal ürünlerle alternatif tıp hizmeti veren aktarlardan sağladıkları şifalı bitkilerle önlem almaya çalışıyor.
Kentte 16 yıldır aktarlık yapan Salih Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayınpederinin aktarlığa Erzurum'da at sırtında başladığını anlatarak, kayınpederi vefat ettikten sonra eşinin bu konuda alt yapısı olduğu için baba mesleğini devam ettirmeye karar verdiklerini söyledi.
Boran, aktarlığı eşiyle beraber bilinçli olarak yaptıklarını belirterek, satılmaması gereken bitkileri satmadıklarını ve bitkilerin nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili müşteriyi de aydınlattıklarını kaydetti.
Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle insanların aktarlara olan talebinin arttığına dikkati çeken Boran, ''Bağışıklık sistemi zayıf olan ve iyi beslenemeyen kişiler çabuk hastalanıyor. Bu yüzden insanların iyi beslenmesi gerekiyor. Bunun yanında bitki çayları ile ıhlamur içilebilir. Ihlamurun yanında bir parça zencefil, bir parça karanfil veya bir parça tarçın alınabilir. Çok yorgun olanlar 3-4 tane karanfili hafif kaynatıp içerek yorgunluğunu giderebilir. Karanfil antiseptik bir köktür, içildiği zaman boğaz ağrıları önlenmiş olur. Kış günlerinde anneler zencefili balla karıştırarak çocuklarına verebilir. Bu da vücudu ısıtır, bulantıyı alır'' şeklinde konuştu.
Boran, tarçının vücuttaki insülini dengelediğini, vücuttaki fazla yağları yaktığını ve kadınlara kuvvet verdiğini anlatarak, Avrupa'daki bilim insanlarının tarçındaki etken maddenin Alzheimer riskini ortadan kaldırdığını kanıtladıklarını dile getirdi.
''Bütün bitkiler masum değildir''
Adaçayının çok doğal bir kimyasal ilaç olduğunu anlatan Boran, ''Ağızda çürük varsa, bakteri ve koku oluşuyorsa ada çayıyla gargara yaparak bu yok edilebilir. Adaçayının sürüldüğü yeri sinek ısırmaz. Tarım ilaçları gelişmeden önce böcek gelmesin diye ada çayını kurutup, öğüterek sebzelerin üstüne atarlardı. Bütün bitkiler dikkatli kullanılmalı çünkü bütün bitkiler masum değildir'' ifadesini kullandı.Boran, aktarlara en çok kadınların ilgi gösterdiğini dile getirerek, ''Kadınlar, potansiyel müşterimiz. Yanlış beslenme ve hareketsizlikten kaynaklanan kilo problemleri var. Bu yüzden bitkisel zayıflama ürünleri ve form çayları talep ediyorlar'' dedi.
Karışım ürünlerin suiistimale açık olduğunu vurgulayan Boran, o yüzden vatandaşların mutlaka Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onaylı ürünleri almaya önem vermeleri gerektiğini söyledi.
Boran, müşterinin sadece alışveriş yapma amacıyla değil hangi bitkiyi nasıl kullanacağını öğrenmek için de geldiğini belirterek, aktarlığı tedavi edici nitelikte değil daha çok önleyici olarak yaptıklarını kaydetti.
Vatandaşın aktardan ürün alırken fiyata değil kaliteye dikkat etmesi gerektiğini anlatan Boran, ''Mesela vatandaş geliyor pul biberin kilosunu soruyor. Ben '25 lira' deyince pahalı diye gidiyor pazardan daha ucuza alıyor ama zehir alıyor farkında değil'' dedi.
Boran, bozuk bitkinin görünümünden kendini belli ettiğini dile getirerek, kurutulmuş bikinin aynı yıl içinde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
İLGİLİ MAKALE
Kapalı ve Yağışlı Havaların Psikolojik Etkileri
Dyt. Özge Mergen SAĞLAM
Özge hnm merhaba sanatçı çocuklar anaokulundan asistan neşe yıldırım ben sizden kuzenim için bir randevu talep etmek istiyorum sizi çok onerdım kendis... devamı
Sonbaharda Vücut Direncinizi Bitki Çaylarıyla Güçlendirin
Antibiyotik Kullanmamak İçin 5 Neden
Ana Testi
Bağışıklık Sistemi Vitaminleri
Havaların Soğuması, Aktarlara Talebi Arttırdı