Sonuçları Onaylanmış GÖRH Diyeti
Gastroözefageal reflü hastalığı (GÖRH) ilaçlardan ziyade hastanın diyetinde yapılan değişikliklere daha fazla yanıt verir. Aslında yaşam tarzı değişiklikleri ve diyette yapılan değişiklikler GÖRH’ü düzeltme yolundaki ilk adımdır. Ancak bir GÖRH hastası için yazılan diyet, aşağıda sıralanan faktörlerin hepsine veya çoğuna dayanan herhangi bir kalp-dostu diyetle aynı olabilir.
- Hangi besin maddelerinin GÖRH’ü kötüleştirdiğini araştırmak, anlamak ve onlardan uzak durmak
- Her bir porsiyonu değiştirmek ve sınırlamak
- Aynı zamanda GÖRH olan obez kişilere özel oluşturulan farklı bir program yapmak
Aynı zamanda konulan teşhis kişinin GÖRH’ten sıkıntısı olduğunu gösteriyorsa durumu kötüleştirdiği bilinen belli besin maddeleri hastanın diyetinden vakit kaybetmeden çıkarılmalıdır.
- Ekşi meyveler ve ekşi meyve sularının herhangi bir türü
- Kızartılmış yağlı yiyecekler ve ayaküstü yenen yiyecekler
- Çikolata
- Kafein içeren herhangi bir içecek ve koyu çay
- Alkol
- Çiğ soğan ve sarımsak
- Patates cipsleri
- Domates, domates çorbası, domates sosu, domates ketçapı
- İşlenmiş et (salam gibi) dahil tüm işlenmiş yiyecekler türleri
- Makarna ve peynir
Mesele her bir porsiyonun değiştirilmesine ve sınırlanmasına geldiğinde bir kişiden diğerine durum değişebilir ve aynı zamanda sorunun ciddiyetine bağlı olabilir.
GÖRH’ten muzdarip obez insanlar için ayrı bir diyet uygulamak da çok önemlidir, çünkü obez insanlar GÖRH’ten diğerlerine göre çok daha kötü etkilenirler. Ancak GÖRH ve obezitenin iki ayrı mesele olduğunu ve ayrı şekilde tedavi edilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.
GÖRH sıkıntısı yaşayan insanların beslenmesi, besleyici, az yağlı, az kalorili besinlerden oluşmalıdır. Bu besin maddeleri bile kısıtlı miktarlarda alınmalıdır. Diyet meyve, sebze, kuru bakliyat, tam tahıllar, taze su balığı, yağsız et, tavuk ve az yağlı veya yağsız sütten oluşabilir. GÖRH diyetinin neye benzemesi gerektiğine bir bakalım.
Diyette aşağıdaki noktalara dikkat edin:
- Yağlardan alınan kalori, günlük toplam kalorinin %30’undan daha az olmalı
- Doğmuş yağdan alınan kalori günlük toplam yağ içeriğinin %8 ile %10’u arası olmalı
- Bir günde 300 miligramdan az kolesterol alınmalı
- Bir günde 2.400 miligramdan fazla sodyum alınmamalı
- Sağlıklı bir kiloyu ve doğru kolesterol seviyesini sürdürmek için yeterli kalori alınmalı
GÖRH hastaları için önerilen diyetin yanında mide ekşimesi olmayan bir hayat yaşamak için dikkat edilmesi gereken bir takım başka önemli faktörler vardır.
Aşağıdaki faktörlere bir bakalım:
- Bir büyük porsiyon ağır yemek yerine kısa aralıklarla ufak porsiyon yemekler yemek. Ağır yemekler özofagusun alt kaslarını gevşetebilir, böylece midenin asitli içeriğinin boğaza doğru çıkmasına yol açar.
- Yatmadan çok önce yemek. Bu şekilde midenin içindekileri sindirmek için zamanı olur, kalın bağırsak temizlenir ve böylece asit reflü ihtimali azalır.
- GÖRH için verilen diyetle çok iyi eşleşen ve aynı zamanda durumu daha iyi hale getirmeye yardımcı olan bütünlüklü bir yaşam tarzı yaşamayı kabullenmek
GÖRH diyeti kesinlikle sorunun çözümüne yardımcı olur, ama sadece diyet uygulamanın sorunu tamamen çözmeyeceğini unutmamanız gerekir, bundan daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Evet diyet iyi bir fikirdir, çünkü GÖRH nedenli mide ekşimesini kontrol etmenize yardımcı olacaktır, ama kalıcı bir tedavi söz konusu olduğunda diyet tek başına yeterli olmayacaktır. En iyi çözüm bütünlüklü çareler benimsemektir, çünkü bu tip çareler vücudun derinlerini etkiler ve GÖRH’e sebep olan tüm faktörleri ortaya çıkarır ve yok ederler. Bütünlüklü çarelerin GÖRH için o kadar etkili olmasının nedeni, sadece belirtilerin giderilmesine değil sorunun köküne inmeleridir.
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Gıda İntoleransı Ve Etkileri
Helikobakter Pilori (H. Pilori)
Mide Yanması Nasıl Önlenir?
Mide Alınması Hangi Durumlarda Olur?
Mide Dikme Ameliyatı Hakkında Bilinmeyenler