Kısırlığın sadece kadınların problemi olduğunu düşünen oldukça büyük bir çoğunluk bulunurken, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 40’ında kısırlık probleminin erkekten kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Yapılan en son araştırmaların sonucuna göre, her 10 erkekten 8’i bir gün baba olmak istediklerini belirtmektedir ve bir erkeğin, bir kadını hamile bırakabilmesi için, yumurtayı döllemeye yetecek kadar ve sağlıklı sperm üretebiliyor olması gerekmektedir.
Erkeklerdeki kısırlık oldukça karmaşık bir konu olarak görülmektedir. Bu durumda, bazı risklerden kaçınarak, düzenli bir hormon gelişimi sağlamak ve sperm üretimlerini düzenlemek mümkündür.
1- Evdeki tozlar
Araştırmalar gösteriyor ki, tozların içinde yüksek miktarda bulunan kimyasallar, spermlerin kalitesini ve sayısını azaltıyor. Bu tozlar, evlerdeki ürünlerden, yapı malzemelerinden ve dışardan gelebiliyor. Yapılan araştırmalara göre, tozlara maruz kalındığı zaman spermlerin anormal şekillerde ve az sayıda olup, yavaş hareket ettiği ortaya çıkmıştır.
Peki, bu konuda ne yapabiliriz? Toz almak, erkeklere verilecek komik bir tavsiye olarak gözükse de, spermlerini korumak adına, nemli bir bez ile toz alabilirler.
2- Vücut ürünleri
Vücut ve cilt bakım ürünlerinin büyük bir kısmı, içerdiği maddeler sebebi ile sağlığa zararlı olabilir. Bu zararlı maddelerden genelde bir isim altında bahsedilir: "aroma”. Ürünlerin içinde bulunan ftalatlar, genelde plastikleri daha da elastikleştirmek için üretilirler ve bu da spermlerin miktarı, hızı ve şekli üzerinde olumsuz etkiler bırakır.
Peki, hayvan spermleri üzerinde de olumsuz etkiler bıraktığı ve saç dökülmelerine de yol açtığı ortaya çıkan bu bakım kremlerinin olumsuz etkilerinden kaçınmak için neler yapabilirsiniz? Ürünleri almadan önce mutlaka içindekiler kısmını okumalı ve asetat, ftalat ve aroma kelimelerini gördüğünüz anda o ürünü almamalısınız.
3- Plastik kap ve şişeler
Plastik yemek kapları, su şişeleri ve artan yemekleri koymak için kullandığınız plastik kaplar yüksek dozda kimyasal madde içerir. Bu kimyasal maddeler yiyeceklerinize ve suyunuza karışarak vücudunuza girer ve spermlerin kalitesini düşürerek hızı, şekli ve miktarında olumsuz değişikliklere sebep olur. Plastiğin vereceği zararlardan korunmak için her zaman cam şişe ve cam kap kullanmaya özen göstermelisiniz.
4- Konserve yiyecekler
Metalden yapılma konserveler, yemeğe kimyasal maddeler bulaştırır. Bu kimyasallar, sperm kalitesini düşürmenin yanı sıra, cinsel dürtü ve isteklerin de zaman içinde azalmasına, ereksiyon ve haz problemlerine de neden olur. Bu risklerden korunmak için her zaman konserve yiyecekler yerine, taze yiyecekleri tercih etmeye dikkat etmeniz gerekir.
5- Cep telefonu radyasyonu
Cep telefonlarının olumsuz etkilerinin kalıcı olup olmadığı hala tartışmaya açık bir konu. Ancak, yaydığı radyasyonun sperm kalitesini etkilediği bir çok araştırma ile kanıtlandı. Hem laboratuvar hem de gerçek hayatta yapılan testler gösteriyor ki, cep telefonunun yaydığı radyasyon, sperm kalitesinin düşmesine, kısırlığa, hatta DNA’nın bozulmasına bile sebep olabiliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyondan kurtulmak için cep telefonu kullanmayı bırakmanıza gerek yok. Yapmanız gereken şey, cep telefonunuzu genital bölgenizden mümkün olduğu kadar uzakta tutmak. Cebinizde taşımak yerine çantanızda taşımayı deneyin.
6- Böcek ilaçları
Artık anladığınız üzere kimyasal olan birçok şey spermlere zarar veriyor. Böcek ve tarım ilaçları da buna dahil. Özellikle tarım işçileri üzerinde yapılan araştırma sonuçları, bu ilaçlara maruz kalan kişilerin sperm kalitelerinin diğerlerine göre daha düşük olduğunu kanıtlar niteliktedir. Tarım kültürünün bir parçası olmasanız da, olası zararlardan kaçınmak için mümkün olduğu kadar organik sebze ve meyve almaya ve böcek ilaçlarını dikkatli kullanmaya özen gösterin.
Prostat büyümesi
Op. Dr. Sinan GÖKER
Retina yirtigi icin yapilan arhon lazerden sonra ne zaman cinsel hayat baslar.. öpüsürken kafalarin degmesi zarar verir mi... devamı
Sertleşme Sorunlarında İlaç Tedavisine Başvurulur Mu?
Yoğun Uyarılma Hissi İçin Neler Yapmalı?
İdrar Yaptıktan Sonra Penis Yıkanmalı Mı?
Hıv Ve Aıds Hakkında 10 Yanlış İnanış
Vajinismusa Yol Açan Psikolojik Etmenler Nelerdir?