Nedir

Spirometri

Spirometri astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve nefes almayı etkileyen belli durumları teşhis etmek amacıyla muayenehane ortamında yapılan bir testtir. Siprometri ayrıca kronik bir akciğer hastalığı için test yaptırdığınızda özellikle akciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için de kullanılır.

Spirometri, ne kadar havayı içinize çektiğinizi ve ne kadar dışarı verdiğinizi ölçer. Aynı zamanda ne havayı ne kadar hızlı dışarı verdiğinizi de ölçer. Ortalamanın altındaki spirometri değerleri ciğerlerinizin olması gerektiği kadar iyi çalışmadığını gösterir.

Niçin Yapılır

Niçin Yapılır

Siprometri astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğerle ilgili diğer durumları veya nefes almayla ilgili problemleri teşhis etmek için yapılır. Doktorunuz şu kronik akciğer rahatsızlıklarında şüphelendiğinde size spirometri yaptırmanızı tavsiye edebilir:

  • Astım
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı
  • Kronik bronşit
  • Enfizem
  • Akciğer fibrosisi

Hâlihazırda teşhis edilmiş bir kronik akciğer rahatsızlığınız varsa, spirometri kullandığınız ilaçların ne kadar işe yaradığını ve belirtilerinizin kontrol altına alınıp alınamadığını kontrol etmek için periyodik olarak kullanılır.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanılır

Testten önce doktorunuzun solunum ilaçlarını veya başka ilaçları kullanmamanız hususundaki talimatlarına uymalısınız. Atmanız gereken diğer adımlarsa şunlardır:

  • Derin nefes almanızı engellemeyecek hafif kıyafetler giyin.

Testten önce nefes almanızı engelleyecek kadar çok yemek yemeyin

Neler Yaşayacaksınız

Ne Beklenmelidir

Spirometri testi bir grup ölçüm için 5 ila 10 dakika sürer.

Doktorunuz, başlangıç testinden sonra ciğerlerinizi açmak size soluk ilacı verirse 15 dakika bekleyecek ve sonra da bir başka grup ölçüm yaptıracaksanız. Her iki ölçümü birbiriyle kıyaslamakla doktorunuz hava yollarınızda bir iyileşme olup olmadığını görmüş olacaktır.

Testi ne zaman yaptırmanız gerekiyor

  • Hemşire veya teknisyen size testin nasıl yapılacağı hususunda bilgi verecektir. Dikkatli bir şekilde dinleyin ve testi tam olarak ne zaman yaptırmanız gerektiğini öğrendiğinizden emin olun. Testin yanlış yapılması hatalı sonuca yol açar.
  • Hemşire veya teknisyen size derin nefes aldıracak ve birkaç saniyede makineye spirometre) bağlı tüp içine olabildiğince sert bir şekilde vermenizi isteyecektir. Test yaptırdıktan sonra bir an nefes darlığı hissedebilirsiniz.
  • Sonucun doğru olduğundan emin olmak için testi birkaç defa tekrarlamanız gerekecektir.
  • Doktorunuz size testin bir parçası olarak bir bronkondlatör verecektir. Bu da size nefes tutulmasını tanımlamanız ve doktorunuza sizin soluk alma ilacına ihtiyaç duyup duymadığınızı tespit etmesi için yardımcı olacaktır.

Spirometri verilen talimatlara uymayı ve kuvvetli nefes vermeyi gerektirdiğinden, genellikle beş yaşından küçük çocuklar için faydalı değildir.

Sonuçlar

Sonuçlar

Temel spirometri ölçümleri şunlardır

  • Kuvvetli vital kapasite: Bu, nefes aldıktan sonra olabildiğince derin nefes verdiğinizde üflediğiniz en fazla hava miktarıdır. Olması gereken seviyeden daha az olması, nefes kısıtlılığını gösterir.
  • Kuvvetli Nefes Verme Hacmi: Bu, ciğerlerinizden bir saniyede verebildiğiniz hav miktarıdır.

Doktorunuz, akciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını tespit etmek amacıyla FEV (kuvvetli nefes verme hacmi) değerinizin FEV-1 değerine bölümden elde edilen sizinle aynı boy, yaş ve cinsiyetteki diğer kişilerin ortalama değerleriyle kıyaslayacaktır. Bu sayılar ciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını gösterecektir.

Doktorunuz aynı zamanda ciğer fonksiyonlarınızı hesaplamak için testlerden elde edilen diğer hesaplamaları da kullanabilir. Test, akış döngüsü olarak bilinen bir grafik çıkaracaktır. Test esnasındaki sizin bu nefes alma grafiğinize bakmak doktorunuza solunumunuz için daha ileri bir değerlendirme yapmada yardımcı olabilir. 

Spirometri testinizin normal olsa bile, sizde astım veya bir başka kronik akciğer rahatsızlığı bulunmadığını garanti etmez. Başlangıç spirometri sonuçlarınız normalse fakat doktorunuz hala sizde nefes almanızı etkileyen bir akciğer rahatsızlığı bulunduğundan şüphe duyuyorsa, ilave testler yaptırmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu testlerden birisi de bronş provokasyon testidir. Bu testle içinize bir ilaç çekeceksiniz. Bu test hava yolunuzu sıkıştırır ve ciğer ölçüleriniz düşerse bu, sizde astım olduğunu gösterebilir.