Video yardımlı toraskopik ameliyat (VATS): Endoskobun (ucunda kamera olan esnek tüp) kullanıldığı daha az invaziv göğüs kafesi ameliyatı. VATS çeşitli akciğer durumlarını tedavi veya teşhis için kullanılabilir.
Göğüs tüpü (torakostomi): Göğüs kafesindeki bir kesiden bir tüp takılarak akciğerlerin etrafından sıvı veya hava boşaltılır.
Plörosentez: Göğüs boşluğuna bir iğne yerleştirilir ve akciğerlerin etrafındaki sıvı boşaltılır. Sebebi belirlemek için genellikle numune incelenir.
Antibiyotikler: Bakterileri öldüren ilaçlar birçok zatürre vakasını tedavi etmek için kullanılır. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir.
Antiviral ilaçlar: Grip belirtiler başladıktan hemen sonra kullanıldıklarında antiviral ilaçlar gribin şiddetini azaltabilir. Antiviral ilaçlar viral bronşite karşı etkili değildir.
Bronkodilatörler: Nefes yoluyla alınan ilaçlar hava yollarının (bronşlar) genişlemesine yardımcı olabilir. Bu, astımlı veya KOAH’lı insanlarda hırıltıyı ve nefes darlığını azaltabilir.
Kortikosteroidler: Nefes yoluyla veya ağızdan alınan steroidler astım veya KOAH’ta yangıyı azaltabilir ve belirtileri iyileştirebilir. Steroidler ayrıca yangılanmanın sebep olduğu daha az yaygın akciğer rahatsızlıklarını tedavide de kullanılabilir.
Mekanik ventilasyon: Şiddetli akciğer hastalığı atakları olan insanların nefes alıp vermeye yardımcı olmak için ventilatör denilen bir makineye ihtiyacı olabilir. Ventilatör ağızdan veya boğazdan sokulan bir tüple hava pompalar.
Sürekli pozitif havayolu basıncı (CPAP): Bir maskeyle makine tarafından uygulanan hava basıncı hava yollarını açık tutar. Uyku apnesini tedavi etmek için gece kullanılır ama KOAH’lı bazı insanlar için de faydalıdır.
Akciğer nakli: Hastalanmış akciğerlerin cerrahi yoldan alınması ve organ bağışçısının akciğerleri ile değiştirilmesi. Şiddetli KOAH, pulmoner hipertansiyon ve pulmoner fibroz bazen akciğer nakli ile tedavi edilir.
Akciğer rezeksiyonu: Akciğerin hastalıklı kısmı ameliyatla alınır. En sık olarak akciğer rezeksiyonu akciğer kanserini tedavide kullanılır.
Vazodilatörler: Pulmoner hipertansiyonun bazı biçimlerine sahip olan insanlar akciğerlerindeki basıncın düşürülmesi için uzun süreli ilaçlara ihtiyaç duyabilirler. Sık sık bunların damarlara sürekli infüzyonla alınması gerekir.
Kemoterapi ve radyasyon terapisi: Akciğer kanseri çoğunlukla ameliyatla iyileştirilemez. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi belirtilerin iyileştirilmesine ve bazen akciğer kanseriyle yaşamı uzatmaya yardımcı olabilir.
Nefes darlığı olanların alması gereken önlemler
Uzm. Dr. Faruk BERBER
merhaba hocam ben geçen sene crp yüksekliğinin araştırılması sırasında BT ÇEKİLDİ VE BT SONUCUM TORAKS BT İNCELEMESİNDE: Toraks duvarını oluşturan ke... devamı
Robotik Cerrahi İle Böbrek Nakli
Organ Nakli Ve Kilo Kontrolü
Kök Hücre Nakillerde Başarı Oranını Artıracak
Akciğer Nakli Nedir?
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?