- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Önleme
- Astım ve Spor
Nedir
Spor Astımı
Adından da anlaşılacağı gibi egzersizle oluşan astım, çok hızlı veya uzun spor faaliyetleri sonucunda ortaya çıkar. Kronik astım hastalığına yakalananların çoğunda, egzersiz esnasında astım belirtileri görülür. Bununla birlikte, kronik astımı olmayan birçok insanda da, egzersiz sırasında astım şikayetleri gelişebilir.
Belirtileri
Önleme
Önleme
Egzersizle gelen belirtileri önlemek ve kontrol altına almak için, spordan önce nefes veya bronş açıcı sprey kullanın. Albuterol içeren, kısa sürede etki eden beta-2 ağrı kesiciler, tercih edilen ilaçlardır. Spora başlamadan 15-20 dakika önce alınan ilaçlar, belirtilere karşı harekete geçerek, egzersizle gelen astımı en az iki üç saat kontrol altına alır. Astım tedavilerinde uzun süre etkili olan beta-2 agonistler spordan önce alındıkları zaman, 12 saat kadar etkili olabilir. Bu ilaçlar sabah alındığında, gün içinde spor yapılsa bile, spor astımını önler. Söz konusu ilaçlar, astımın günlük tedavisinde kullanılmaz, günlük tedaviler için daha uygun ilaçlar vardır.
Astım belirtilerinin her an ortaya çıkma ihtimalini göz önüne alarak, astım spreyinizi daima yanınızda taşımanız önemlidir.
İlaç almanın yanı sıra, spor başlamadan önce ısınmak ve spordan sonra vücut soğuyana kadar beklemek, astımı engellemeye yardımcı olabilir. Alerji ve astımı olan kişiler polenin çok, havanın aşırı soğuk, hava kirliliğinin yüksek olduğu durumlarda egzersiz miktarını sınırlamalıdırlar. Soğuk, nezle, sinüzit de astım belirtilerine neden olabilir. Dolayısıyla, hastalandığınızda egzersizlerinizi sınırlayın.
Astım ve Spor
Astımlı bir kişi için en iyi spor hangisidir?
Spor astımı olanlar için bazı sporlar, diğerinden daha elverişlidir. Aktivitelerin aralıklı ve kısa olduğu voleybol, jimnastik, beysbol, yürüyüş ve güreş gibi sporları, spor astımı olan hastalar daha uygun olabilir.
Futbol, uzun mesafeli koşular, basketbol gibi uzun süre efor harcamayı gerektiren faaliyetler, astım hastalarını zorlayabilir. Ayrıca buz hokeyi, buz pateni ve kayak gibi soğuk hava sporları da onları yorabilir. Ancak, astımı olan birçok kişi bu sporla ve aktivitelere katılır.
Yüzme, yüksek dayanıklılık isteyen bir spor dalıdır. Genel olarak, astımlı hastalar tarafından da yapılmalarında bir sakınca yoktur, çünkü bu spor sıcak ve nemli ortamlarda yapılır. Astımınız olsa bile, aktif bir yaşam tarzını sürdürmeniz, beden ve ruh sağlığınız için önemlidir.
Spor astımını önlemek ve tedavi etmek için bazı tavsiyeler
- Solunum yoluyla alınan ilaçlarınızı egzersizden önce mutlaka kullanın.
- Spordan önce ısınma hareketleri yapın ve spordan sonra vücudunuzun soğuması için yeterli zamanı ayırın.
- Hava soğuksa, kapalı yerde spor yapın veya dışarda spor yapmak zorundaysanız ağzınızı ve burnunuzu atkıyla kapatın.
- Polen oranı yüksek olduğunda (alerjiniz varsa) ve hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde dışarıda spor yapmayın.
- Size uygun düzeyde bir spor yapın.
- Viral enfeksiyon geçiriyorsanız, egzersiz miktarını sınırlayın.
Astım, egzersiz yapmamanız için bir bahane değildir. Sağlıklı bir teşhis ve astım tedavisiyle, astım belirtilerine maruz kalmadan egzersiz programlarından fayda sağlayabilirsiniz.
Astım Atağının Belirtileri
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Çocuklarda Astım Belirtileri
Astım Bronşit Hakkında Önemli Gerçekler
Evdeki Kimyasallar Hakkında Gerçekler
Astım Tedavisi
Astım