Hırlayarak nefes alma gibi bazı astım atağı belirtileri, kolayca tanınabilen belirtilerdir. Ancak endişe veya panik hissi o kadar da iyi bilinmez. Bazı astım hastaları, atak öncesi nefes darlığı yaşar ve öksürük başlamadan önce çeneleri kaşınır. Bazı belirtiler sadece geceleri görülür ve gece astımı olarak bilinir. Astım atağı belirtilerini erken fark etmek, astım ilaçlarınızı alarak hemen tedaviye başlamanıza yardımcı olur.

Astım atağının belirtilerini anlama

Astım atağı, solunum yollarındaki kasların kasılmasıyla, astım belirtilerinin aniden kötüleşmesidir. Astım atağı sırasında, solunum yollarındaki zar şişer veya kızarır ve daha fazla balgam üretir. Bu faktörler, bronşlarda spazm, yanma, balgam çıkarma, nefes almakta zorlanma, öksürük, nefes darlığı ve günlük aktiviteleri yapmakta zorlanma gibi astım atağı belirtilerine yol açar.

Video: Astım

Astım atağının belirtileri

·         Nefes alıp verirken şiddetli hırıltı
·         Geçmeyen öksürük
·         Çok hızlı nefes alma
·         Göğüste ağrı veya basınç
·         Boyun ve göğüs kaslarının gerilmesi
·         Konuşma zorluğu
·         Soluk, terli yüz
·         Morarmış dudak veya tırnaklar
·         İlaç kullanılmasına rağmen belirtilerin kötüye gitmesi

Günlerce ve aylarca astım atağı geçirmeden yaşayabilirsiniz. Ancak, hiç beklemediğiniz bir anda nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı nefesle birlikte belirebilir. Bazen polene bağlı alerji veya hava değişikliği, astım atağını tetikler. Bazen bu tetikleyici, nezle veya soğuk algınlığı ya da viral bir enfeksiyon olabilir. Bu durumun en iyi bilinen örneği sinüzitli astımdır. Bazen egzersiz veya ani stres de astım belirtilerine neden olabilir. Kimi zaman spor yapmak bir astım atağının belirtilerine yol açar; buna spor astımı denir.

Astım atağına engel olma

Astım atağının belirtilerini kontrol etmenin en iyi yolu, günlük tedavi planını aksatmadan uygulamaktır. Bu plan dahilinde, solunumunuzdaki değişiklikleri nefes ölçerle ölçerek ve astım belirtileri ortaya çıkmadan önce ilacınızı kullanarak, astımınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Böylece acil servise gitmenize gerek kalmayacağı gibi, aktif yaşantınıza da devam edebilirsiniz.

Astım olursam ne yapabilirim?

Astım tedavisine hemen başlamazsanız, atak belirtileri baş gösterir ve  bunlar çok şiddetli olabilir. Eğer astım atağı geçiriyorsanız ve belirtiler kötüleşiyorsa, hemen doktorunuza başvurun. Astım bakım planınız varsa, acil tedbir bilgilerini hemen uygulayın. Her an acil tedaviye ihtiyacınız olabileceğini unutmayın.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Efendim Merhaba 13 yıldır şizofreni hastasıyım bir kaç yıldır atak yaşamıyorum. Ama bütün negatif belirtiler aşırı üşengeçlik tembellikle birlikte mev... devamı