Sporcu Kaşıntısı mı Yoksa Genital Herpes mi?
Genital herpes (uçuk) ve sporcu kaşıntısı nadiren birbirleriyle karıştırılır, ama genital herpesin ilk evreleri belki yanlışlıkla sporcu kaşıntısı olduğunu düşündürebilir. Çünkü ikisi de benzer belirtilere sahiptir. İkisi de rahatsız edici, kırmızı, tahriş olmuş bir cilt ortaya çıkarır ve kasık ile üreme organları bölgesi gibi yerlerde meydana gelir. Bununla birlikte, çoğunlukla ayırt edilmesi oldukça kolaydır. Bu makale, ikisini karıştırmamanıza yardım etmek için hazırlandı.
Sporcu kaşıntısına, “Trichophyton rubrum” diye adlandırılan bir mantar türü neden olur. Bu mantar vücudun hemen her yerinde gelişebilir ama çoğunlukla kasıkların sıcak ve nemli iç bölgelerinde kendini gösterir. Terleten ve vücudu sıkı saran giyecekler giyilmesi ve doğrudan mantarla temas edilmesi, sporcu kaşıntısına yol açabilir. Sporcu kaşıntısı hem kadınlarda hem erkeklerde olabilir ama çoğunlukla yetişkin erkekleri etkiler. Genital herpes gibi, sporcu kaşıntısı da, bir insandan diğerine cilt teması ve yıkanmamış giysiler yoluyla bulaşabilir.
Herpes, deride, deriyle mukozanın birleştiği yerlerde, konjektiva, kornea ve genital bölgede kümeler halinde içi su dolu kabarcıklarla kendini gösteren, bazen merkezi sinir sistemini de etkileyebilen enfeksiyonlara yol açan bir virüstür. Genital herpesse cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Herpes, bir süre faaliyet göstermeden, hareketsiz kalabilir ancak genellikle cinsel ilişkinin yaşandığı 30 gün içerisinde enfeksiyon ortaya çıkmaya başlar. Herpesin ilk ortaya çıkışı genellikle en ağır şekliyle olur, ama ille böyle olması da gerekmez. Herpes enfeksiyonunun aşamaları; kaşıntı, kızarıklık, koku, yanma, kabarcıklar, sulu kabarcıklar, acı, kabuklanma ve cildin tekrar yarasız olarak sağlıklı haline dönmesi şeklindedir. Bu belirtiler genellikle 3 haftadan daha uzun sürmez. Genital herpes belirtileri çok değişken olabilir ve sadece hafif bir kızarıklık olarak 10 gün içerisinde geçebilir ve zaman zaman tekrarlayabilir.
Kendi kendine teşhiste her birinde karışıklık olabilir, çünkü her iki hastalık da kasık bölgesini etkiler. İkisi de ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıklarla başlar. Bunlar rahatsız edicidir ve günlerce acıya neden olabilir. Sporcu kaşıntısı genellikle kırmızı, kabarık, dağınık pullu bir yapıdadır ve bazen sızıntılı kabarcıklar oluşturabilir. Bu lekeler, çoğunlukla merkezde cilt renginde, dış kısımlara doğru daha kırmızıdır. Bu, kırmızı bir halka görüntüsü verebilir. Cilt anormal şekilde koyu veya açık olabilir.
Sporcu kaşıntısı, genellikle penis ve testislerde gelişmemesiyle genital herpesten ayrılır. Daha çok uyluk içi bölgelerde yayılma eğilimindedir. Bununla birlikte, sporcu kaşıntısı tahrişi ayrıca, üreme organlarını, anüs çevresini, rektum ya da vajinayı etkileyebilir. Cilt çatlayabilir, pullanabilir ve acıyabilir, ancak genital herpeste olacağı gibi açık yaracıklar oluşturmaz.
Genital herpes uzun dönemli enfeksiyonlara neden olmaz. Sağlıklı cilt 3 haftadan sonra geri kazanılsa da cilt renginde hafif bir renk değişikliğiyle sonuçlanabilir. Sporcu kaşıntısı ve genital herpes her zaman yeniden ortaya çıkabilir. Sporcu kaşıntısı her seferin ardından tamamıyla tedavi edilebilir ancak genital herpes için henüz bir aşı geliştirilmemiştir.
Bu iki rahatsızlıktan hangisine sahip olduğunuzu anlamanın en emin yolu doktora gitmektir.
Doktorlar genellikle fiziksel muayene sırasında sporcu kaşıntısını tanıyabilirler. Ama bazen test yapmaya da karar verebilirler. Eğer sulu kabarcıklar varsa, ya ufak bir çubuğun ucuna takılı hidrofil pamukla alınan örneğe “swab testi” uygulayacaklardır ya da cildi kazıyarak biyopsi yapacaklardır. Eğer bunlar ve benzeri başka yöntemler uygulanamazsa, bir kan testi tüm belirsizlikleri ortadan kaldırır.
Doktor, sporcu kaşıntısını tedavi etmek üzere, doğrudan mantar enfeksiyonunun kaynağına sürmeniz için bir mantar önleyici krem veya losyon yazacaktır. Doktorlar ilaç yazabilirler ama mantar enfeksiyonunuzun sürekli tekrar etmesinden şikayetçiyseniz, kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçlar vardır. Krem iki hafta süresince uygulanmalıdır ve kızarıklık tamamıyla geçtikten sonra da günlerce kullanılmaya devam edilmelidir. Eğer sporcu kaşıntınız geçmezse ve kabarcıklara neden olursa, fiziksel muayene için doktorunuza başvurmalısınız.
Genital herpes tedavi edilemez ama belirtileri virüs önleyici ilaçlarla ortadan kaldırılabilir ve ortaya çıktığında süresinin sınırlanmasına yardım edilebilir.
İyileşme her ikisinde de doktor kontrolüyle sağlanabilir. Bol, hava alabilen pamuklu
kıyafetler giyin ve sporcu kaşıntısını önlemek için terli kıyafetlerinizi hemen değiştirin. Genital herpes bir kez bulaştıktan sonra, ortaya çıkmasını, yani aktif hale gelmesini, önlemek için iyi beslenmek, spor yapmak, stresinizi azaltmak ve günlük virüs önleyici ilaç içmek gibi bazı tedbirler alabilirsiniz.
Sporcu Kaşıntısı Nasıl Önlenir?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Sporcu Kaşıntısı Bulaşıcı Mıdır?
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Sporcu Kaşıntısı Tedavisi
Sporcu Kaşıntısı (Atlet Kaşıntısı)