Sporcu Kaşıntısı Kendi Kendine Geçer mi?

Sporcu kaşıntısı olarak adlandırılan ve kırmızı, kaşıntılı bir etki yapan, çok sayıda mantar türü mevcut. Eğer kaşıntı hafif seyrediyorsa ve mantarların üremesine olanak veren koşullar ortadan kaldırılmışsa, bazıları kendiliğinden kaybolabilir. Bununla birlikte, kaybolmaları muhtemelen haftalar alacaktır ve beklediğiniz süre içinde kaşıntı sizi epeyce sersem edecektir. Birçok sporcu kaşıntısı vakası kendiliğinden kaybolmaz. Mantar önleyici bir ilaç almanız en iyisi, ilacı mutlaka önerildiği şekilde kullanın. Eğer iki hafta kullanmanız söylendiyse, görünen belirtiler kaybolsa bile, tam iki hafta kullanmaya devam edin. Burada sorun mantarın kendini cildin derinliklerine gömmesidir ki, zaten o kadar kötü kaşınmanızın nedeni de budur. İlaçları sadece kısa bir süreliğine kullanmak, yüzeydeki sorunlardan kurtulmanızı sağlayabilir; ancak cildinizin altında hala mantarlar olacaktır. Koşulların büyümeye uygun olduğu bir sonraki zamanda da, tekrar yüzeye çıkıverecektir.

Sporcu kaşıntısına neden olan mantarlar sıcak, nemli bölgelerde çok iyi gelişirler. O nedenle sorunla savaşmanın en iyi yolu, üreme döngüsünü kırmaktır.

1. Banyo yaptığınızda, giyinmeden önce boydan boya iyice kurulanın. Sporcu kaşıntısına yol açan aynı mantar, atletlerin ayaklarında da kaşıntıya neden olduğundan, özellikle de kamuya açık alanlarda duş alıyorsanız, kasık bölgenizi ayaklarınızdan önce kurulayın. Yoksa mantar sporlarını, olmalarını istemediğiniz bölgelere taşıyabilirsiniz.

2. Eğer bir şekilde mümkünse, kendinize havayla kuruma şansı verin. Eğer evdeyseniz, tıraşınızı ve tıraş sonrası bakımınızı giyinmeden önce yapın. Daha kalabalık ortamlardaysanız, belinize bir havluyu çok sıkmadan sarın ve giyinmeden önce, biraz başka şeylerle ilgilenin.

3. Banyodan sonra temiz iç çamaşırları giyin. Öbür türlü, vücudunuzdan yıkayıp temizlediğiniz aynı mantar sporlarını, yeniden vücudunuza taşıyor olursunuz. Her şartta, iç çamaşırlarınızı her gün değiştirmelisiniz.  

4. Yatağa girerken bütün gün girdiğiniz iç çamaşırlarınızı giymeyin. Daha hafif ve bol bir şeyler giyin ki, vücudunuzun kuruma şansı olsun.

5. Sporcu kaşıntısı olma yatkınlığınız varsa, teri tutmayan; daha bol, daha hafif iç çamaşırları giymeye başlayın.

6. Eğer bel kısmınızda sporcu kaşıntınız varsa, kemerinizi iki hafta kadar aşağı yukarı hareket ettirerek o bölgeden uzak tutun ki, kuruyabilsin. Bazen, sporcu kaşıntısının ciddi bir vakasından kurtulmaya çalışırken, geceleri belin alt kısmına hiçbir şey giymemek iyi gelir. İyice kuruluk sorundan daha hızlı kurtulmaya yardım eder.

7. Pudralar nemin emilmesine yardım eder, ama mısır nişastası içeren pudralardan uzak durun. Sporcu kaşıntısına neden olan mantarlar, mısır nişastasındaki besinlerle beslenebilir.

 

 

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Kendimi herşeye karşı yetmediği mi düşünüyorum bazen öyle bunalıyorumki eve gelen herkesi kovmak istiyorum kendime zarar vermek istiyorum ve ne yapaca... devamı