Egzersiz yaptıktan sonra ellerin titremesi genellikle endişe verici bir durum değildir. Yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi olası sebeplerdendir. Ancak bazı ilaçlar, kahve ve çay, aşırı çalışan bir tiroit bezine sahip olmak da duruma yol açabilir. Eğer titreme spordan birkaç saat sonra geçmezse veya durum kronikse sebebini öğrenmek için doktora danışmalısınız.

Gözle görünmese de eller uyanık olduğunuz her an, çok az da olsa titrer. Kas hareket ederken bazı motor bitimler kısalıp kasılırken, diğerleri rahatlayıp uzar. Çoğu kasta çok sayıda motor birim bulunması sebebiyle kasılan ve rahatlayan birimlerin üst üste gelmesi bu bölgenin sorunsuz bir şekilde kasıldığı izlenimini verir.

Yoğun egzersizden sonra bazı motor birimler yorgunluktan dolayı çalışmayı bırakır. Aynı anda çalışan motor ünite sayısı azalınca kasılma ve rahatlama arasındaki fark daha belirgin olur. Bu aşamada ellerinizdeki titremeyi görmeye başlarsınız. Yeterince dinlendikten sonra yorgun motor birimler tekrar canlanacaktır ve kasılmalar normal hale gelecektir. Böylece görünür titreme yok olur.

Yorgunluk haricinde düşük kan şekeri de titremeye yol açar. Özellikle de uzun ve yoğun spordan sonra vücudun sinirleri ve kasları yakıtsız kalır. Bu da adrenalin sistemini devreye sokar. Yemek yedikten sonra titremenin geçmesi gerekir. Şekerli tatlı yiyecekler yerine yulaf ezmesi, meyve gibi karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Çok fazla kahve veya çay da ellerin titremesine yol açar. Eğer mümkünse spordan önce bunları tüketmemeye özen gösterin. Bazı astım ve depresyon ilaçları, aşırı çalışan tiroit bezi de olası sebepler arasındadır. Eğer spordan sonra dinlenip yemek yediyseniz ve birkaç saate kadar titreme geçmiyorsa doktora danışıp daha ciddi bir sebebi olup olmadığı öğrenilmelidir. 

Uzm. Dr. Ali VARDAR

18 yasindayim .Hormon tahlillerimde ; Anti tiroglobulin antikor 183.30 ve Anti TPO 447.20 ferritin ise 4.30 cikti. Folikasit 6.20 Serbest T3 3.85 S... devamı