Kullanımı yaygınlaşan tansiyon dengeleyici bilekliklerin, tedavide tek başına yeterli olmadığını belirten uzmanlar, bilekliğe güvenerek tansiyon ilaçlarının bırakılmasının, ciddi sağlık sorunlarına hatta hastanın kaybedilebilmesine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 50 yaştan sonra kadınların yüzde 60'ında, erkelerin ise yüzde 55'inde yüksek tansiyon rahatsızlığının görüldüğünü söyledi.

Türkiye nüfusunun yaşlandığını ifade eden Gök, özellikle 70 yaş üzerindeki her 4 kişiden 3'ünün yüksek tansiyon hastası olduğunu, özellikle yanlış beslenmenin ve buna bağlı gelişen obezitenin bu duruma yol açtığını bildirdi.

Günlük 6-8 gram tuz tüketilmesi gerektiğini belirten Gök, ''Türkiye'de ise günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gram. Konya'da, 23 grama kadar çıkıyor. Ekmekte, salçada, turşuda, peynirde kısaca yediğimiz bir çok şeyde zaten tuz var. Bu nedenle yemeğe tuz ekme alışkanlığını terk etmemiz lazım. Tuz tüketimi mutlaka kontrol altına alınmalı'' dedi.

Sağlık Bakanlığının tuz tüketiminin azaltılması için çalışma başlattığını anımsatan Gök, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon başta olmak üzere bir çok ciddi rahatsızlığa yol açtığına dikkati çekti.

Yüksek tansiyon hastası sayısının artmasıyla bazı çevrelerin tansiyon dengeleyici bilekliklerle buradan kazanç elde etme peşine düştüğünü dile getiren Gök, yüksek tansiyon hastalarını, kullanımı yaygınlaşan bu bileklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İnternette satışı yaygınlaşan tansiyon dengeleyici olduğu belirtilen bileklikleri kullanan bazı yüksek tansiyon hastalarının tansiyon ilaçlarını almayı bıraktıklarını anlatan Gök, bunun çok yanlış bir davranış olduğunu söyledi.

Bilim çevrelerince kabul görmüyor

Gök, şunları kaydetti:

''Bilekliğe güvenerek ilaçların bırakılması, ani tansiyon yüksekliğine bağlı beyin, göz, kalp ve böbrek gibi organlarda kalıcı hasarlara yol açabilir, felce neden olabilir, kalp krizi tetiklenebilir ve sonuçta hasta kaybedilebilir. Bileklikle yüksek tansiyon için destekleyici tedavi yapılabilir ancak tedavide kesinlikle tek başına yeterli değil. Üstelik tansiyon ilaçlarından çok daha pahalı. Bu nedenle tansiyon hastaları doktorlarına başvurmadan bileklik kullanmamalı.''

Bu bilekliklerle ilgili yapılmış büyük, kontrollü, çok merkezli çalışmalar olmadığını, bunların bilim çevrelerince de kabul görmediğini vurgulayan Gök, ''Henüz 2-3 yıllık küçük çaplı çalışmalar mevcut. Bu bileklilerin hepsi Uzakdoğu menşeli. Dünyada genel kabul gören cihazlar değil. Böyle bir bileklik için 3-5 milyar dolarlık çok merkezli büyük bir araştırma gerekir'' dedi.

Yüksek tansiyonun tedavisinde bileklikliğin yanı sıra sadece ilacın da yeterli olmayacağını söyleyen Gök, ''İdeal kilo sağlanmalı, haftada düzenli olarak 3 defa 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapılmalı, sigara bırakılmalı, alkol azaltılmalı ve Akdeniz türü sebze yemekleri tercih edilmeli'' diye konuştu.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

İYİ GÜNLER ,SİZE BİR SORU SORMAK İSTİYORUM BENİM YAŞIM 34 BİRGÜN BAŞIM DÖNÜYORSU TANSİYONUMU ÖLÇTÜRDÜM TANSİYONUM 17-9 DAHA SONRA TEKARAR ÖLÇTÜRDÜM 15... devamı