Beş Yanılgı
Yüksek Tansiyon Hakkında Beş Yanılgı
Kendinizde, bir aile üyesi veya arkadaşınızda yüksek tansiyon olduğu endişeniz mi var? Kaygılarınız yersiz değil. Eğer tedavi edilmezse, yüksek tansiyon (aynı zamanda hipertansiyon da denir) kalp hastalığı ve inme gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Yüksek tansiyon hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, sizin veya sevdiğiniz birinin sağlığına zarar verecek bir durumu önleyebilir. Bu durum hakkında neyin doğru ve neyin yanlış olduğunu öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Aşağıda yüksek tansiyon hakkında beş yaygın yanılgı sıralanmıştır:
İlk Yanılgı
İlk Yanılgı: Yüksek Tansiyonun Önemsiz Olduğudur
Başlangıçta, yüksek tansiyon belirtilerini bilmiyor olabilirsiniz, bu yüzden çok ilgili olmayabilirsiniz. Ancak, uzun vadede yüksek tansiyon sizi öldürebilir. Normalde, kalbiniz düzenli atarak vücudunuzun her yerindeki damarlarına kan pompalar. Kan kalp atışıyla itildikçe, damarların duvarlarını da iter. Kan damarları esnektir ve kan akışını sürdürmek için genişleyebilir ya da daralabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı kan, damarları çok sert itmeye başlayabilir. Bu, yüksek tansiyondur.
Yüksek tansiyon kan damarları, kalp, böbrek ve vücudunuzdaki diğer organlarda hasara yol açabilir.
Yüksek tansiyon hakkındaki korkunç şey şudur: Sizde olduğundan haberiniz bile olmayabilir. Bu nedenle doktorlar genellikle yüksek tansiyona “sessiz katil” derler. Sağlık profesyonelleri şu konuda hemfikir: Yüksek tansiyon çok önemlidir.
İkinci Yanılgı
İkinci Yanılgı: Yüksek Tansiyonun Önlenemez Olduğudur
Belki yüksek tansiyonu olan başka akrabalarınız da vardır. Belki de yüksek risk altındaki insanlar grubunun bir üyesisiniz. Bu veya başka nedenlerden dolayı, yüksek tansiyon hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını düşünmeye meyilli olabilirsiniz.
İşte yüksek tansiyon hakkındaki iyi haberler: Birçok risk faktörüne sahip olsanız bile, yüksek tansiyonu önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır:
- Kilonuzu sağlıklı bir düzeyde tutun. Bunu sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz birleşimiyle gerçekleştirebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenin. Bu, vücudunuzun ihtiyacı kadar yemek ve yüksek besin değerinde ve düşük yağ, şeker ve tuz içeren yiyecekleri seçmekle mümkündür.
- Tükettiğiniz tuz miktarını sınırlı tutun. Aldığınız sodyumun çoğu tuz şeklindedir. Bu, sofrada yemeklerinize eklediğiniz ya da tükettiğiniz işlenmiş yiyeceklerdeki tuz olabilir.
- Aldığınız alkol miktarını sınırlı tutun.
- Sigara içmeyin ve pasif içiciliğe maruz kalmayı en aza indirin.
- Düzenli egzersiz yapın. Her gün en az 30 dakikalık aktiviteler yapın. Egzersiz stresi hafifletir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Stres birikmesine izin vermeyin. Vücudunuzun strese tepki olarak ürettiği kimyasallar kalbinizin daha fazla ve daha hızlı atmasına ve kan damarlarının daralmasına neden olur. Bütün bunlar tansiyonu yükseltir.
Yüksek tansiyon ve nasıl önleneceğiyle ilgili öneriler için doktorunuza danışın. Doktorunuz sizi, yardımcı olabilecek başka bir sağlık çalışanına sevk edebilir.
Üçüncü Yanılgı
Üçüncü Yanılgı: Değerlerden Biri Normalse Sorun Yoktur
Eğer doktorunuz tansiyonunuzu ölçerken, göstergenin üst üste yazılmış iki sayı içerdiğini fark edebilirsiniz. Bu rakamlar kafa karıştırıcı olabilir. Üstteki sayıya sistolik tansiyon denir. Bu sayı kalp atışı sırasında kan damarlarınız aracılığıyla kanın uyguladığı kuvveti temsil eder.
- 119 veya altı normal sistolik tansiyon
- 120-139 prehipertansiyon
- 140 ve daha üzeri yüksek tansiyon
Alttaki sayıya diyastolik tansiyon denir. Bu sayı kalp atışları arasında, kalbiniz dinlenirken damarlarınız aracılığıyla kanın uyguladığı kuvveti temsil eder.
- 79 veya altı normal diyastolik tansiyon
- 80-89 prehipertansiyon
- 90 ve daha üzeri yüksek tansiyon
Birçok kişi diyastoliğe göre sistolik değere daha fazla dikkat eder, ama uzmanlar kalbin yüksek bir tavan (sistolik) değerini, yüksek bir taban (diastolik) değerine göre daha iyi tolere edebileceğini söylüyor.
Tansiyon, faaliyetlerinize bağlı olarak, gün boyunca değişiklik gösterir. Tansiyon zamanla da değişebilir. Sistolik tansiyon yaşlandıkça artış eğilimindedir. Diyastolik tansiyonsa yaşlandıkça azalabilir.
Eğer tansiyon ölçümlerinizden herhangi biri sürekli normalin üzerindeyse, o zaman hemen harekete geçmelisiniz. Doktorunuzla birlikte, organlarınızda bir hasar oluşmadan önce, yüksek tansiyon, hatta prehipertansiyon tedavisi için bir plan geliştirebilirsiniz.
Dördüncü Yanılgı
Dördüncü Yanılgı: Tedavi Hakkında
Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek. Rahatsız edici yan etkileri olan ilaçlar almak. Bunlar yüksek tansiyon tedavisini düşündüğünüzde korkabileceğiniz bazı şeyler. Sizin için en uygun tedavi planını geliştirmek biraz zaman alabilir, çünkü genellikle yüksek tansiyonun altında çeşitli nedenler vardır. Birçok durumda, yüksek tansiyonun özel nedeni belirgin olmayabilir.
Doktorunuz hangi tedavi birleşimlerinin yüksek tansiyonunuzu kontrol altında tutmak için en iyi olduğunu belirlemek için sizinle yakın işbirliği içinde çalışacaktır. Tedavi planınızın aşağıdaki unsurları içermesi muhtemeldir:
DASH (Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları) beslenme planı. Hipertansiyonu Durdurmak için Beslenme Yaklaşımları (DASH) planı daha az yağ ve doymuş yağ, ayrıca daha fazla taze meyve ve sebze ve tam tahıllı gıdalar içerir. Tuz ve alkol kullanımının sınırlandırılması da, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Bir diyetisyen en sevdiğiniz yiyeceklerden veya büyük lezzetlerden vazgeçmeden bu hedeflere ulaşmak için yollar bulmanıza yardımcı olabilir.
Kilo Kontrolü. Aşırı kilolu olmak yüksek tansiyon riskini artırır. DASH beslenme planını takip etmek ve düzenli egzersiz yapmak kilo vermenize yardımcı olabilir. Bir hedef belirlemenize yardımcı olması için doktorunuza danışın. Doktorunuz, kilo verme planı oluşturma konusunda yardım almanız için sizi başka bir sağlık çalışanına da yönlendirebilir.
Sigara içmeyin. Tütün dumanı tansiyonu yükseltebilir. Kalp ve kan damarlarınıza doğrudan da zarar verebilir. Bırakma yolları konusunda doktorunuzla konuşun.
İlaçlar. Doktorunuz muhtemelen yüksek tansiyon kontrolü için ilaç yazacaktır. Yüksek tansiyon tedavisi için birden fazla ilaç almak yaygındır. Doktorunuz, yüksek tansiyonunuzu en az yan etkiyle, en iyi kontrol altına alabilen kombinasyonu bulana kadar, ilaç değiştirmenizi veya dozaj değiştirmenizi isteyebilir. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
- Vücudunuzun fazla sodyumdan kurtulmasına yardım ederek kanınızda bulunan su miktarını azaltmak için, diüretikler.
- Kan damarlarınızın daralmasını engellemek için, ACE inhibitörleri, alfa-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri.
- Vücudunuzun adrenalin hormonu üretmesini önlemek için, beta-blokerler. Adrenalin bir stres hormonudur. Kalbinizin daha fazla ve daha hızlı atmasına neden olur. Aynı zamanda kan damarlarınızı daraltır. Bütün bunlar tansiyonu yükseltir.
Beşinci Yanılgı
Beşinci Yanılgı: Tedavi İşe Yaramaz
Aslında, yüksek tansiyonunuzu yönetmek için doktorunuzla kapsamlı bir program geliştirmek için çalışıyorsanız, bu plan işe yarayabilir. Planınızın yararlarını en yüksek seviyede tutmak için şu adımları izleyin:
- Tansiyonunuzu doktorunuz tarafından önerilen sıklıkta kontrol edin.
- Tedavi planını sürekli olarak uygulayın. Planın bazı kısımlarıyla ilgili sorunlarınız varsa hemen doktorunuza bildirin. Doktorunuz sizi yardımcı olabilecek başka bir sağlık çalışanına sevk edebilir.
- İstenilen sıklıkta doktorunuza görünün. Planın nasıl işlediğini doktorunuza göstermek için tansiyon kayıtlarınızı getirin.
- İlacın yan etkileri konusunda bilgi almak için doktorunuza veya eczacınıza danışın. Bir sorun varsa doktorunuzu ne zaman arayacağınızı bilin.
Yüksek tansiyon ve sağlığınıza nasıl zarar verdiği konusunda bir şeyler öğrenmek bu durumun kontrolünde ilk adımdır, böylece gelecek yıllarda sağlıklı kalabilirsiniz.
Çocuklarda yüksek tansiyon görülür mü?
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
merhabalar doktor bey benim kayınpederim 42 gün önce 2. beyin kanamasını geçirdi yüksek tansiyondan dolayı e yoğun bakıma alındı bilinci gelip gidiyo ... devamı
Yalnızlık Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Yüksek Tansiyon (Yüksek Kan Basıncı)
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
İnatçı Tansiyona Dikkat