- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Evde tedavi, ilk yara bakımı ve zedelenmenin değerlendirilmesiyle başlamalıdır.
- önce zarar görmüş el veya ayaktan bütün takıları çıkarın.
- Kanama varsa temiz bir bezle bastırarak durdurabilirsiniz. Kanama durunca bezi kaldırıp zedelenmeyi inceleyin.
- Evde bakım, yalnızca bütün tırnağın %50 sini kapsayan sert zar altı hematom (tırnak zedelenmesi) varsa, el veya ayak parmağı bükülmemiş ya da biçimi bozulmamışsa, tırnakta yırtılma veya kopma yoksa uygundur. Tırnağın etrafındaki ufak tefek çiziklere takılmayın.
- Eli veya ayağı kalp düzeyinden yukarıda tutun. Bu, zonklamayı giderecektir.
- Alerjiniz yoksa ağrı için asetominofen veya ibuprofen kullanabilirsiniz.
- Bütün kesik veya çizikleri sabun ve suyla yıkayabilir, sonra üç kat antibiyotikli merhem sürüp yarayı sarabilirsiniz.
- Yırtık, kopma, büyük bir tırnak zedelenmesi varsa ya da el veya ayak parmağı bükülmüşse (biçim bozukluğuna uğramışsa) hastanenin acil servisine gitmeniz gerekebilir.
- Tırnağı çekmeyin ya da tırnak yuvasından çıkarmaya çalışmayın. Kesik kısımları nemli, temiz bir kağıt havluya sarın, fermuarlı bir plastik torbaya koyun, ardından poşeti buza yerleştirin. Bunu, hastanenin acil servisinde beraberinizde getirin.
- Eli veya ayağı temiz bir havluya sarın.
- Tetanos aşınızın geçerli olup olmadığını kontrol edin.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Basit yara bakımı bütün tırnak tedavileri için aynıdır ama özel onarım yöntemleri, zedelenmenin çeşidine göre değişiklik gösterir. Yara temizlenirse doktor onu daha yakından inceleyebilir. Son tetanos aşınızın üstünden beş yıl geçmişse aşı yapılır. Onarım gerekiyorsa el veya ayak parmağı, işleme başlamadan önce uyuşturulur. Bu genelde, el veya ayak parmağının dibine ilaç enjekte edilerek yapılır ve parmağın tamamını uyuşturur, böylece doktorun tırnağınızda işlem yaptığını hissetmezsiniz. Bazen onarım sırasında kan akışını yavaşlatmak için, el veya ayak parmağında bir turnike kullanılır. Bu, işlem sırasında kanamayı önler, dolayısıyla doktorunuz yarayı daha net görebilir. Kemik kırık değilse, kanama veya yırtık yoksa yaraya bir ısırık yol açmamışsa genelde antibiyotik verilmez.
- Tırnak zedelenmesi: Doktorunuz, parmağınıza bir delik açarak kanı akıtmaya karar verebilir. Bu, kanı delikten akıtıp baskıyı ve zonklama hissini hafifletir. İşlem ısıtılmış bir tel raptiye, ısıtılmış bir iğne veya pille çalışan bir ısıtma aygıtıyla yapılabilir. Doktorunuz tırnağı söküp tırnak yuvasında yırtılma var mı diye inceleyebilir. Büyük bir çürük varsa ve kemik kırılmışsa bu olasıdır.
- Tırnak yırtılması (kesiği): Kesiğin onarımı öncesinde tırnağın en azından bir kısmı alınabilir. Tırnak yuvası ve etrafındaki deriye de, genelde birkaç değişik cerrahi iplik (dikiş) dikilmesi gerekebilir. Tırnak yuvası onarıldıktan sonra, tırnak yeniden yerine yerleştirilip dikilir veya (tıbbi tip yapıştırıcıyla) parmağa yapıştırılır ya da tırnağın yerine özel bir çeşit gazlı bez sokulur. Bu sargının 2-3 hafta durması gerekir.
- Parmak ucu ampütasyonu: Doktorunuz, parmağın ucunu büyük ihtimalle yeniden tutturamaz. Parça yeterince büyük ve temizse birkaç büyük tıbbi merkez bunu deneyebilir. Son derece eğitimli el cerrahları ve mikrovasküler yöntemlerle bile, yüksek bir başarısızlık oranı vardır.
- Tırnak kopması: Tırnak yuvasına hiçbir zarar gelmemişse tırnak bazen derinin altına yeniden yerleştirilebilir. Ne var ki, tırnak yuvası genelde zedelenmiş olur ve onarılması gerekir.
- Kırık kemik: Kemik hala hizadaysa doktorunuz, başka bütün zedelenmeleri onarır. O zaman, söz konusu kırık el veya ayak parmağına bir sabitleyici takılır. Kemik hizada değilse bir kemik veya el uzmanı, kemiği yerinde tutmak için parmağın ucuna bir tel takmak zorunda kalabilir. Yırtılma varsa antibiyotik verilebilir.
Tırnak mantarının bulaşma yolları nelerdir?
Op. Dr. Ali MEZDEĞİ
Merhabalar oğlum 7 yaşında el parmağı kapıya sıkıştı ve altına kan toplandı 1-2 gün içinde kan patladı ve tırnak havada kaldı ancak bu arada düşecek t... devamı
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Kasık Biti Tedavisi
Ayak Mantarı Tedavisi
Çürükleri Tedavi Etmenin Ve Önlemenin En İyi 7 Yolu
Kıymık Tedavisi