Travmatik beyin yaralanmaları, kafaya alınan darbelere bağlı olarak ortaya çıkıyor ve önemli sakatlıklara hatta ölüme yol açabiliyor.
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'ne bağlı Australian Centre for Blood Diseases (ACBD) adlı kan hastalıkları merkezinden, Prof. Robert Medcalf ve Dr. Maithili Sashindranath başkanlığındaki bilim insanlarının yaptığı bilimsel çalışma, "Brain" adlı nöroloji dergisinde yayımlandı.
Medcalf ve Sashindranath başkanlığındaki araştırmacılar ekibinin, İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi ile ABD'deki Michigan Üniversitesi'nden bilim insanlarının işbirliğiyle yaptığı 5 yıl süren ortak bilimsel çalışma sonucu, travmatik beyin yaralanmalarının şiddetlenmesiyle ilgili olduğu belirlenen, doku plazminojen aktivatörü (t-PA) ile MMP-3 adlı iki enzim tanımlandı.
Medcalf çalışmalarında, kan pıhtılarını gideren ve günlük hayatta öğrenme ve bellek fonksiyonlarını destekleyen sağlıklı ve yararlı bir enzim olan t-PA'nın travmatik beyin yaralanmalarına doğrudan bir etkisinin bulunmadığının tespit ettiklerini söyledi.
Ancak t-PA'nın kendisinin doğal inhibitörlerinden biri tarafından faal duruma geçirilmesinin, beyne zarar veren MMP-3 enzimini aktive ettiğini ortaya çıkardıklarını anlatan Medcalf, "Şimdi artık MMP-3 enzimini bir inhibitör yardımıyla engellemek suretiyle travmatik beyin yaralanmalarının ardından beyni koruyabileceğimizi biliyoruz," dedi.
İLGİLİ MAKALE
Zayıf Görüş
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Meraba hocam tüp bebek le ilgili sizinle konushabilirmiiz Chok onemli sizin hastanyee galmek istiyoruz ne zaman uygun vesayre... devamı
Beyin Tümörlü Hastada Kemoterapiye Gen Tedavisi
Beyinde Yeni Bir Kanalizasyon Sistemi Keşfedildi
Güçlü Hafıza İçin Elma Suyu
Gamma-Knife (Gamma Bıçağı) Radyo Cerrahi
Şeker İlacı Metformin Aynı Zamanda Beyin Hücreleri Geliştiriyor