Enflamatuar bağırsak hastalığının iki ana türü olan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı genellikle birbirine karıştırılır ya da aynı şey sanılır. Ancak iki hastalığın bazı özellikleri birbirinden oldukça farklıdır.
İki hastalığın ortak belirtileri olsa da ülseratif kolit ve Crohn hastalığı arasındaki farklar hem medikal hem de cerrahi tedavi yöntemlerinde görülür. Birçok vakada, eğitimli bir gastroenterolog, test sonuçlarını inceleyerek hastanın şikayetinin ülseratif kolit mi Crohn hastalığı mı olduğunu anlar. Ancak bazı durumlarda bağırsak hastalığının hangi türünün söz konusu olduğunu teşhis etmek zor olabilir. Bazen hastalığın ilerleyişindeki bir olay bazen de tedavi sürecindeki bir gelişme şikâyetin hangisi olduğunu belli eder.
Enflamatuar bağırsak hastalığı olan kişiler ülseratif kolit ve Crohn hastalığı arasındaki farklar konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi burada da hastanın kendini eğitmesi ve tedavi sürecinin aktif bir parçası olması önemlidir.
Eğer teşhisiniz tam olarak konulamıyorsa panik yapmayın. Bazı kişilerde bu vakit alabilir. Vakaların %15’inde indeterminat (belirsiz) kolit teşhisi konulmaktadır.
Crohn ve ülseratif kolitin birçok belirtisi benzer olsa da bazı hafif farklılıklar görülür. Ülseratif kolit hastalarında karnın sol alt köşesinde ağrı daha sık görülür. Crohn hastalarında ise her zaman olmasa da çoğu zaman ağrı karnın sağ alt bölgesindedir. Ülseratif kolitte tuvalete çıkma sırasında rektumda kanama çok sık görülürken Crohn hastalarında kanama çok daha nadir gerçekleşir.
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı arasındaki farklar enflame olan bölgede de görülür. Crohn hastalığında enflamasyon ağızdan makata kadar sindirim kanalının herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ülseratif kolitte ise genellikle sadece kalın bağırsak yani kolon bölgesi etkilenir. Sadece bazı hastalarda ince bağırsağın son kısmı olan ileum bölgesi de etkilenir.
Crohn hastalarında kolonoskopi yapıldığında kalın bağırsak duvarının kalınlaşmış olduğu görülebilir. Sağlıklı ve hasta dokuların aralıklı yapısı Arnavut kaldırımı benzeri bir görünüm yaratabilir. Ülseratif kolitte ise bağırsak duvarı daha incedir. Hasta dokular aralıksız bir şekilde görülebilir.
Ülseratif kolitte kalın bağırsağın iç mukoz kaplaması ülserli haldedir. Ülserler bu kaplamanın dışında görülmez. Crohn hastalığında ise ülserleşme daha derindir ve bağırsak duvarının tüm katmanlarına yayılabilir.
Ülseratif Kolit Teşhisinin Konulması
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam öncelikle saygılarımı sunuyorum.10 yıldır basedow graves hastasıyım atom tedavisi ile çapa tıp fakültesinde tedavi oldum hormon tahlillerimi düz... devamı
Ülseratif Kolit İçin Vitaminler Ve Destekler
Ülseratif Kolit Beslenme Planı Yapılması
Egzersizin Ülseratif Kolite Etkisi
Ülseratif Kolit