Egzersizin Ülseratif Kolite Etkisi
Sağlıklı kalmak için herkesin egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Eğer ülseratif kolitiniz varsa, fiziksel olarak aktif olmanız için daha da fazla sebep vardır.
Egzersiz, ülseratif kolitiniz olması durumunda riski yüksek olan osteoporozun önlenmesine yardım eder. Yine, ülseratif kolitle bağlantılı diğer sorun olan, kolon kanserinin önlenmesine yardım eder. Egzersiz ayrıca stresi azaltıp ruh halinizi iyileştirerek ülseratif kolit alevlenmelerini önlemeye yardım eder.
Egzersiz ayrıca eklemlerinizi destekleyen kaslarınızın güçlü ve esnek kalmasına yardım eder. Eğer ameliyata ihtiyacınız olursa çabuk iyileşmenizi de sağlayacaktır.
Kemiklerinizi Güçlendirir
İltihabi bağırsak hastalığı olan (IBD) kişilerde osteoporoz riski daha yüksektir. Aslında uzmanlar ülseratif kolit ve Crohn hastalığını içine alan iltihabi bağırsak hastası olan kişilerin %30 ile %60 arasında bir oranında kemik yoğunluğunun düşük olduğunu, yani kemiklerin olması gerektiği gibi güçlü olmadığını bildiriyorlar.
Buna iltihabi bağırsak hastalığının kendisi yol açabilir. Vücudun enfeksiyona karşı reaksiyonuna ‘sitokin’ diye adlandırılan proteinler de dahil olur ve bunlar, vücudunuzun kemik yapımına ve kemik yıkımına dahil olabilir. Ülseratif koliti tedavi etmek için kullanılan kortikosteroid ilaçlar, osteoporoz riskini de artırabilir.
İyi haber: Kemikler de tıpkı kaslar gibi yaşayan ve egzersizle daha da güçlenen dokular olduklarından, fiziksel aktivite kemiklerin incelmesiyle mücadeleye yardım edebilir.
Egzersizi: Taşımayla ilgili egzersizler, vücudunuzu yer çekimine karşı koymaya zorlayan türde egzersizlerdir ve kemikleri güçlendirirler. Yürümek, merdiven çıkmak, dans etmek ve ağırlık çalışmak, hepsi bu türdeki egzersizlerdir.
Kaslarınızı ve Eklemlerinizi Sağlıklı Tutar
İltihabi bağırsak hastalığı olan kişilerin %25 gibi yüksek bir oranında eklem iltihaplanması da meydana gelir. Kortikosteroid (yaygın söylemiyle kortizon) almak ve yeterli beslenmemek kadar, iltihaplanma da kasların zayıflayarak eklemlere daha fazla yük bindirmesine neden olabilir.
Egzersiz her iki soruna da yardım edebilir. Düzenli fiziksel aktivite kasları güçlendirir ve eklemlerin daha rahat hareket etmesine yardım eder.
Egzersizi: Ağırlık çalışma ve hızlı yürümek gibi aerobik egzersizler, kasları ve eklemleri güçlendirmede etkili egzersizlerdir. Eğer ağrı bunları çok zorlaştırıyorsa, yüzmek ya da bisiklete binmek gibi daha düşük ritimli, egzersizleri deneyin. Esneme de ayrıca, kaslarınızın ve eklemlerinizin esnekliğine yardım etmek için, egzersizlerinizin düzenli bir parçası olmalıdır.
Ameliyat Sonrası Çabuk İyileştirir
Ülseratif kolit için ameliyata ihtiyacınız olursa, düzenli egzersiz çabuk iyileşmenize yardım edebilir. Egzersiz kaslarınızı güçlendirir, kan pıhtılaşmasını önlemek için kan dolaşımını devam ettirir ve akciğerlerinizi açık tutar.
Ameliyat sonrasında doktorunuza ne zaman tekrar egzersiz yapmaya başlayabileceğinizi sorun. Eğer ameliyatınızdan önce, düzenli egzersiz yapıyor ve zindeyseniz, muhtemelen kendinizde egzersiz yapacak gücü bulduğunuz en kısa zamanda yapabilirsiniz. İlk birinci ay için belki daha yavaş çalışmak isteyebilirsiniz; 30 ile 45 dakika arasında ve haftada iki gün ya da doktorunuzun size söylediği şekilde yapabilirsiniz.
Egzersizi: Yürüyerek başlayın, bir egzersiz videosunu deneyin ya da merdivenleri çıkın ve inin. Karın ameliyatından sonra 6 hafta boyunca eğilip kalkma ve zorlayıcı aktivitelerle 6-7 kilodan fazla ağırlık kaldırmaktan kaçınmanız gerekir.
Stresi Azaltır
Stres ülseratif kolite neden olmaz, ama birçok kişi belirtilerini daha da kötüleştirdiğini söyler. Fiziksel egzersiz stresin panzehiridir.
Egzersiz. Nazik, rahatlatıcı egzersizler iyi stres kırıcılardır. Yoga tai chi ya da yürümeyi deneyin.
Ruh Halinizi Düzeltir ve Sağlıklı Hissetmenizi Sağlar
Ülseratif kolit gibi kronik bir hastalıkla yaşarken kayıp ve üzüntü duyguları yaşayabilirsiniz. Aerobik egzersizler, insana neşe veren endorfin hormonu üretimini artırır.
Egzersizi: Hızlı yürümeyi, dans etmeyi, jimnastik salonlarında çalışmayı ya da zorlanmadan yapabileceğiniz ve hoşlanacağınız aktiviteyi deneyin.
Kolon Kanseri ve Egzersiz
Ülseratif koliti olan kişiler yüksek kolon kanser riskiyle karşı karşıyadır, özellikle de hastalık kalın bağırsağın tamamını etkiliyorsa. Ülseratif koliti olmayan kişilerde egzersizin, kolon kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir.
52 hastanın analiz edildiği bir çalışmada, en çok egzersiz yapan kişilerin kolon kanserine yakalanma risklerinin, en az egzersiz yapanlar göre %24 daha az olduğu saptanmıştır. Bu, haftada 5-6 saat tempolu yürüyüş yapanlara karşı haftada sadece yarım saat yürünmesi anlamına geliyor. Kuvvetli aktiviteler yapmak çok büyük faydalar sağlayabilir.
Çalışmalar, özellikle ülseratif kolit hastalarındaki riske bakmadılar. Öyleyse, egzersiz ülseratif koliti olan kişilerde kolon kanserinin önlenmesine yardım eder mi? Araştırmacılar bunu bilmiyorlar. Ama egzersizin ülseratif kolite sağladığı diğer faydalar için egzersiz yapmaya değer.
Egzersizi: Hızlı yürümeyi, yamaçlarda bisiklet sürmeyi, aerobik ve egzersizin diğer zorlayıcı türlerini deneyin. Eğer yeni başlıyorsanız, yavaş başlayın ve güçlü hissettikçe, daha güç isteyen seviyelere aşamalı olarak geçin. Bazı kişilerde kuvvetli egzersizler kramplar ve ishali tetikleyebilir, bu nedenle egzersizi biraz hafifletin ya da ihtiyaç duyuyorsanız başka bir egzersize geçin.
Ülseratif Kolit İçin Yapılacak Ve Yapılmayacak Egzersizler
Egzersiz sizi sağlıklı tutup, ülseratif kolitle daha kaliteli yaşamanızı sağlarken, hastalığınız, yaptığınız egzersizlere bazı sınırlar koyabilir. Rahat ve güveni egzersiz için şu ipuçlarını takip edin:
- Vücudunuzun susuz kalması riskini artıracak çok sıcakta egzersiz yapmaktan kaçının.
- Egzersiz topluluklarından gaz ya da ishal korkusuyla uzak duruyorsanız, evde egzersiz DVD’siyle egzersiz yapmayı deneyin.
- Aerobik ya da ağırlık kaldırma egzersizlerinden sonra ishaliniz artıyorsa daha yumuşak bir egzersize geçin.
- Aerobik egzersizlerden 3 saat önce çok yemek yemekten kaçının.
- Egzersiz öncesi ve sonrası çok su için, özellikle de eğer ishaliniz ya da dışkınız karından atıldığı bir sistem kullanıyorsanız.
- İçecek olarak, su ve piyasada satılan elektrolit destekli glukoz ya da fruktoz spor içecekleri iyi seçimlerdir.
- Sizin için en iyi türdeki egzersiz türü ve süresiyle ilgili doktorunuza danışın.
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
20 yaşındayım boyum 154 boy uzatmak için ne yapmam lazım egzersiz dışında çünkü artık boyumun kısa olması psikolojimi bozuyor ... devamı
Ülseratif Kolit İçin Vitaminler Ve Destekler
Ülseratif Kolit Beslenme Planı Yapılması
Egzersizin Ülseratif Kolite Etkisi
Ülseratif Kolit