NEW YORK (AA) - Dünyada 20 yılda çocuk ölümlerinin büyük oranda azaldığı bildirildi. 

BM Çocuk Fonu UNİCEF'in yayımladığı raporda, 1990'da 12 milyon olan 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin 2011'de 6,9 milyona indiği belirtildi. 
Raporda, çocuk ölümlerindeki azalma oranının, 2000-2011'de yaklaşık 3 kat hızlandığı vurgulandı. 

Rapora göre, dünya genelinde 1990'da binde 87 olan çocuk ölümleri 2011'de binde 51'e geriledi. Yüzde 41 oranındaki bu düşüşe rağmen, 2015'te çocuk ölümlerini üçte iki oranında azaltma hedefine ulaşılamadı. 

UNİCEF'in Genel Müdürü Anthony Lake, "yine de yapılacak çok işin olduğunu" belirterek, her gün ortalama 19 bin çocuğun, genellikle önlenebilir sebeplerden yaşamını yitirdiğine dikkati çekti. 

Çocuk ölümlerindeki azalmaya ilişkin en büyük ilerlemelerin Latin Amerika, Karayipler, Doğu Asya, Pasifik, Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde kaydedildiğinin vurgulandığı raporda, bu ülkelerde 1990'dan bu yana çocuk ölümlerinin en az iki kat azaldığı belirtildi. 

SLAYT: HER ANNE BABANIN BİLMESİ GEREKEN ÇOCUKLUK HASTALIKLARI

Sahraaltı Afrikasında ise düşüşün sadece yüzde 39 olduğu, ortalama 9 çocuktan birinin beşinci yaşını göremediği kaydedildi. Ancak çocuk ölümlerinin azalma oranının özellikle Afrika'nın doğusu ve güneyinde, AIDS, kızamık ve sıtma ile mücadelede kaydedilen gelişmeler sayesinde hızlandığı da vurgulandı. 

Çocuk ölüm oranı en yüksek ülke Sierra Leone'de geçen yıl 1000 5 yaş altı çocuktan 185'inin hayatını kaybettiği ifade edildi. 
Raporda, kırsal kesimde doğan ve annesinin temel eğitim almadığı bebeklerin 5 yaşına basmadan ölme riskinin daha fazla olduğu, şiddet ve siyasi istikrarsızlığın da ölüm oranının fazla olmasına yol açtığı belirtildi. 

Laos'ta 1990-2011'de bebek ölümlerinin yüzde 72, Doğu Timor'da yüzde 70, Liberya'da yüzde 68 ve Bangladeş'te yüzde 67 azaldığı vurgulandı. 
Türkiye, Umman, Estonya, Suudi Arabistan, Peru, Mısır ve Portekiz'de ölüm oranlarının büyük oranda azalmaya devam ettiği, Ruanda, Kamboçya, Zimbabve ve Senegal'de 10 yılda ölüm oranlarının azalmasında hızlanma olduğu kaydedildi. 

Ölümlerin üçte ikisinden fazlasının enfeksiyon hastalıklarından kaynakladığı (yüzde 18 zatürre, yüzde 11 ishal, yüzde 8 sıtma) belirtilirken, ölümlerin yüzde 40'ının ilk ayda olduğu vurgulandı. 2011'de yaklaşık 3 milyon bebek, doğumdan sonra 28 gün içerisinde hayatını kaybetti. 

Annenin çok genç olması, eğitim almaması, hijyen eksikliği ve içme suyuna erişim zorluğunun da bebeğin hayatta kalma şansını azalttığı belirtildi.
İLGİLİ MAKALE

Zatürree nedir?

Op. Dr. Nadire ÇAKMAK

merhaba Ben 22yasındayım ve epılasyon yaptırmak istıyorum tum vucuduma daha sonra cocuk olumunda sorun yasarmıyım?... devamı