Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında on saniyeden daha uzun süre durması durumudur. Bu durum on saniyeyle başlayıp yüz saniyeye kadar devam edebilir. Sonuçta çok ciddi anlamda hayati tehlikelere neden olabilir.

Uyku apnesi genellikle masum bir şekilde, horlama sorunu olarak başlar. Ancak yaş ilerledikçe ve kilo arttıkça ya da burun-boğaz sistemindeki anatomik bozukluklar arttıkça ve büyüdükçe uyku apnesi gelişir.

Uyku apnesi günlük hayatta, yaşamı son derece olumsuz etkiler. Geceleri solunumun sık sık durması sonucunda kişi sabahları dinlenmiş olmak bir yana son derece yorgun bir halde uyanır. Zaman zaman baş ağrısıyla uyanma ve sabahları sinirli olma hali yaşanır. Kişi gün içinde uykuya eğilimli olur ve çalışıyorsa iş sırasında dikkatini toplayamaz.

Tüm bunlar kişilerde depresyona yol açabilir. Özellikle erkeklerde cinsel isteksizlik yaratır.

Geceleri sık uyanma, uykuda sağlıklı bir tempoda oksijen alamamaktan dolayı tansiyon düzensizliklerine, daha çok da yüksek tansiyona neden olur. Bu kişilerde aynı zamanda ritim bozuklukları yaşanmasına yol açabilir ve uzun vadede kalp yetersizliğinin gelişimine neden olur. Hatta bazen iyice şiddetlenmiş durumlarda gece uykusu sırasında gerçekleşen ani ölümler yaşanabilir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

merhaba yaklaşık 2 yıl önce sabahları uykusuz uyanmak gün içinde aşırı yorgunluk ve uyku esnasında aşırı horlama nedeni ile uyku labaratuvarına gittim... devamı