Bu kurallara göre öncelikle sabah belli bir saatte kalkmak ve sabah kalkışlarını belli bir saate sabitlemek gerekir.
 
Saat 17:00’den sonra çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Akşam yemeklerini mümkün olduğu kadar erken saatlerde yemek ve gece yatmadan önce acıkılması halinde hafif bir şeyler yiyerek uykuya dalınması gerekir.
 
Gece yatağa yatıldığı zaman uyanamıyorsa, yatakta 20 dakikadan fazla kalınmamalıdır. Bu süre aşıldığı zaman, zaman içerisinde uykusuzluk süresi artar.
 
Uykudan önce rahatlama
 
Kişi uyuyamadığı zaman yataktan kalkarak loş bir altında kitap okumalı ve uykusu geldiğinde yeniden yatağa girmelidir.

Video: Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
 
Yatmadan önce kişiyi rahatlatabilecek bazı rahatlama egzersizleri yapılabilir. Ayrıca rahatlatıcı müzikler dinlenebilir ve böylece uykuya dalmak için gerekli koşullar sağlanmış olur.
 
Akşam saatlerinde egzersiz yapmaktan büyük ölçüde kaçınılmalıdır. Çünkü akşam yapılan egzersizler kişinin uykusunun dağılmasına yol açabilir.
 
Bunların dışında, uyku sorunu yaşayan kişinin bir doktora başvurarak uykusuzluğunun neden kaynaklandığını bulmasında fayda vardır. Uykusuzluk eğer sürekli ise, bu bir hastalık ya da bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Ama seyrek olarak meydana gelen uykusuzluklarda bu yöntemler kullanılarak uykuya dalmak mümkündür.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam 7 yasında bır oglum var kucuk tuvaletine gunde enz 2 kere cıkıyo oda bızım zorumuzla ne yapmam lazım bı yol gosterırmısın... devamı