Uyurgezerlik tedavisinin ana başlıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Ailenin ve kişinin bilgilendirilmesi ve uyarılması
- Uyku hijyeninin sağlanması
- Kişinin yorgunluk, uykusuzluk, gerilim gibi uykusuzluğu kışkırtabilecek stresli yaşam ve psikolojik durumlarının ele alınıp düzeltilmesi
- İlaçla tedavi
Tedavinin dördüncü aşamasında ilaç gelir. Bu nedenle hemen ilaç verilmez ya da sadece ilaçla tedavi edilmez.
Uyurgezerlik sorunu olan kişi uyku ritmini ve uyku hijyenini dikkate almalıdır. Yani asgari sürede uyumaya dikkat etmelidir. Yani uykuya dalarken kahve, içki gibi şeyler içmemelidir. Tütün ve sigara içilmesi de bu durumu kışkırtır. Aşırı kilolu olmak kışkırtır. Aşırı gerilim ve aşırı yorgunluk kışkırtır. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
Genellikle aynı saatlerde ya da benzer saatlerde uykuya dalınması gerekir. Uykuya zaman ayrılması ve kişiyi uyandırabilecek dış koşulların kontrol altına alınması gerekir. Yani örneğin kişi etrafta müzik olmamasına dikkat etmelidir.
Bütün bunlar etkili olmadığı zaman, tedavide kullanılacak ilaçlar vardır. Bunlar da tedavide önemli desteklerdir. Bazen hastaya ilaç verilir ve açıklamalar yapılır. Bazen de hiç ilaç verilmeden, ilaç dışı psikolojik ve yaşamsal düzenlemelerle sorun çözülebilir.
Uyurgezerlik nasıl geçer?
Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU
17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı
Çocukta Olmayan Resim Yeteneği Sadece Eğitimle Verilebilir Mi?
Bebeğin Zihinsel Gelişiminde Sorun Olduğu Anlaşılabilir Mi?
Kadınların İlk Gece Korkuları Karşısında Nasıl Davranılmalı?
Nemfomani Diye Bir Şey Var Mıdır?
Çocuklarda İnatlaşma Neden Bazı Dönemlerde Artar?