Psikologlar ve psikiyatrın her ikisi de insan davranışında ve zihinsel durumlarda uzmanlaşır. Ama iki uzmanlığın eğitimi farklıdır ve ikisi birbirinden biraz farklı alanlarda çalışır. Hem psikiyatrlar hem de psikologlar insanların nasıl davrandıklarını ve birbirleriyle nasıl etkileşime geçtiklerini anlamakta önemli bir rol oynar.
İkisinin arasındaki temel fark eğitimle ilgilidir. Psikiyatr bir tıp doktorudur, yani hem üniversiteye hem de tıp fakültesine gitmiştir ve psikiyatride mesleki ihtisas yapmıştır. İhtisas sırasında, psikiyatr şizofreni veya depresyon tedavisi gibi belli bir yöne odaklanmayı seçebilir. Doktor niteliğinde olan psikiyatr, ilaç reçete edebilir ve şok tedavisi olarak da bilinen elektrokonvülsif terapi (ECT) gibi terapiler uygulayabilir. Psikiyatr genelde yardım isteyen hastalarla tek ilgilenir.
Psikolog genelde doktora derecesi alır ama bu alanda sadece mastır derecesi gerektiren bir dizi kariyer vardır, örneğin endüstri-organizasyon psikologu. Hastaları tedavi etmek isteyen bir psikologun ileri bir dereceye ve ek eğitime ihtiyacı vardır, böylece klinik psikolog olabilir. Klinik psikolog, aldığı eğitime göre çeşitli terapi türleri önerebilir.
Fakat birçok farklı psikolog türü vardır. Araştırma psikologları,insan davranışını daha derin anlamak için laboratuarlarda ve saha deneylerinde çalışır. Adli psikologlar, yeteneklerini yasal mesleğe aktarırlar. Çocuk psikologları ve okul rehberleri çocuklar ve ergenlerle çalışmaya odaklanırlar.
Hastalar için, bazen ikisi arasındaki temel fark, psikiyatrın psikotropik ilaçlar yazabilmesidir. Psikiyatr terapi ve tedavi için nadiren ilaçlara güvenir ama ilaçlar bazen sorunlu hastalar için tedavinin önemli bir unsuru olabilir. Genelde, psikiyatr hastalarına özel bir terapi okulu sunmak için eğitim alabilir ve hipnoterapi, Jungcu teori ve Gestalt terapisi gibi şeyler getirebilir.
Terapist veya lisanslı klinik sosyal görevli psikolog olabilir ama şartlar birbirinin yerine geçemez. "Terapist” veya "rehber”, çeşitli eğitim arkaplanları olan uzmanları kapsayan geniş terimlerdir. Terapistler psikiyatrlar gibi reçete yazamasalar da genelde hastaları tedavi etmede ve çeşitli durumları ele almada özelleşmiş eğitimleri vardır. Ayrıca psikiyatrlardan daha ucuz olabilirler ama sigorta şirketlerinin hepsi terapistleri karşılamaz.
Birçok tıbbi uzmanda olduğu gibi, psikiyatr veya psikolog seçmeden önce biraz araştırma yapılmalıdır. Doktorunuz size belli bir uzmandan bahsetse bile, onunla rahat hissetmediğiniz sürece terapiniz üretken olmayacaktır. Karar vermeden önce birçok seansa gidin ama psikiyatr veya psikologla nasıl iletişime geçeceğinizden emin olun ve birlikte iyi çalışıp çalışamayacağınıza karar verin. İzin belli başlı ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek başka uzmanların önerilerini almaktan korkmayın; birçok akıl sağlığı uzmanı hastaları kimin tedavi ettiğinden bağımsız olarak onların iyileştiğini görmek ister.
Uzm. Psk. Filiz YAKMAZ BASILGAN
Ben Doğuştan yanlış bir Bedende, Yanlış bir Ailede ve Yanlış bir şehirdeyim. Ben Trabzonda yaşayan ne yapacağını bilmeden 52 yaşına kadar gelmiş bir T... devamı
Depresyon Erkeklerin Libidosunu Düşürür Mü?
Aşırı Başarı Beklentisi Çocukta Hangi Sorunlara Yol Açar?
Evli Kadınlar Neden Aldatır?
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Hangi Yaşlarda Görülür?
Çocukta Hiperaktivite Hangi Sorunlara Neden Olur?