Vaginismus cinsel birleşme sırasında kadının vajen kaslarını istemsiz bir şekilde kasarak cinsel birleşme olanağı vermemesidir. Bu kasılmalar tamamen kadının kontrolü dışında olur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali olur ve kadın ilişkiyi reddederek bacaklarını sıkıca kapatır.
Bu kasılmalar aslında vücudunkendini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Çocukluk çağından kalma korkular, suçluluk duygusu, ayıp ve günah kavramlarının yeri büyüktür. Korkular en çok, kadının zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma ve yırtılma, aşırı derecede kanama gibi korkulardır. Ayrıca gebe kalmaktan korkma da bazı kadınlarda vaginismusa yol açabilir.
Vajinismus, kadın veya erkeğin genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. "Vajinam çok küçük veya dar” diye bir kavram genellikle yoktur, vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir. Vajinismuslu hasta gebe kalabilir ancak bu esas problem olan vaginismusu tedavi etmez, ayrıca bu hastanın normal doğum yapması çok zor olmaktadır ve genellikle sezaryan operasyonu ile doğum yaptırılmaktadır. Vajinismus şikayeti olan hastayı muayenehanemizde psikiyatri uzmanı ile beraber tedavi etmekteyiz.Tedavide çeşitli yöntemler ve eşlerin beraber yaptıkları egzersizler ile yüksek başarı sağlamaktayız.
Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Hocam vajinismus tedavisini yapiyor musunuz? Ortalama kac seans suruyor acaba?... devamı
Hamilelikte Gece Sıcak Basmalarıyla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?
Kalıcı Kızlık Zarı Onarımı
Genital Bölgede Genişleme, Şekil Bozuklukları Ve Tedavi Seçenekleri
Premenstrüel Sendrom (Pms) Evde Tedavi
Anne Karnındaki Bebek İle Anne Arasında Duygusal İlişki Nasıl Kurulur?