Varisin tam tedavisi damara uygulanan cerrahi veya cerrahi olmayan prosedürlerle yapılır. Bunun haricindeki varis çorabı, krem gibi yöntemler sadece varisin ve enflamasyonun sebep olduğu ağrıyı hedef alır. Varis bitkisel tedavileri de bu amaç için kullanılabilir. En iyi bilinenler arasında çoban püskülü, güvercin ağacı ve binbirdelik otu vardır. Çoban püskülü otu içerdiği ruskogenin ile enflamasyonu azaltıp damarların sıkılaşmasını ve güçlenmesini sağlayabilir. Binbirdelik otu da enflamasyonu azaltır. Büzücü özelliği olan güvercin ağacı bitkisi ise damarların sıkılaşmasına yardımcı olabilmektedir.

Lavanta etkilenmiş bölgeye haricen uygulandığında genişlemiş damarların tedavisine yardımcı olabilir ve bölgedeki enflamasyonu azaltabilir. Topikal olarak uygulanabilecek diğer bitkiler arasında civanperçemi, at kestanesi, aynısefa tentürü ve papatya bulunur.

Varis bitkisel tedavisinde flavonoid içeriği zengin olan yiyecekler varis oluşma riskini azaltırlar. Çünkü damarları güçlendirici etki yaparlar. Bu maddeler damarların içini kaplayan dokunun kırılganlığını azaltırlar. Küçük taneli meyveler, erikler gibi mavi, kırmızı ve mor gıdalar flavonoid açısından zengindir. Bu kategoride binbirdelik otu, akdiken otu, ıhlamur çiçeği ve yabanmersini de bulunur.

Biberiye, içerdiği antioksidanlarla damarları güçlendirip koruduğu gibi kan dolaşımını iyileştirir. Bu sayede hem varis hem basur oluşunun önüne geçebilir. Yemeklere katılarak veya merhem haline getirilerek kullanılabilir. 

Kan dolaşımı ve kilo kontrolünü akılda tutarak damarlarda varis oluşumu önlenebilir. Hem koruyucu hem tedavi edici faydaları bakımından biberiye ve güvercin ağacı gibi bitkilerden yapılan kompresler de etkili olmaktadır. 


Özer SELİMOĞLU

Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı