Skleroterapi
Skleroterapi varis ve örümcek damarları ortadan kaldırmak için kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Skleroterapi doğrudan damara uygulanan bir çözelti enjeksiyonu (genellikle bir tuz çözeltisi) içerir. Çözelti damarın iç yüzeyini tahriş ederek kabarmasına, birbirine yapışmasına ve kanın pıhtılaşmasına neden olur. Zamanla, damar yara dokusuna dönüşerek görüntüden kaybolur.
Skleroterapi 1930’lu yıllardan bu yana kullanılan, etkisi kanıtlanmış bir yöntemdir.
Adayları
Skleroterapi Adayları
Skleroterapiden önce, işlem için iyi bir aday olup olmadığınıza karar verecek bir dermatolog ya da vasküler tıp uzmanına muayene olmanız gerekir.
Eğer hamileyseniz uygun değilsiniz. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız skleroterapi görebilirsiniz. Eğer kan pıhtısı oluşumu geçmişiniz varsa, uygunluğunuza bireysel olarak karar verilecektir. Bu, pıhtının nedeninin yanı sıra bölgenin genel sağlık durumuna da bağlıdır.
Zaten kullanılamaz sayılmadığı sürece, gelecekte kalp baypas ameliyatı için kullanılabilecek damarlar genellikle skleroterapi için kabul edilmez.
Yapılışı
Skleroterapi Nasıl Yapılır?
Çoğu skleroterapi vakalarında, tuz solüsyonu damar içine doğrudan çok ince bir iğneyle enjekte edilir. Bu noktada, özellikle büyük damarlara enjekte edildiğinde bir ila iki dakika boyunca hafif rahatsızlık ve kramp görülebilir. İşlem yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Tek bir seansta enjeksiyon yapılan damar sayısı değişebilir ve damarların boyutuna, konumuna ve aynı zamanda hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır.
Skleroterapi bir dermatolog veya cerrah tarafından doktor muayenehanesinde yapılır ve işlem sonrası birkaç günde herhangi bir aerobik aktivite yapılmaması gerekir.
İşlemden Önce
Skleroterapiden Önce
Skleroterapiden önce, belirli ilaçlardan kaçınmalısınız. Aldığınız (reçetesiz ilaçlar, bitkiler ve diyet takviyeleri de dahil) bütün ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun. Eğer bir antibiyotik almanız gerekiyorsa doktorunuza başvurun. İşlem öncesinde bacaklara hiçbir losyon sürmeyin.
Bazı doktorlar skleroterapiden önce 48-72 saat süreyle aspirin, ibuprofen veya diğer iltihap önleyici ilaçlardan kaçınmanızı öneriyor.
Yan Etkileri
Skleroterapinin Yan Etkileri
Skleroterapi sonrası bazı yan etkiler görülebilir. Kaşıntı gibi işlemden sonra bir veya iki gün sürebilen hafif etkileri vardır. Ayrıca, enjeksiyon bölgesinde kırmızı kabarık alanlarla karşılaşabilirsiniz. Bunların birkaç gün içinde kaybolması gerekir. Enjeksiyon bölgesi çevresinde morarma da oluşabilir, birkaç gün veya hafta sürebilir.
Skleroterapinin Diğer Yan Etkileri Şunlardır:
- Enjeksiyon yapılan daha büyük damarlar yumrulu ve sert olabilir, bunun ortadan kaybolması birkaç ay sürebilir.
- Damar bölgesinde kahverengi çizgiler veya lekeler görülebilir. Çoğu durumda, üç ila altı ayda kaybolur.
- Skleroterapi tedavisi bölgesinde neovaskülarizasyon (yeni, küçük kan damarlarının gelişimi) oluşabilir. Bu küçük damarlar, ancak işlem sonrasında birkaç gün veya hafta boyunca görülebilir, fakat tedaviye devam edilmezse 3 ila 12 ay içinde kaybolmaları gerekir.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi biri görülürse derhal doktorunuza başvurulmalıdır.
- Kasığın beş santim çevresi içinde iltihap
- Bacakta aniden başlayan şişme
- Enjeksiyon civarında küçük ülserlerin oluşumu.
Enjeksiyon sırasında sıvıya alerjik tepkiler gösterilebilir, bunlar nadiren ciddi boyutta olur. Eğer alerji geçmişiniz varsa, ilaçlara karşı alerjik bir reaksiyon yaşama riski daha yüksektir. Küçük bir alerjik reaksiyon kaşıntı ve şişmeye neden olacaktır. Herhangi bir ciddi yan hastalığın önlenmesi için, doktorunuz muhtemelen çözeltiyi büyük bir alan için uygulamadan önce daha küçük bir alanda test edecektir.
Eğer işlemden sonra herhangi bir endişeniz veya sorunuz olursa doktorunuza başvurmalısınız.
İşlemden Sonra
Skleroterapiden Sonra
Skleroterapi sonrasında arabanızla evinize dönebilecek ve normal günlük etkinliklerinize devam edebileceksiniz. Yürüyüş tavsiye edilir.
Tedavi edilen damarlara basınç uygulamak için doktorunuz destekleyici çorap giymenizi isteyecek. Eğer önceki tedavilerden kalan varis çorabınız varsa, hala yeterli basıncı sağlayabildiğinden emin olmak için yanınızda getirmeniz istenebilir. Ağır bir kompresyon çorabı gerekiyorsa mağazalarda satılan varis çorapları yeterli olmayacaktır. Doktorunuz ağır kompresyon çorapları satın alabileceğiniz yerler önerebilir.
Enjeksiyonu takiben, en az 48 saat boyunca aspirin, ibuprofen veya diğer iltihap önleyici ilaçlardan kaçının.
Ayrıca, tedavi sonrası 48 saat boyunca aşağıdakilerden kaçınmalısınız:
- Sıcak banyo
- Sıcak kompres
- Jakuzi ya da saunalar
- Güneş ışığına doğrudan maruz kalma
Duş alabilirsiniz ama suyun normalden daha soğuk olması gerekir. Enjeksiyon bölgesi yumuşak bir sabun ve ılık suyla yıkanabilir.
Etkinliği
Skleroterapinin Etkinliği
Çalışmalar skleroterapinin her seansında enjeksiyon yapılan damarların yüzde 50 ila yüzde 80’inin ortadan kaldırılabildiğini göstermiştir. Skleroterapi görenlerin yüzde 10’dan az bir oranı enjeksiyonlara hiç yanıt vermez. Bu durumlarda, farklı çözümler denenebilir. Bu işlem çoğu hastada işe yarar, fakat başarı için hiçbir garanti yoktur.
Genel olarak, örümcek damarlar üç ila altı hafta, büyük damarlarsa üç ila dört ay içinde yanıt verir. Eğer damarlar tedaviye yanıt verirse, bunlar yeniden ortaya çıkmayacaktır. Ancak, yeni damarlar daha önce olduğu gibi aynı oranda görülebilir. Gerekirse, enjeksiyon tekrar uygulanabilir.
Sigorta
Skleroterapi İçin Sigorta Kapsamı
Skleroterapi için sigorta kapsamı değişir. Eğer varis ağrı ya da kronik şişme gibi tıbbi sorunlara yol açıyorsa sigortanız ödeme sunabilir. Sadece kozmetik amaçlı skleroterapi peşindeyseniz, sigorta sağlayan kurum büyük olasılıkla bunu kapsam dışında tutacaktır. Doktorunuzla endişelerinizi tartışmanız gerekir. Sorularınız varsa, sigorta şirketinizi arayın. Sigorta şirketi, tedavinizin doğası ve tıbbi zorunluluğu hakkında doktorunuzdan bir rapor isteyebilir.
İç Varis Nedir?
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Progesteron Eksikliği Ve Baskınlığı
Kiropraktik
Gebelik Olmazsa Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Meme Kanseri Kadınlara Özelleşmiş Tüp Bebek Tedavisi
Bel Zorlanması