Nedir
Viral akciğer enfeksiyonu, akciğer iltihabına neden olan bir durumdur. Sol ve sağ akciğer vücudumuzun önemli bir bölümünü oluşturur ve solunumun işleyişine katkıda bulunur. Tıp dilinde pnömoni (zatürre) olarak bilinen viral akciğer enfeksiyonu, akciğerlerin tahriş olması ya da şişmesidir ve çoğunlukla akciğerler irinle dolar. Akciğerlerdeki olası bir viral enfeksiyonun nedeni virüsün solunum yolu geçitlerinin içlerine doğru çekilmesidir. O bölgeye ulaştıklarında virüsler akciğere yerleşirler. Akciğerlerdeki viral enfeksiyonlar genellikle soğuk algınlığı ve bazen de ateşle başlar. Yaşadığımız çevre binlerce bakteri ve virüsle çevrilidir ve virüsler solunum yolu geçitleri içinden akciğerlere kolayca giriş yolu bulurlar. Soğuk algınlığı ve öksürük de akciğer iltihaplanması ve akciğer enfeksiyonlarına dahildir. Viral enfeksiyon akciğerlerin nefes alma kapasitesini azaltır. Eğer viral akciğer enfeksiyonu geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız uzman bir doktora gitmelisiniz, viral akciğer enfeksiyonunu doktorunuz çeşitli testler uygulayarak teşhis edebilir. Cildinizin bazı bölgelerinde döküntüler ve tansiyon değerlerinizde değişmeler olabilir. Ayrıca çok düşük ateş görülebilir ve göğsünüzde yavaş bir genişleme olur.
Tedavisi
Tedavi
Viral akciğer enfeksiyonları uzman bir doktor tarafından reçete edilen virüs önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir. Grip gibi belirli viral enfeksiyonlara ancak enfeksiyon tam olarak belirlenirse ilaç verilir. Ciddi solunum rahatsızlıkları ve anksiyete (kaygı bozukluğu) vakalarında vakit kaybetmeden bir hastaneye başvurmalısınız. Düzenli nefes alamama durumunda gerekli olabileceği için hastane bütün solunum ekipmanlarıyla donanmış olmalıdır. Tedavi için bir solunum terapistinin de sizinle çalışması gerekebilir. Bunun yanında, hafif viral akciğer enfeksiyonlarında tam bir yatak istirahati, bolca sıvı tüketimi ve antibiyotikler de verilebilir. Viral enfeksiyonlar sıklıkla hijyenik olmayan ortamlardan kaynaklanabilir ve kuşlar (güvercinler, ördekler) gibi hastalığı taşıyan hayvanlarla kurulan temas ile yayılabilir. Böbrek yetmezliği ya da şeker hastalığı gibi hastalıklar da akciğerlerde viral enfeksiyonlara sebep olabilir. Enfeksiyona neden olan bütün bu risk etmenlerinden uzak durmalı ve sağlıklı bir yaşam tarzı izlemelisiniz.
Viral Akciğer Enfeksiyonun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzm. Dr. Hüseyin Cem ÖCAL
oğlum 14 aylık kulak arkalarında ve ensesinde nohut tanesine benzer şişlikler oluştu ilk önce beslenmesi azaldı hastahanedençocuk doktorunun verdiği i... devamı
Kriptokokoz
Akciğer Doluluğunu Azaltmak
Akciğer Enfeksiyonuna Yakalanmamanın 5 Yolu
Bakteriyel Akciğer Enfeksiyonu
Viral Akciğer Enfeksiyonu