Karıncalanma, duyu sisteminde meydana gelen ve sinirlerin baskısı sonucu hissedilen ve dışarıdan anlaşılmayan bir durumdur.
Adı üstünde karıncalanma, karıncanın vücutta gezdiği zaman hissedilen duygunun aynen hissedilmesi şeklinde yaşanır. Basitçe ayak ayak üstüne atıldığında ya da kolun biri vücudun altında kaldığında aynı şeyler hissedilebilir.
Karıncalanma önemlidir
Ya da beyinde epilepsi nöbetleriyle ilgili bir durum varsa, o zaman vücudun herhangi bir yerinde, beyin kabuğunda o bölgeyi içine alan yerde bir patoloji varsa, karıncalanma şeklinde nöbetler görülebilir. Bu bir bölgeden başlayıp diğer bölgelere yayılma şeklinde de olabilir. Bu daha çok vücuttan gelen bulguların beyinde değerlendirildiği bölgenin bir patolojisi olarak görülebilir.
Bu karıncalanma önemlidir. Çünkü normalde vücutta görülen bir durum değildir. Hastanın hep aynı yerinde uyuşma ve karıncalanma yaşanıyorsa, o bölge çok önemlidir. O bölgede en basitinden multipl skleroz gibi bir hastalık olabilir. Bir tümör ya da beyinde bir nöbet olabilir. Bütün bunların incelenmesi gerekir.
Muayene bulguları
Bunun için de hastayı çok detaylı bir duyu muayenesinden geçirmek gerekir. Duyunun özelliklerine göre bir patoloji olup olmadığı belirlenebilir. Ya da kişi bunu sadece kendisi hissediyor olabilir. Kendisinin hissettiği durumlar daha çok beyinle ilgili olabilir. Çünkü omurilikten çıkan sinirlerde herhangi bir bozukluk olduğunda, daha çok vücudun cilt üstünde, o bölgeyi içine alacak duyu değişiklikleri muayene sırasında görülür.
Tek başına bir karıncalanma her zaman görülmeyebilir. Bazen bununla birlikte duyu eksikliklerine, yanıcı ağrılara, his azalmasına ya da hiç hissetmemeye rastlanabilir. Bunlar, duyu sisteminin değişik özelliklerinden kaynaklanan durumlardır.

Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU

merhaba hocam. ben vücudumdaki karıncalanmadan rahatsızım. sırtımdan başlıyor genellikle ve çok rahatsız ediyor, bazen kendimi öldürmek geliyor içimde... devamı