Uyuşma, vücudun herhangi bir yerinde normalde görülmeyen his değişiklikleridir denilebilir. Uyuşan taraf sanki yokmuş gibi bir durum da yaşanabilir. Karıncalanma şeklinde ya da yanıcı, batıcı şekilde veya ağrılarla birlikte uyuşmalar olabilir. Ya da o taraf dokunulduğunda hissedilmeyebilir ve sanki vücutta hiç yokmuş gibi de olabilir.
Uyuşma nedenlerinin ayırt edilmesi
Bu durum beynin, vücudun uyuşmaya neden olan patolojisi denilen durumla ilgili olarak, sinirlerin yayılma alanına göre değişir. Beynin korteks denilen kabuğunda herhangi bir şey olduğunda, bu uyuşma dokunmayla hissedilmez.
Ama omurilikte, omurilikten çıkan sinirler veya çevresel, kasları besleyen sinirlerde bir şey varsa, o zaman bu uyuşmalar gelişebilir. Bu durum kişinin kendisinin hissettiği bir şeydir. Dışarıdan hekimin bunu bilmesi ve anlaması mümkün değildir.
Hastanın verdiği bilgiler doğrultusunda hekim, onunla ilgili sinir alanında duyu muayenesi yapar. Duyu muayenesi hem derin hem de yüzeysel olmak üzere çeşitli duyuları kapsar. Ciltteki duyular ayrıdır, kemiklerden, kasların bağlantı yerlerinden gelen duyular ayrıdır.
Psikolojik nedenler
Bazen de gerçekte olmayan, sadece kişinin kendisinde var olduğunu söylediği psikolojik durumlar olabilir. Bunları da ayırt etmek gerekir. Hastanın nörolojik muayenesi basitçe geçiştirilebilecek bir şey değildir. Dolayısıyla bu durumu ayrıca önem vererek ayrıntılı şekilde değerlendirmek gerekir.
Bazen beynin kabuğundaki epilepsi yani sara denilen nöbetlerden kaynaklanan, uyuşma şeklinde olup geçen bazı nöbet özellikleri de vardır. Burada önemli olan şey, bu uyuşmanın gerçekten önemli ve acilen tedavi gerektiren bir durum mu, yoksa bu psikolojik bir durum mu olduğunu ve tedavisinin ne şekilde yapılacağını tespit etmektir.

Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU

başım dönüyor ve beynim uyuşuyor içim çekiliyor sizce bunun teşhisi nedir... devamı