Nedir
Nedir?
Vulvodini, bir enfeksiyon ya da cilt sorunu gibi başka bir sağlık sorunuyla izah edilemeyen vulva ağrısıdır. Vulva vajina açıklığının çevresindeki bölgedir.
Vulva ana kısımları:
- Klitoris. Cinsel ilişki sırasında uyarılan küçük, hassas kadın organıdır.
- Labia. Bunlar, vajinayı ve üretra açıklığını kapatan deri kıvrımlarıdır.
- Üretra açıklığı. Üretra idrarı mesaneden vücut dışına taşıyan tüptür.
Sebepler
Sebepler
Doktorlar vulvodininin kesin nedenini bilmiyor. Ama oluşumuna neden olabilecek bazı şeyler şunlardır:
- Vulva sinirlerinin şişmesi veya yaralanması.
- Pelvik organları destekleyen kaslarda spazmlar ya da bu kasların zayıflaması.
- Ailede vulvodini öyküsü
Vulvar ağrı çoğu zaman başka bir sorunun belirtisidir. Bu sorun tedavi edildiği zaman ağrı genellikle kaybolur. Vulvar ağrıya neden olabilen bazı durumlar arasında mantar enfeksiyonları ve diğer vajinal enfeksiyonlar, atrofik vajinit, liken skleroz, liken planus ya da sabunlar veya vajinal spreyler ve fitiller gibi diğer ürünlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar vardır.
Belirtiler
Belirtiler
Ağrı vulvodininin ana belirtisidir. Kişiye bağlı olarak ağrı farklılıklar gösterebilir:
- Vajinanın açıklığının yanı gibi, tek bir noktada ve sadece bir şeye temas ettiğinde hissedilebilir. Buna lokalize vulvodini denir. Ağrıyı vulvada ve çevresinde, bölgeye hiçbir şey dokunmasa bile hissedebilirsiniz. Buna general vulvodini denir.
- Sürekli olabilir ya da aylar, hatta yıllar boyunca gelip gidebilir.
- Hafif ya da çok ağır olabilir.
- Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında hissedilebilir.
- Bir bisiklet selesine oturduğunuzda, tampon koyduğunuzda ya da vulva bölgesini sildiğinizde alevlenebilir.
Diğer belirtiler şunlar olabilir:
- Yanma veya batma.
- Kaşıntı.
- Şişme.
- Zonklama.
- Yangılı olma.
Testler
Testler
Doktorunuz öncelikle geçmiş sağlık durumunuz, cinsel geçmişiniz ve belirtileriniz hakkında sorular soracaktır. Daha sonra, enfeksiyon ya da cilt sorunları gibi diğer ağrı nedenleri olasılığını ortadan kaldırmak için bir pelvik muayene yapacaktır.
Doktorunuz muayene sırasında, ağrının nerede olduğunu ve ne kadar kötü olduğunu görmek için bir pamuklu bez kullanarak vulva üzerinde ve etrafında farklı noktalara dokunacaktır. Bir sorun ya da herhangi bir cilt değişikliği görürse biyopsi gerekebilir. Bu, doktorun vulvadan küçük bir doku parçası alması ve ağrının nedenini bulmak için incelenmek üzere bir laboratuara göndermesi anlamına gelir. Doktorunuz ayrıca vulva hücrelerinize daha yakından bakmak için kolposkopi denilen bir muayene önerebilir.
Ağrınız için bir neden bulunamazsa, bu vulvodini olabilir.
Tedavi
Tedavi
Vulvodini için birçok tedavi vardır, ama bir başkasında işe yarayan bir şey size yardımcı olamayabilir. Sizin için neyin en iyi olduğunu bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Kesin bir tedavisi olmasa da, tedavi daha iyi hissetmenize ve daha dolu ve aktif bir hayat sürmenize yardımcı olabilir.
Tedavi şunları içerebilir:
- İlaçlar. Örnek olarak, antidepresanlar, nöbet ilaçları, sinir blokları ve ilaçlı kremler verilebilir. Bunlar vulva dokusunun hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca antihistaminikler kaşıntıyı rahatlatmaya yardımcı olabilir.
- Biyolojik geribildirim. Bu tedavi, pelvik kasları nasıl kontrol edeceğinizi ve gevşetebileceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir. Bu kaslarda oluşan gerginlik veya spazmlar vulvar ağrının daha da kötüleşmesine neden olabilir.
- Fizik terapi. Belirli egzersizler pelvik kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- Östrojen kremleri. Bu kremleri cildinize uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Ameliyat. Nadir vakalarda, çok hassas olan dokunun alınması için ameliyat yapılır.
Belirtilerinizi hafifletmek için deneyebileceğiniz başka şeyler de vardır:
- Vulva bölgenizi her zaman nazikçe temizleyin.
- Sabun ve cildinizi tahriş eden vajinal duş ya da spreyler gibi diğer ürünlerden kaçının.
- Pamuklu bol giysiler giyin. Naylon ve nemi cilde yakın tutan diğer kumaşlardan kaçının. Bu, tahrişe neden olabilir ve bir enfeksiyon başlangıcına ortam sağlayabilir.
- Sıcak banyodan kaçının ve vulvayı yıkamak için sabun veya banyo ürünleri kullanmayın. Sadece suyla yıkayın ve hafifçe kurulayın.
- Kaşıntı ve ağrıyı soğuk suyla kompres veya soğuk banyo yaparak hafifletin. Bölgeyi kaşımayın.
- Cinsel ilişki sırasında tahrişi azaltmak için, su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanın.
- Aktif kalın. Ama bisiklete binmek veya ata binmek gibi vulvayı tahriş edebilecek egzersizleri sınırlı tutun.
Yaşam Tarzı
Yaşam Tarzı
Vulvodini varken günlük işlerinizi yapmak zor olabilir. Yürümek, egzersiz yapmak ya da uzun süre oturmak canınızı yakabilir. Seks yapmak da canınızı yakabilir. Bütün bunlar yaşamınızı, işinizi ve ilişkilerinizi etkileyebilir.
Bazen bunalabilir, yorgun ve öfkeli hissedebilirsiniz. Bu duygular normaldir. Vulvar ağrı çeken kadınların çoğu zaman zaman bu şekilde hisseder.
Vulvar ağrıyla yaşamak stresli olsa da, güzel olan şey, daha iyi hissetmek için birkaç basit şey yapabilecek olmanız:
- Bir danışmanla görüşün. Bilişsel davranış terapisi duygu ve endişelerinizi ifade etmenizi ve vulvar ağrıyla başa çıkmanın yeni yollarını öğrenmenizi sağlar. Seks terapisi de size ve partnerinize ağrıya neden olmadan samimi olmak için yollar bulmakta yardım edebilir.
- Bir ağrı günlüğü tutun. Bu ruh halinizi, düşüncelerinizi, aktivitelerinizi ve ağrıyı etkileyen ilaçları takip edebilirsiniz. Bir ağrı kaydı tutmak size ve doktorunuza tedavi için en iyi yolu bulmakta yardımcı olabilir.
- Diğer kadınlardan destek alın. Bir destek grubu, çevrimiçi forum ya da sohbet grubu endişelerinizi paylaşmanızı ve diğer insanların ağrı ve vulvodiniyle yaşamanın zorluklarıyla nasıl başa çıktığını öğrenmenizi sağlar.
- Gevşeme ve nefes egzersizleri uygulayın. Meditasyon ve güdümlü imgeleme, stresinizi azaltabileceğiniz, zihninizi ve kaslarınızı rahatlatabileceğiniz iki örnektir.
- Arkadaşlarınızla buluşun. Sosyal olmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Vajinal Kuruluk Sorununda Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?
Dirsek Ağrısı
İleri Yaşta Anne Olanların Depresyon Riski Daha Düşük
Adet Öncesi Şikayetler Ve Tedavisi
Sık Adet Görme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir