Yağ Kistlerine Hızlı Bir Rehber
Yağ kistleri, yağ hücreleri bir araya toplandığında meydana gelen yumrulardır. Bunlara lipom denir. Lipomlar genellikle kanserli değildir ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bazen cildinizde kendini belli eden birkaç büyük yağ kisti çirkin görünebilir. Görünüş için değilse veya hareketi engellemiyorsa bu lipomlar genellikle cerrahi yoldan alınmaz.
Yağ kistleri bir bezelye tanesinden 3 santimlik bir yuvarlağa kadar farklı büyüklüklerde olabilir. Çoğu küçüktür ve yaşamınız boyunca sayısız, bazen iki düzine veya daha fazla kist geliştirebilirsiniz. İnsanların çoğunda bir veya iki kist olur. Lipomlar sık sık sırtta, omuzlarda ve göğüste görünür. Bunlar, bir çeşit tıkanıklık oluşturmadıkça veya oldukça çirkin görünmedikçe ameliyatla alınmaz. Fakat kistin alınması kolaydır, çünkü bölge genellikle lokal anesteziyle uyuşturulup bir kesik açılarak yumru dışarı çekilir.
Yağ kistleri çoğunukla kanserli değildir ve kanserli hale gelmez. Durumun kendisinin genetik kökenli olduğu düşünülür. Normal olarak yumrular herhangi bir ağrıya neden olmaz ama bazı koşullar altında ağrı verici hale gelebilir. Bu duruma adipoz dolorosa veya Dercum hastalığı denir, hiç kimse yağ kistlerinin neden ağrılı hale geldiğini bilmez. Bu ağrının tedavisi damardan lidokain verilmesi veya ağızdan meksiletin alınmasıdır.
Eğer birçok yağ kisti olan insanlardansanız Madelung hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu, kistlerin bedensel fonksiyonları engelleyecek yerlerde büyümesi durumudur. Bu yerler arasında kalp, akciğerler, gırtlak, bağırsaklar veya yemek borusu bulunur. Bu vakalarda yumrular büyük olasılıkla ameliyatla alınmaz.
Yağ kistleri genellikle kubbe şeklindedir ve çok yavaş, aylar veya yıllar içinde gelişir. Yumru lastiğimsi veya yumuşaktır, dokunduğunuzda dolanır. Yağ kistiyle karşılaştırıldığında kanserli bir yumru çok hızlı büyür ve yumuşak değildir, dokunulduğunda serttir ve pek hareket etmez. Lipomların çoğunluğu ağrılı değilken kanserli yumrular ağrılı olabilir.
Vücut yağının neden olduğu bir kanser vardır, ama yumrular yağ kisti gibi derinin altında görünmez. Daha derindir ve büyük sıklıkla karında, kasıklarda veya kalçadadır. Deriden hissedilmez ama ağrılı hale gelebilir ve tıkanıklıklara neden olabilir. Yıllarca habis bir yumru taşıyabilir ve bundan, bir organın çalışmamasına yol açacak veya bir geçişi tıkayacak kadar büyüyene kadar bihaber olabilirsiniz. Maalesef günümüzde yumrunun bütünüyle alınması ve kanserli hücrelerin yok edilmesi daha zordur çünkü aşırı derecede büyümüş, çoğunlukla lenf bezleri gibi diğer yerlere yayılmıştır.
Yumrunun yerine ve kıvamına göre, yağ kistiniz olup olmadığını söylemek genellikle kolaydır. Ama en iyisi işi şansa bırakmamak ve muayene olmak için doktorunuzdan randevu almaktır. Doktorunuz bunu fiziksel muayeneyle anlayacaktır. Kötü huylu olup olmadığına dair sorular varsa teşhis için biyopsi yapılacaktır.
Derinizde bir yumru hissediyorsanız gereksiz yere endişelenmeyin. Birçok insan gibi bunun hemen kanserli olduğunu düşünmeyin. Yağ kisti çıkabilir ve yaşamınız boyunca birçok kez bunlara sahip olabilirsiniz. Yağ kistleri hoş değildir ama yaşamı tehdit de etmez.
Bazı Farklı Kist Tipleri
Op. Dr. Yusuf CAN
Yüze yağ enjeksiyonu yaptirmak istiyorum fiyat alabilirmiyim... devamı
Vajinal Kistler Nasıl Belirlenir
Lipom
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Ganglion Kisti
Kist Ve Tümör Arasındaki Fark