Kalp hastalığı genellikle çeşitli kalp ilaçları kullanmayı gerektirir. Kalp hastası olan yakınınız için tasalanıyorsanız, ona ilaçları alma vaktini hatırlatmanız veya vakti geldiğinde ilacını bizzat vermeniz gerekebilir.
Günlük kalp ilacı kullanımı ipuçları:
- Kalp ilaçlarınızın isimlerini, dozlarını, yan etkilerini, niçin kullanıldıklarını öğrenin. İlaç listesini her zaman yanınızda taşıyın.
- Kalp ilaçları her gün aynı vakitte, önceden belirlenmiş programa göre alınmalıdır. İlaçlar doktora danışılmadan bırakılmamalı veya değiştirilmemelidir. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile ilaçlarınızı almaya devam edin, ilaçları aniden kesmek durumunuzu kötüleştirebilir.
- Kalp ilaçlarınızı almak için belli bir düzenek oluşturun. Üzerinde haftanın günleri yazan bir ilaç kutusu alın ve her hafta başında kutuyu doldurun.
- İlacın saatini kaçırırsanız, hatırlar hatırlamaz alın. Eğer neredeyse ikinci dozun vakti gelmişse iki doz alıp alamayacağınızı doktorunuzla görüşün. İki doz birden almak kaçırılan dozu hiçbir şekilde telafi etmez.
- Reçetelerin düzenli bir şekilde yazılmasını sağlayın, sorunuz varsa eczacınıza sorun. Yeni reçete yazdırmak için ilaçlarınızın tümüyle bitmesini beklemeyin.
Kalp ilaçları için güvenlik ipuçları:
- Para tasarruf etmek için doktorunuzun reçete ettiğinden daha az ilaç almayın.
- İlaçların faydasını görmek için onları tam dozda almalısınız. İlaç maliyeti çok yüksekse, maliyeti düşürme yolları için doktorunuzla görüşün.
- Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan ilaçlar veya bitkisel ilaçlar kullanmayın. Bu ilaçlar kalp hastalığı belirtilerini kötüleştirebilir veya reçete edilmiş ilacın etkisini değiştirebilir. Asit gidericiler, tuz ilaveleri, soğuk algınlığı/öksürük/alerji ilaçları ve steroit olmayan iltihap giderici ajanlar kalp hastalığı belirtilerini kötüleştirebilir ve bazı kalp ilaçlarıyla birlikte alındığında zararlı etkilerde bulunabilir.
- Ameliyat olacaksanız, diş ameliyatları da dahil olmak üzere, aldığınız kalp ilaçlarını doktorunuza veya dişçinize mutlaka bildirin.
Kalp ilaçlarıyla seyahat ipuçları:
- Yolculuk yaparken kalp ilaçlarınızı yanınıza alın. İlaçları sürekli olarak yanınızda tutmayacağınız bir çantanın içine koymayın.
- Uzun bir yolculuk yapacaksanız, uzun süre yetecek kadar ilaç alın. Yeni reçeteye ihtiyaç duyma ihtimalinize karşı doktorunuzun telefonunu ve reçete bilgilerini yanınızda götürün.
Belli kalp ilaçları için ipuçları:
- Dar kan damarlarını gevşetmek için verilen kalp ilaçları baş dönmesine neden olabilir. Ayağa kalkarken veya yataktan kalkarken başınız dönerse birkaç dakika oturun ve uzanın, ama ondan sonra yavaş yavaş kalkın.
- ACE inhibitörleri öksürüğe neden olabilir veya öksürüğü çoğaltabilir. Eğer öksürme yüzünden geceleri uyuyamıyorsanız veya gündüz işlerinizi düzgün yapamıyorsanız, doktorunuzla görüşün.
- Müshiller (su hapları) idrara daha sık çıkmanıza neden olur. Her gün bir müshil ilacı alıyorsanız, sabahları alın. Eğer günde iki doz müshil alıyorsanız, ikincisini öğleden sonra alın ki geceleri tuvalete gitmek için sık sık uyanmayasınız.
- Müshil ilaçları dehidrasyona (vücutta aşırı su kaybına) neden olabilir. Kuruma belirtileri şunlardır; baş dönmesi, çok susama, ağız kuruluğu, az idrar, koyu renkli idrar veya kabızlık. Bu belirtilerden herhangi biri varsa doktorunuzu arayın. Daha fazla sıvı almanın yeterli olduğu kararını kendi başınıza vermeyin.
Evi Bir Alzheimer Hastası İçin Hazırlamak
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
elimde metakarpal kemiğim kırıldı ama serce parmağım değil orta parmağım.Doktor herhangi bir oturma tedavisi yapmadı alçıya alındı bu doğru mu ?... devamı
Sıcak Basmaları Ve Düşük Kemik Yoğunluğu
Kalp Pillerini Artık Kalp Atışları Şarj Edecek
Şekerleme Yapmanın Faydaları
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor
Kabızlığın Kalp Açısından Önemi