Plastik Cerrahi Seçenekleri
Yaranız ciddiyse, cerrahi müdahaleden önce, ölü dokuyu atmanız gerekebilir.O işlem yapıldığı zaman, plastik cerrahınızın önerebileceği birkaç çeşit yara tedavisi mümkündür.
- Deri nakilleri: Bu genelde yanık hastaları için uygulanır, deri bir bölgeden alınır ve başka bir bölgeye nakledilir. İki çeşit deri nakli vardır: alt derinin birkaç tabakasının nakil edildiği ince parça nakli ve derinin tamamını içeren kalın parça deri nakli. Genelde görünür kalıcı bir leke olur. Deri nakli esnasında, dermatom denilen özel deri kesen alet, bölgeden (bağış yapan bölge) genelde kaba et tarafından ya da iç kalça tarafından gizlenen deriyi keser. Kaldırıldığı zaman, nakil edilen parça bölgeye yerleştirilir ve birkaç dikiş atılır. Bağış yapan bölge enfeksiyon kapmasın diye sargıyla kapatılır. Küçük parça nakil yapıldığında iyileşme süresi oldukça hızlıdır, genelde 3 haftadan azdır. Bütün kalın parça deri naklinde, iyileşme süresi birkaç hafta daha uzundur. Yanık hastalarının yanı sıra, deri nakilleri göğüs ya da burun estetik ameliyatlarında kullanılabilir.
- Mikro cerrahi: Parmağınızı, ayak parmağınızı ya da hatta dudağınızı mı kaybettiniz? Mikro cerrahi o parçaların tekrar yerine yerleştirilmesini sağlar. Basitçe anlatmak gerekebilirse, estetik ameliyatta, cerrahi müdahalede yardım etmesi için doktor mikroskop kullanır. Mikroskop kullanarak, cerrah küçük kan damarlarını ya da sinirlerini görebilir; bu da ona zarar görmüş sinir ve atardamarları iyileştirmesine olanak sağlar. Bu aynı zamanda yüz felcini rahatlatmakta ya da göğüs estetiği ameliyatlarında kullanılabilecek bir yöntemdir. Mikro cerrahi genelde serbest deri alma işlemi gibi diğer cerrahi müdahalelerde kullanılır.
- Serbest deri alımı işlemi: Genelde göğüs estetik ameliyatlarında ya da baş veya boyun kanseri vakalarında parça alma operasyonunu takiben gerçekleştirilir. İşlem esnasında, vücudun bir bölgesinden (bağış yapan) ameliyatlı bölgeye, estetik ameliyatını gerçekleştirmek için, kan nakliyle birlikte kas, deri ya da kemik transferi yapılır. Bu işlem mikro cerrahi gerektirir. Ameliyatlı bölgenin iyileşmesi yavaş olabilir ve sık yara bakımı gerektirebilir. Tamamen iyileşme 6-8 hafta ya da daha uzun sürebilir.
- Doku genişletilmesi: Estetik işlemlerde kullanılmak üzere, doku genişletilmesi vücudunuzun ekstra deri üretmesini sağlayabilir. Bu ‘balon genişletici’ olarak bilinen bir aletin onarım isteyen bölgenin yakınında cildin altına yerleştirilerek gerçekleştirilir. Zamanla, bu balon kademeli olarak maden tuzu çözeltisi (tuzlu su) ile dolacaktır bu da derinin gerilmesine ve büyümesine neden olacaktır. Bu durum aynen hamilelikte kadının cildinde gerçekleşir. Yeteri kadar deri büyüdüğü zaman, zarar görmüş vücudun bir bölümünü düzeltmek ya da estetik ameliyat için kullanılır. Doku genişletilmesinin birçok avantajı vardır; öyle ki derinin rengi ve niteliği, ameliyat gereken bölgenin rengi ve niteliğine mükemmel bir uyum sağlar ve çok az yara izi olur çünkü bir bölgeden diğerine deri sökmesi söz konusu değildir. Bu uygulamanın en önemli dezavantajı süresidir. Bu süre 4 ay kadar olabilir. Bu süre esnasında balon genişledikçe, derinin altındaki şişkinlik onunla birlikte büyür. Bu şiş göğüs estetiği hastası için iyi olabilir ama saç derisi onarımı için bu operasyonun olan hasta için bu şiş fark edilir bir şekilde rahatsız edici bir görünüme neden olabilir.
Ameliyattan Sonra
Deri alma ve deri naklini içeren cerrahi bir müdahaleden sonra eve gönderildikten sonra yara bakımıyla ilgili olarak uymanız gereken çok önemli talimat ve kural vardır.Kozmetik Cerrahiden Sonra Günlük Aktivite
Acele etmeyin! Hastanede olduğunuz zamandaki durumunuza kıyasla kozmetik cerrahiden sonra eve döndüğünüz zaman enerjinizin düşebileceğini unutmayın. Hastalar genelde hastanedeki zamanlara göre evde daha yorgun daha bitkin hissettiklerini rapor ederler. Düzenli aktiviteler oluşturmanız faydalı olabilir ama unutmayın hızınızı ayarlayacaksınız. Yorulduğunuzda, dinlenmek için vakit ayırın. Aşırı yapmayın.
Kozmetik Cerrahiden Sonra Deri Değişir
Kozmetik ameliyattan sonra, yanık ya da yaraların iyileşmesi konusunda sabırlı olun! İyileşmeye devam ettikçe, renginizde, görünüşünüzde ameliyat bölgenizdeki hissinizdeki değişiklikleri fark edeceksiniz. Aynı zamanda uyuşukluk, karıncalanma ya da kesik bölgenizde minimal seviyede bir acı hissedebilirsiniz. Bu normaldir. Bu duygular önümüzdeki birkaç ay içinde daha iyi bir hal alacaktır.
Kozmetik Cerrahiden Sonra Sıvı Akışı Ve Dolaşım
Kozmetik cerrahiden sonra, yara bölgesindeki sıvı akışını ve dolaşımı gözlemlemek önemlidir. Aynı zamanda doktorunuz yaranın dolaşımına yardımcı olacak ekstra talimatlar verebilir.
Ameliyat Bölgesinde Enfeksiyon Bölgeleri
Aşağıdakiler ameliyat bölgesinde enfeksiyon olabileceğini gösteren işaretlerdir. Bu belirtileri fark ederseniz, hemen doktorunuzu haberdar edin:- Kesiklerin etrafında beyaz sivilce ya da kabarcıklar
- Ameliyat bölgesinin kırmızılığı, hassasiyeti ya da şişliğinde artış
- Kesik bölgeden sıvı boşalımı (genelde küçük miktar kanlı ya da temiz sarı-renkte sıvı çıkabilir. Devam ederse ya da yoğunluğunda değişiklik olursa doktorunuza bildirin)
- Ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrısında dikkate değer ya da ani artış gözlendiği zaman.
- 39 derece üzerine ateşiniz çıkmaya devam ederse (ateşinizi günlük düzenli olarak ölçün)
- Terleme ya da üşüme
- Deri döküntüsü
- Ağrıyan ya da kaşınan boğaz ya da yutarken zorluk çekmek
- Sinüzit boşalımı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ya da elmacık kemiklerinin üst kısmında hassasiyet
- İki ya da daha fazla gün devam eden, aralıksız, kuru ve nemli öksürük
- Ağzınızda ya da dilinizde oluşan beyaz lekeler
- Mide bulantısı, kusma ya da ishal
- İdrarda sıkıntı: ağrı ya da yanma, sık tuvalete gitmek
- Kanlı, bulanık ya da pis kokan idrar
Yanık Tedavisinde Yanılmayın!
Op. Dr. Sinan GÖKER
Eşim SOCAR fabrikasında çalışıyordu HCl hidrolik asit gözüne geldi iki gözde kornea yanığı var şuan yanığın iyilesimi sağlanıyor sağ goz iyilesmekte s... devamı
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?