Yatak ıslatmanın çoğu psikolojik birçok nedeni olabilir. Bazı vakalarda nedenini ve çözümünü bulmak zordur. Şüphelenmediğiniz kabızlık da çocuklarda yatak ıslatmanın sık görülen sebeplerinden biri olabilir. Ancak eğer sebep buysa kabızlığı tedavi etmek çocukların gece boyu kuru kalması için en hızlı ve en kolay çözümlerden biri olacaktır.
2011’de yayınlanan küçük ama etkileyici bir araştırmada, çocuk ürolojisinden araştırmacılar yatak ıslatma şikayeti ile kliniğe getirilen 30 çocuğun karın bölgesine röntgen görüntüleme uygulandı. 30 çocuğun %80’i görüntülere göre kabızlık şikayeti yaşamaktaydı. Bu çocukların hemen hepsi kabızlık belirtilerini reddettiler. Daha da önemlisi bu kabızlık yaşayan çocuklar dışkıyı yumuşatıcı ilaçlarla tedavi edildiklerinde %80’inden daha fazlasında 3 ay içinde yatak ıslatma problemi son buldu.
Kabızlığın birkaç yolla yatak ıslatmaya yol açabileceği biliniyor. Katılaşmış dışkı mesaneye baskı yaparak kapasitesini azaltıyor. Ayrıca kabızlık yaşayan çocuklarda mesanenin dolduğunu hissini algılamak zorlaşıyor. Yatak ıslatan çocuklara genellikle kabızlık yaşayıp yaşamadıkları doktorlar tarafından sorulur ancak bu çalışmadan da görüldüğü üzere sadece sormak teşhisi koymak için yeterli olmayabilir.
Eğer çocuğunuz geceleri yatağını ıslatıyorsa kabızlığın da bir sebep olabileceğini unutmayın. Her gün tuvalete çıkan çocuklar bile, bağırsaklarını tam olarak boşaltamıyor ve kabızlık yaşıyor olabilir. Hızlı bir röntgen kabızlığın var olup olmadığını belirleyebilir. Çocuğa güvenli dışkı yumuşatıcı ilaçlardan verilerek problemin geçip geçmediği izlenebilir.
Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
3 gün önce yatağa yatarken çok dar bi boxer giymiştim be yatakta dönerken boxerım sıkıştı ve sol testisim birden acımaya başladı ve 3 gündür sızlıyor... devamı
Öksürürken İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Yatak Islatmanın Nedeni Kabızlık Olabilir
Erkeklerde İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma Ameliyatı