Hastanede doğmuş olan bebeklerin hastaneden çıkma süresi genellikle iki tam gündür. Bebeklerde tehlikeli olan sarılık tipleri, doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkar. Bu yüzden, bu sarılığı zamanında tespit etmek, değerlendirmek ve tedavi etmek mümkündür. Ancak fizyolojik sarılık ve anne sütü sarılığı denilen sarılıklar, genellikle üçüncü gün civarında başlar. Bu sürede eğer bebekte bir sarılık fark ediliyorsa, mutlaka doktora gösterilmelidir. Çünkü en azından bebeğin bazal kan değerleri ölçülerek sarılığın ne durumda olduğuna bakılması gerekir.

Eğer düzeyi fototerapi sınırına yakınsa, bu durumda düzenli aralıklarla, gerekirse 8 saatte bir gerekirse 12 saate bir kan alınarak bebeğin durumu değerlendirilir. Sarılık belli bir düzeye çıkarsa, bebeğin fototerapi görmesi gerekir. Eğer bu düzey düşükse, bu koşullarda aileye bebeğin beslenmesinin önemi, idrar miktarının arttırılması gerektiği anlatılır ve sarılığın yayılma oranı gösterilir. Aile, göbeğin altına inen sarılıkların tehlikeli olacağı konusunda uyarılır. İlk düzeyin ölçülmesi çok önemlidir. Eğer bakıldığında bazal düzey çok düşükse, bu durumda bebeği evden izlemek, annenin gözetimine bırakmak daha uygun olabilir. Her koşul altında, iki haftadan daha uzun süren sarılıklarda, mutlaka ayrıntılı uzamış sarılık tetkiklerinin yapılması gerekir.

Op. Dr. Mircan MİROĞLU

mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı