Yeni Doğmuş Bebeğinizin İlk Haftası Hakkında 10 Soru
Yeni ailelerin, yeni doğmuş bebekleriyle ilgili birçok soruları vardır. Doktorunuzla konuşurken hazırlıklı olun.
Yeni doğmuş bebeği eve götürmek, heyecan verici ve şaşkınlık yaratan bir deneyimdir. Ne kadar hazırlıklı olursanız olun, bebeğinizle ilgili mutlaka bilmek isteyecekleriniz ve soracaklarınız vardır.
Bebeğinizin bakımı sırasında hangi sorunların ortaya çıkabileceği ve bunları nasıl çözeceğiniz konusunda fikir sahibi olmanızda fayda vardır. Bebeğiniz doğmadan ya da hastaneden ayrılmadan önce çocuk doktorunuzla aşağıdaki olası sorunları ayrıntılı olarak görüşebilirsiniz:
Bebeğimi, ani bebek ölümü sendromundan nasıl koruyabilirim?
Yeni doğan bakımı uzmanları, bebeğinizi ani bebek ölümü sendromundan korumanın en iyi yolun onu uykuya her zaman sırt üstü yatırmak olduğunu söylerler. Sırt üstü uyutulan bebeklerde, ani bebek ölümü sendromu riskinin azaldığı düşünülmektedir. Doktorunuza, bebeğinizin riskini azaltmak için atabileceğiniz diğer adımları sorun.
Bebeğim ve ben hemen yakınlaşacak mıyız, eğer birbirimize bağlanamazsak ne yapmalıyım?
Birçok aile, bebeklerinin ilk bakışta kendilerinde hayranlık ve heyecan uyandırıp uyandırmayacağı konusunda kaygı duyar. Bağlanma konusunda ise sabırlı olmanız gerekir. İlk günler, hem sizin hem de çocuğunuz için kolay değildir ve birbirinizi tanımanız biraz zaman alacaktır. Neler bekleyebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
Hastaneden ayrıldıktan sonra bebeğimin ilk fiziksel muayenesi ne zaman yapılacak? Bu ilk kontrolde neler olacak?
Çoğu doktor özellikle ilk bebek için ilk kontrolü ikinci haftada planlar. Bebeğinizin aşıları ve erken görüntüleme testleri hakkında bilgi edinin. Bütün yeni doğmuş bebeklerin ikinci aydan itibaren kontrol edilmesi ve rutin aşılarının başlaması gerekir.
Bebeğimin göbek bağı kalıntısı ve sünnet bölgesine nasıl bakmalıyım?
Doktorunuz, çocuğunuzun göbek bağı ve sünnet bölgesinin bakımıyla ilgili olarak detaylı talimatlar verebilir. Ayrıca, olası bir enfeksiyon riskine karşı neleri gözleyeceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Çocuğum ne kadar uyuyacak ve çok fazla uyursa nasıl ayırt edeceğim?
Yeni doğmuş bebekler, özellikle ilk günlerinde çok uyurlar. Doktorunuz, neyin normal olduğunu ve bebeğinizi beslemek için uyandırmanızın gerekip gerekmediğini size anlatacaktır.
Bebeğim hangi sıklıkta yemeli ve hangi yeme sorunuyla nasıl ilgilenmeliyim?
Bebeğinizi emzirerek mi yoksa biberonla mı beslediğinize bağlı olarak, muhtemel sorularınız olacaktır. Doktorunuza ya da hastane personeline, bu konuda sorun yaşama ihtimaline karşı kimlerden danışmanlık hizmeti alabileceğinizi sorun. Yeni doğmuş bebek bakımında tecrübeli bir danışman, size ve bebeğinize başarılı bir başlangıç için yardım edebilir. Anne sütü, yeni doğmuş bir bebeğin yaşamının en azından ilk 4 ayı için “mükemmel bir besin”dir. Anne sütü, hiçbir mamanın yapamayacağı bir şeyi yapar ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan antikorların, anneden bebeğe transfer edilmesini sağlar.
Yeni doğmuş bebeğim, tuvaletini hangi sıklıkta yapmalı? Bu konuda sorun yaşayıp yaşamadığını nasıl anlayabilirim?
Yeni doğmuş bebeğinizin bakımıyla ilgili alacağınız bilgiler arasında uyku ve beslenme düzenin yanı sıra, boşaltımıyla ilgili bilgiler de olacaktır. Doktorunuz, hangi sorunlara dikkat etmeniz gerektiğini size anlatacaktır.
Bebeğimi ne zaman ve hangi sıklıkta yıkamalıyım?
Bebeğinizin ilk banyosunu ne zaman yaptırmanız gerektiğini ve bebek temizliği konusundaki temel bilgileri doktorunuzdan öğrenin. Aşırıya kaçmayın. Yeni doğmuş bebeklerin çok kirli olma şansları yoktur ve çok fazla yıkanmak da hassas ciltlerini tahriş edebilir.
Eğer bebeğimde sarılık varsa nasıl fark edebilirim? Dikkatli olmamı gerektiren başka sağlık sorunları var mıdır?
Birçok yeni doğmuş bebekte hafif sarılık olur çünkü karaciğerleri tam olarak gelişmemiştir. Sarılık ve yeni doğanla ilgili diğer olası sağlık sorunlarını doktorunuzla konuşun.
Doktoru ne zaman aramalıyım?
Hangi belirtilerde ya da davranışlarda, doktorun aranması ya da ziyaret edilmesi gerektiğini öğrenin.
Altıncı Hafta
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı
Çocukların Saç Sağlığı Nasıl Korunur?
Gün İçinde Çocuklarda Diş Gıcırdatması
Çocuğunuzun İlk Adımları
Çocuklarda Davranış Bozukluklarına Neden Olan Hatalı Anne Baba Tutumları
Salgın Bakterilerin Gen Haritası Çıkarıldı.