Eğer bir ebeveyn değilseniz bademcik ameliyatıyla ilgili son anılarınız ilkokulda birkaç gün okula gelmeyen arkadaşınızla ilgili olabilir. Belki de kendiniz sık sık boğaz ağrısı yaşadığınızdan veya horladığınızdan dolayı küçükken bademciklerinizi aldırmışsınızdır. Bu operasyon genellikle çocukluk yaşlarıyla ilişkilendirilse de yetişkinlere bademcik ameliyatı da yapılmaktadır. Cerrahi işlem yetişkin ve çocuklarda benzer şekilde uygulansa da yetişkinlerde riskler ve iyileşme süreci farklılık gösterir.

Bademcikler iki parçadan oluşan ve üst boğazın arkasında bulunan dokulardır. Bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar. Ağız ve burundan gelen mikropları yakalayarak hastalık oluşturmasını önlerler. Ancak bademciklerin kendileri de enfekte olabilir ve şişebilir. Bu durumda nefes problemleri ortaya çıkabilir ve geçmeyen boğaz ağrıları oluşabilir.

Yetişkinlere bademcik ameliyatı neden yapılır diye sorulduğunda ilk cevap kronik boğaz enfeksiyonu olacaktır. En sık görülen neden budur. Ameliyat olan yetişkinler genellikle son 1-3 yılda çok kez boğaz ağrısı geçirmiştir ve enfeksiyon sebebiyle en az 3 ay boyunca boğaz ağrısı ve bademciklerde şişlik yaşamıştır. Boğaz ağrısı antibiyotik kullanımıyla azalabilir ancak tedavi bittiğinde geri gelecektir.

Obstrüktif uyku apnesi denilen şikayet bir uyku problemidir. Kişi uyku sırasındayken nefes alması geçici olarak durur, sonra yeniden başlar. Bazıları, özellikle de yalnız uyuyan kişiler bu durumun farkında bile olmayabilir çünkü uyanıkken bir belirti görülmeyebilir. Ancak gün içindeki bitkinlik, uyuyup da dinlenememe gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Şiddetli horlama şeklinde de kendisini gösterebilir. Obstrüktif uyku apnesinde üst hava kanalları şişmiş bademcikler nedeniyle tıkanır ve engellenir. Bu sebeple de yetişkinlere bademcik ameliyatı yapılır.

Bazen bademcik bölgesinde irin ve yabancı maddeler birikebilir. Bu durumda zaman içinde kötü bir ağız kokusu ortaya çıkar. Nedeni anlaşılamayan ve geçmeyen kötü ağız kokusu durumlarında bademcikler alınabilir.

Bazı durumlarda kanser hücreleri baş veya boyun bölgesine yayıldığında bu hücrelerin vücuttan yok edilmesi için bademcikler alınır.

Ameliyat sonrasında yetişkinler genellikle daha az boğaz ağrısı yaşar, daha az antibiyotik kullanmak zorunda kalır, daha az iş günü kaçırırlar. Ayrıca sağlık durumu genel olarak iyileşmekte ve daha az doktor ziyaretine ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle ameliyat sonrasında geceyi hastanede geçirmek gerekmez, hasta evine gidebilir. 


Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı